Nie ma chyba nikogo, komu źle kojarzy się to danie. Zwykle przygotowywały je dla wszystkich domowników nasze mamy i babcie.

Mamy i babcie wiedziały, co to znaczy dobry i treściwy obiad. Mówi się, że lepsze jest wrogiem dobrego, ale dzisiaj pomajstrujemy nieco nad tym typowym polskim daniem.

Często o sukcesie danego dania decyduje sposób jego podania. Być może nasza propozycja bardziej przypadnie do gustu szczególnie młodszym członkom waszych rodzin.

Poza inną kompozycją, warto również zapiec marchewkę i groszek razem z kotletami. Szczególnie można wykorzystać tę opcję wtedy, gdy dysponujemy na przykład mielonymi z poprzedniego dnia.

Zobacz także:

Poza tym wszystko zostanie po staremu. Czyli nie obędzie się bez smacznych tłuczonych ziemniaków z dodatkiem masła lub śmietany.

Mielone zapiekane z marchewką i groszkiem

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego, wieprzowego (np. z łopatki)
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku (jeżeli nie lubicie czosnkowych kotletów, pomińcie ten składnik)
  • Puszka groszku zielonego (25 dag)
  • 3-4 spore marchewki
  • Łyżka masła
  • Łyżka mąki pszennej
  • Sól i pieprz
  • Olej

Przygotowanie:

  1. Wyrabiamy mięso na kotlety. Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą i pokrojoną w drobniutką kostkę cebulę i czosnek.
  2. Formujemy kotlety i smażymy je na patelni. Nie przesmażamy zanadto kotletów – dopieką się w piekarniku razem z marchewką i groszkiem.
  3. Marchewkę kroimy drobno i gotujemy w wodzie z dodatkiem masła.
  4. Gdy woda wyparuje, a marchew stanie się dość miękka, dodajemy do środka groszek.
  5. Zaprawiamy marchewkę i groszek mąką pszenną. Rozrabiamy mąkę w 2 łyżkach wody i stopniowo dodajemy do warzyw, by je zagęścić.
  6. Wlewamy gotowe (ale nie rozgotowane!) warzywa do naczynia żaroodpornego lub tortownicy, na nich układamy kotlety.
  7. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około 20 min.
  8. Podajemy z ziemniaczanym puree.

Źródło: gotujmy.pl