Kotlety mielone a'la gołąbki w pszennej panierce. Pyszny przepis na obiad
Gotujmy.pl/KuchniaMagdaleny
Newsy

Kotlety mielone à la gołąbki w pszennej panierce. Pyszny przepis na obiad

Szukacie ciekawego pomysłu na kotlety? Przygotujcie kotlety à la gołąbki z białej kapusty, ryżu i mięsa mielonego w panierce z zarodków pszennych. Wypróbujcie, a nie pożałujecie!

Marzy wam się szybki, prosty i zarazem niebanalny obiad? Sprawdźcie przepis jednej z naszych czytelniczek na kotlety mielone à la gołąbki w pszennej panierce - a może skusicie się również na gołąbki meksykańskie, na prażonym ryżu, siekane lub z młodej kapusty?

Mimo iż kotlety wyglądają jak klasyczne mielone, kryją w środku niespodziankę w postaci gołąbkowego farszu. Największym zaskoczeniem jest jednak panierka z... zarodków pszennych.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kotlety mielone à la gołąbki w pszennej panierce

Kotlety mielone à la gołąbki w pszennej panierce to prosty przepis na smaczny i niebanalny obiad. Danie ma ciekawy smak i jest świetną alternatywą dla zwykłych kotletów mielonych czy gołąbków.

Jak je przygotować? Wyjaśniamy krok po kroku.

Zobacz także
Mamy super przepis na pyszne wiosenne mielone. Jeden dodatek bardzo odświeża ich smak

Mamy super przepis na pyszne wiosenne mielone. Jeden dodatek bardzo odświeża ich smak

Przepis na nietypowe gołąbki. Jak zrobić siekane gołąbki z młodej kapusty?

Przepis na nietypowe gołąbki. Jak zrobić siekane gołąbki z młodej kapusty?

Składniki:

  • 500 g białej kapusty
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 cebula
  • 1 czosnek
  • 3 jajka
  • 3 łyżki otrębów
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka zarodków pszennych
  • sól, pieprz
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • słodka papryka mielona
  • ostra papryka mielona
  • zioła prowansalskie
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Kapustę sparzyć wrzątkiem, osuszyć i poszatkować.
  2. Następnie posolić, pozostawić na jakiś czas i odcisnąć kapustę z soku.
  3. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanym oleju.
  4. Mięso mielone przyprawić pieprzem, solą, przyprawą do mielonego, papryką mieloną słodką i ostrą oraz ziołami prowansalskimi.
  5. Dodać odciśniętą kapustę, wystudzony ryż, otręby, 2 jajka oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem i wymieszać ręką.
  6. Następnie formować kotlety, obtaczać je w macę, później w jajku, a na końcu w zarodkach pszennych.
  7. Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złocisty kolor.
  8. Podawać z ziemniakami i ulubioną sałatką lub ogórkiem kiszonym.

Czym są zarodki pszenne?

Zarodki pszenne to bardzo wartościowa część pszenicy, która posiada liczne witaminy i minerały, które wspierają prawidłową pracę organizmu. Obtoczcie nimi kotlety i usmażcie je na rozgrzanym oleju na złocisty kolor, a ich smak zawładnie wami na długo!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także: 

Przepis na zapiekankę gołąbkową. Alternatywa dla tradycyjnych gołąbków
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na zapiekankę gołąbkową. Alternatywa dla tradycyjnych gołąbków
Czegoś takiego jeszcze na pewno nie widzieliście. Gołąbki podane w formie tortu to niezwykły sposób na wprawienie domowników w osłupienie i zachwyt jednocześnie! Koniecznie sprawdźcie ten przepis na zapiekankę gołąbkową.

Trzeba sobie uczciwe przyznać, że pani Magdalena, która umieściła przepis na zapiekankę gołąbkową w formie tortu na naszym portalu, zasługuje na szczególne uznanie. Tak pomysłowego przepisu nie widzieliśmy już od dawna – gołąbki podane w ten sposób przypadną do gustu nawet największym niejadkom! Przepis na gołąbkową zapiekankę Składniki: Mała główka białej kapusty (ok. 1 kg) 50 dag mięsa mielonego z indyka lub z kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku 5 jajek Szklanka słodkiej śmietany 30% 30 dag ryżu Sól Pieprz Słodka papryka mielona Ostra papryka mielona Kminek Zioła prowansalskie Olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę i czosnek obierzcie z łupin, pokrójcie drobno. Kapustę sparzcie wrzątkiem i poszatkujcie także na jak najdrobniejsze kawałki. Ryż ugotujcie w garnku z wodą w proporcji 1:2 do wody. Osólcie wodę, doprowadźcie ryż do wrzenia i gotujcie na maleńkim ogniu do pod przykryciem do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę. Po ugotowaniu ostudźcie wasz ryż. Mięso mielone doprawcie pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi, kminkiem, papryką w proszku, wbijcie do naczynia z mięsem jajko i wymieszajcie ręką na gładką masę. Wymieszajcie mięso z ryżem, a także z podsmażoną wcześniej na oleju cebulką i czosnkiem. Przygotujcie naczynie żaroodporne i wysmarujcie jego dno olejem lub masłem. Podzielcie poszatkowaną kapustę i mięso z ryżem na trzy porcje. Na dnie garnka wyłóżcie jedną porcję kapusty, po czym ułóżcie na niej porcję ryżu z mięsem. Ułóżcie w ten sposób kolejne porcje ryżu z mięsem i kapusty. Cztery pozostałe jajka roztrzepcie w misce ze śmietanką i tak przygotowanym płynem zalejcie gotowe i wyłożone już warstwy kapusty i mięsa. Rozgrzejcie piekarnik do temp....

Przepis na nietypowe gołąbki. Jak zrobić siekane gołąbki z młodej kapusty?
Gotujmy.pl/Madzik323
Newsy
Przepis na nietypowe gołąbki. Jak zrobić siekane gołąbki z młodej kapusty?
Marzą wam inne niż zwykle gołąbki? Przygotujcie gołąbki, w których do mięsnego farszu dodaje się poszatkowane liście kapusty. Czym różnią się one od tradycyjnych gołąbków?

Jeśli lubicie jeść gołąbki, ale marzy wam się coś innego i równie smacznego, przygotujcie gołąbki w nieco innym wydaniu . Zróbcie na obiad siekane gołąbki z młodej kapusty.  Siekane gołąbki z młodej kapusty to gołąbki bez zawijania, w których do farszu dodaje się sparzone i drobno pokrojone liście kapusty. Jak je przygotować? Czytajcie dalej! Przepis na siekane gołąbki z młodej kapusty Mimo iż z zewnątrz wyglądają, jak zwykłe mielone, siekane gołąbki z młodej kapusty to tak naprawdę gołąbki bez zawijania . Danie robi się z połączenia mielonego mięsa, ugotowanego ryżu, przypraw i kapusty, którą, zamiast owijania farszu, dodaje się do środka. Potrawa świetnie smakuje zarówno z chlebem, jak i z ziemniakami. Koniecznie przygotujcie do niej aksamitny pomidorowy sos . Genialnie podkręca jej smak! Składniki: 3/4 kg mielonego mięsa wieprzowego 1/2 kg młodej białej kapusty 1 woreczek ryżu 1/2 białej cebuli 1 łyżeczka przyprawy kucharek 2 jajka 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej olej do smażenia 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki pszennej sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę szatkujemy i parzymy gorącą wodą z dodatkiem soli. Dobrze odcedzamy, ale pozostawiamy wywar. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Do miski wkładamy mięso i mieszamy z ostudzonym ryżem, następnie dodajemy osączoną kapustę, jaja, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę ziemniaczaną i przyprawy. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy klopsy i obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony. Przekładamy do garnka, zalewamy wywarem z kapusty ok. 1,5 litra wymieszanym z koncentratem pomidorowym i dusimy pod przykryciem kilkanaście minut. Sos pomidorowy zagęszczamy...

Przepis na gołąbki z fasolką szparagową. Znacie bardziej fantazyjną wersję tego dania?
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na gołąbki z fasolką szparagową. Znacie bardziej fantazyjną wersję tego dania?
Szukacie efektownego sposobu na tradycyjne gołąbki? Zróbcie je z fasolkowym wsadem. To prostsze, niż mogłoby się wydawać. Furora na rodzinnym stole gwarantowana.

Czego to nasi czytelnicy nie wymyślą…  Poniżej przedstawiamy przepis na tradycyjne gołąbki z nietypowym wsadem w postaci fasolki szparagowej. Przyznamy szczerze, że sami byśmy na coś takiego nie wpadli! Przepis na gołąbki z fasolką szparagową Składniki: 1 główka kapusty 1 kg łopatki wieprzowej Papryka ostra w proszku 2 cebule 2 jajka 10 dag ryżu 30 dag fasolki szparagowej 2 czubate łyki bułki tartej Sól Pieprz Świeży koperek Liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1/4 szklanki wody Koncentrat pomidorowy 1 czubata łyżka mąki Przygotowanie: Fasolkę szparagową umyjcie, obetnijcie końce i obgotujcie w osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut. Łopatkę wieprzową zmielcie z cebulą w maszynce do mięsa. Ryż ugotujcie w proporcji 1:2 do wody. Dodajcie do mięsa sól, pieprz, paprykę ostrą w proszku, bułkę tartą, ostudzony ryż, wodę, po czym wyrabiajcie ręcznie gładką mięsną masę. Wytnijcie z kapusty głąb, oderwijcie twardsze zewnętrzne liście i obgotujcie ją we wrzątku, zdejmując po kolei liście. Wytnijcie z liści grubsze nerwy. Układajcie na liściu gołąbka odrobinę farszu i po kilka strączków ugotowanej fasolki szparagowej. Zawijajcie gołąbki i układajcie jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym na liściach kapusty. Liście kapusty ułóżcie także na ułożonych gołąbkach. Zalejcie gołąbki wodą, i gotujcie na wolnym ogniu przez kilkadziesiąt minut do miękkości. Przygotujcie sos. Zaczerpnijcie odrobinę wody z gołąbków, dodajcie liść laurowy i ziele angielskie, posólcie, popieprzcie i dodajcie koncentrat pomidorowy. Przegotujcie sos i dodajcie do niego odrobinę rozrobionej mąki pszennej, zagęszczając sos. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Czytaj także:...

Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem. Niepowtarzalny smak
jaga85/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem. Niepowtarzalny smak
Wyjątkowe gołąbki z farszem z grzybów i kaszy gryczanej polecają się na obiad! Z dodatkiem okrasy z boczku smakują fenomenalnie.

Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z farszem z mięsa mielonego i ryżu. Ale czy próbowaliście użyć zamiast ryżu kaszy gryczanej? Tak przyrządzone gołąbki smakują naprawdę wyjątkowo! Dodajcie do nich jeszcze suszone grzyby i okrasę z boczku, a nie będziecie chcieli jeść nic innego. Wypróbujcie smaczny przepis na te gołąbki autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem Do przygotowania gołąbków z kaszą potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 główka kapusty Pół kilograma pieczarek 200-250 g wędzonego boczku 1,5 szklanki kaszy gryczanej 50 g sera żółtego 1 łyżka suszonych grzybów 1 kostka rosołowa Pieprz czarny świeżo mielony Sól Olej do smażenia Natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie: Zagotujcie w garnku wodę i dodajcie sól. Ugotujcie w niej kapustę, aż liście zaczną od niej odchodzić i będą miękkie. Suszone grzyby wsypcie do miseczki i zalejcie wodą. Moczcie przez około 2 godziny. Po tym czasie zagotujcie je i gotujcie, aż zmiękną. Po ugotowaniu zmiksujcie grzyby razem z wodą, w której się gotowały. Do garnka z osoloną wodą wsypcie 1,5 szklanki kaszy gryczanej i ugotujcie, a po ugotowaniu ostudźcie. Umyjcie pieczarki i pokrójcie w plastry. Usmażcie na oleju i doprawcie solą i pieprzem do smaku. Na koniec smażenia dodajcie do pieczarek zmiksowane suszone grzyby. Podgrzewajcie tak długo, aż odparuje cała woda. Ser żółty zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach. W jednej misce wymieszajcie grzyby, kaszę oraz ser. Doprawcie solą i pieprzem. Na ugotowane liście kapusty wyłóżcie porcje farszu i złóżcie. Dno naczynia żaroodpornego wyłóżcie liśćmi kapusty i poukładajcie na nich...