Marzy wam się szybki, prosty i zarazem niebanalny obiad? Sprawdźcie przepis jednej z naszych czytelniczek na kotlety mielone à la gołąbki w pszennej panierce - a może skusicie się również na gołąbki meksykańskie, na prażonym ryżu, siekane lub z młodej kapusty?

Mimo iż kotlety wyglądają jak klasyczne mielone, kryją w środku niespodziankę w postaci gołąbkowego farszu. Największym zaskoczeniem jest jednak panierka z... zarodków pszennych.

Kotlety mielone à la gołąbki w pszennej panierce

Kotlety mielone à la gołąbki w pszennej panierce to prosty przepis na smaczny i niebanalny obiad. Danie ma ciekawy smak i jest świetną alternatywą dla zwykłych kotletów mielonych czy gołąbków.

Jak je przygotować? Wyjaśniamy krok po kroku.

Zobacz także:

Składniki:

  • 500 g białej kapusty
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 cebula
  • 1 czosnek
  • 3 jajka
  • 3 łyżki otrębów
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka zarodków pszennych
  • sól, pieprz
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • słodka papryka mielona
  • ostra papryka mielona
  • zioła prowansalskie
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Kapustę sparzyć wrzątkiem, osuszyć i poszatkować.
  2. Następnie posolić, pozostawić na jakiś czas i odcisnąć kapustę z soku.
  3. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanym oleju.
  4. Mięso mielone przyprawić pieprzem, solą, przyprawą do mielonego, papryką mieloną słodką i ostrą oraz ziołami prowansalskimi.
  5. Dodać odciśniętą kapustę, wystudzony ryż, otręby, 2 jajka oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem i wymieszać ręką.
  6. Następnie formować kotlety, obtaczać je w macę, później w jajku, a na końcu w zarodkach pszennych.
  7. Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złocisty kolor.
  8. Podawać z ziemniakami i ulubioną sałatką lub ogórkiem kiszonym.

Czym są zarodki pszenne?

Zarodki pszenne to bardzo wartościowa część pszenicy, która posiada liczne witaminy i minerały, które wspierają prawidłową pracę organizmu. Obtoczcie nimi kotlety i usmażcie je na rozgrzanym oleju na złocisty kolor, a ich smak zawładnie wami na długo!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także: