Marzy wam się szybki, prosty i zarazem niebanalny obiad? Sprawdźcie przepis jednej z naszych czytelniczek na kotlety mielone à la gołąbki w pszennej panierce - a może skusicie się również na gołąbki meksykańskie, na prażonym ryżu, siekane lub z młodej kapusty?
Mimo iż kotlety wyglądają jak klasyczne mielone, kryją w środku niespodziankę w postaci gołąbkowego farszu. Największym zaskoczeniem jest jednak panierka z... zarodków pszennych.
Kotlety mielone à la gołąbki w pszennej panierce
Kotlety mielone à la gołąbki w pszennej panierce to prosty przepis na smaczny i niebanalny obiad. Danie ma ciekawy smak i jest świetną alternatywą dla zwykłych kotletów mielonych czy gołąbków.
Jak je przygotować? Wyjaśniamy krok po kroku.
Zobacz także:
Składniki:
- 500 g białej kapusty
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 szklanka ryżu
- 1 cebula
- 1 czosnek
- 3 jajka
- 3 łyżki otrębów
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka zarodków pszennych
- sól, pieprz
- przyprawa do mięsa mielonego
- słodka papryka mielona
- ostra papryka mielona
- zioła prowansalskie
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Kapustę sparzyć wrzątkiem, osuszyć i poszatkować.
- Następnie posolić, pozostawić na jakiś czas i odcisnąć kapustę z soku.
- Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanym oleju.
- Mięso mielone przyprawić pieprzem, solą, przyprawą do mielonego, papryką mieloną słodką i ostrą oraz ziołami prowansalskimi.
- Dodać odciśniętą kapustę, wystudzony ryż, otręby, 2 jajka oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem i wymieszać ręką.
- Następnie formować kotlety, obtaczać je w macę, później w jajku, a na końcu w zarodkach pszennych.
- Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złocisty kolor.
- Podawać z ziemniakami i ulubioną sałatką lub ogórkiem kiszonym.
Czym są zarodki pszenne?
Zarodki pszenne to bardzo wartościowa część pszenicy, która posiada liczne witaminy i minerały, które wspierają prawidłową pracę organizmu. Obtoczcie nimi kotlety i usmażcie je na rozgrzanym oleju na złocisty kolor, a ich smak zawładnie wami na długo!
Źródło: Gotujmy.pl
Czytaj także: