Jak zrobić placki ziemniaczane bez użycia tarki? Ta metoda jest o wiele szybsza
AdobeStock
Newsy

Jak zrobić placki ziemniaczane bez użycia tarki? Ta metoda jest o wiele szybsza

Chcecie zrobić placki ziemniaczane, ale nie możecie nigdzie znaleźć tarki? Da się przygotować placki z pomocą innego narzędzia!

Klasyczne placki ziemniaczane to genialny pomysł na rodzinny obiad. Są bardzo szybkie w przygotowaniu, proste, a do tego wymagane składniki są bardzo tanie. Jedynym narzędziem niezbędnym do zrobienia placków jest kuchenna tarka, na której należy zetrzeć ziemniaki i cebulę. Co jednak w sytuacji, gdy nie macie tarki pod ręką? Popularne kuchenne urządzenie również pozwoli wam przygotować ciasto na placki ziemniaczane! Sprawdźcie sami.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić idealne placki ziemniaczane?

Choć placki są pozornie bardzo prostym daniem, to warto poznać ciekawe triki, dzięki którym placki będą smakowały jeszcze lepiej. Jeżeli wasze placki często się rozpadają podczas smażenia, to pomogą wam sposoby opisane w tym artykule. Z kolei, jeśli nie chcecie, by masa na placki szybko ściemniała, zastosujcie ten trik.

Polecamy wam te przepisy na placki ziemniaczane:

Zobacz także
Jak zrobić placki ziemniaczane ze skwarkami. Najprostszy przepis

Jak zrobić placki ziemniaczane ze skwarkami? Najprostszy przepis

Ziemniaki A, B czy C: które nadają się na frytki, a które na kopytka i placki ziemniaczane?

Ziemniaki A, B czy C: które nadają się na frytki, a które na kopytka i placki ziemniaczane?

Przepis na placki ziemniaczane bez użycia tarki

Do przygotowania takich placków zamiast tarki potrzebny wam będzie zwykły blender oraz poniższe składniki:

Składniki:

  • Pół kilograma ziemniaków
  • ¼ cebuli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Obierzcie ziemniaki i pokrójcie na kawałki.
  2. Włóżcie je do kielicha blendera i zmiksujcie na gładką masę (jeśli nie macie blendera kielichowego tylko ręczny, to włóżcie ziemniaki do wysokiego naczynia i miksujcie).
  3. Następnie obierzcie cebulę i zmiksujcie dokładnie tak samo, jak ziemniaki.
  4. Przełóżcie do miski zblenowane ziemniaki i cebulę. Dodajcie sól i pieprz, jajko oraz jedną łyżkę mąki i wyróbcie na gładką masę.
  5. Na patelni rozgrzejcie porządnie olej i wylewajcie ciasto partiami, formując je w kształt placków. Smażcie na średnim ogniu z obu stron do zrumienienia.

I gotowe! Podawajcie placki ze śmietaną, aromatycznym gulaszem lub innymi, ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Czytaj także:

placki ziemniaczane
Wikipedia Commons
Newsy
Babciny trik na niesamowicie pulchne placki ziemniaczane. Jeden trik z ziemniakami zrobi całą robotę
Da się zetrzeć ziemniaki na placki bez użycia tarki? Będziecie potrzebowali innego urządzenia, które pozwoli wam szybko stworzyć ciasto na puszyste placki ziemniaczane!

Większość ludzi z wiekiem przywiązuje się do znanych sobie rozwiązań i niechętnie przekonują się do nowych pomysłów. Ale czasami warto zrobić wyjątek i nauczyć się czegoś nowego! Na przykład innego sposobu na placki ziemniaczane – wiedzieliście, że można je zrobić nie ścierając w ogóle ziemniaków na tarce? Potrzebny wam jest do tego jedynie nóż do obrania i pokrojenia ziemniaków oraz blender , którym zmiksujecie je na gładką i puszystą masę! Przekonajcie się sami. Przepis na puszyste placki ziemniaczane Do przygotowania puszystych i miękkich placków ziemniaczanych potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Kilogram ziemniaków 3 jajka 1 duża cebula Koperek Sól Pieprz Oraz blender ręczny lub kielichowy. Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie i pokrójcie na małe kawałki. Obraną cebulę pokrójcie. Składniki wsypcie do wysokiego naczynia lub kielicha blendera. Teraz, w zależności od rodzaju posiadanego urządzenia i tego, jaki efekt chcecie uzyskać, zmiksujcie swoim blenderem warzywa na zupełnie gładką masę lub małe kawałki. Im gładsze ciasto, tym pulchniejsze placki! W przypadku blendera kielichowego najlepiej przez kilka sekund miksować na najwyższych obrotach i za chwilę je zmniejszyć. Zblendowane z cebulą ziemniaki wlejcie do dużej miski. Wsypcie pieprz, sól oraz posiekany koperek i wymieszajcie, aż wszystkie składniki się połączą. Wbijcie jajka do mniejszej miseczki oddzielając żółtka od białek. Trzepaczką ubijcie białka na sztywno, a żółtka wlejcie do miski z masą ziemniaczaną i wymieszajcie. Cały czas mieszając wlewajcie powoli ubite białka do masy. Róbcie to bardzo delikatnie – w przeciwnym razie placki nie wyjdą tak puszyste. Na dużej patelni rozgrzejcie...

placki ziemniaczane przepis
AdobeStock
Newsy
Robiąc placki ziemniaczane, trzecie ziemniaki na dużych czy małych oczkach? To ma wpływ ich chrupkość
Placki ziemniaczane to jeden z polskich klasyków – wiecie, co zrobić by były idealnie chrupiące? Duże znaczenie ma tutaj wybór odpowiednich oczek na tarce przed ścieraniem ziemniaków.

Jak przygotowujecie placki ziemniaczane? Ścieracie ziemniaki na dużych oczkach tarki, czy na małych? Być może od zawsze wykorzystujecie jeden sposób i nigdy nie zastanawialiście się nad tym, czy jest jakaś różnica. Okazuje się, że sposób ścierania ziemniaków ma znaczenie! Jak oczka tarki wpływają na smak placków ziemniaczanych? Jeśli chcecie mieć puszyste i mięciutkie w środku placki, to należy zetrzeć ziemniaki na małych oczkach (nie zapomnijcie dobrze odcisnąć z nich wody). Smażcie je nieco krócej na patelni, by nie wyszły zbyt suche. Mięciutkie placki ziemniaczane o lekko słodkawym posmaku wyjdą wam zwłaszcza z młodszych ziemniaków. Jeżeli natomiast zależy wam na tym, by placki wyszły chrupkie i niezbyt wilgotne, trzeba trzeć ziemniaki na dużych oczkach, a potem smażyć na dużym ogniu, do momentu, kiedy uzyskają lekko brązowy kolor. Który sposób jest według was lepszy? Z tego przepisu wyjdą wam bardzo chrupiące placuszki – wszystko dzięki temu, że ziemniaki będą starte na dużych oczkach! Najlepiej nadadzą się duże i mączyste ziemniaki, ponieważ mają w sobie mniej wody. Jeżeli możecie sobie pozwolić na kupno ziemniaków określonego typu, to wybierzcie do placków ziemniaczanych typ C. Przepis na chrupiące placki ziemniaczane Składniki: 1 kilogram ziemniaków 3 łyżki mąki pszennej 2 cebule 2 jaja Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie i zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Obraną cebulę zetrzyjcie z kolei na małych oczkach i dodajcie do ziemniaków. Przełóżcie masę na sitko i odciśnijcie z nadmiaru wody. Nie wylewajcie jej! Odłóżcie na bok, ponieważ później się przyda. Następnie do masy wbijcie dwa jajka i wsypcie 3 łyżki mąki pszennej. Dokładnie...

Placki ziemniaczane z sosem
Gotujmy.pl
Newsy
Chrupiące placki ziemniaczane z sosem pomidorowym. Sekretem wyjątkowego smaku jest 1 składnik 
Placki ziemniaczane są przepysznym daniem. Pomidorowy sos z udziałem kiełbasy doda mu wyjątkowej sytości.

Placków ziemniaczanych nie trzeba specjalnie reklamować. To jedno z ulubionych dań Polaków. Chrupiące na zewnątrz, niebiańsko miękkie w środku. Tak właśnie smakują placki doskonałe. Aby przyrządzić to pyszne danie nie potrzeba być po technikum gastronomicznym. Warto jednak znać kilka sztuczek, które nadadzą plackom charakteru.  Sekret chrupiących placków ziemniaczanych  Pamiętajcie, by masę ziemniaczaną wylewać na olej dopiero wtedy, gdy się dobrze rozgrzeje. Ważne jest, by placek nie był surowy w środku, a o to bardzo łatwo, gdy gaz jest zbyt duży.  Dlatego upewnijcie się, że smażycie je na odpowiedniej temperaturze, by placki były chrupiące z zewnątrz i dobrze usmażone w środku.  Placki ziemniaczane smażcie na średnim ogniu około 5 minut na jednej stronie i 3 minuty na drugiej. Wtedy będą doskonałe! Przepis na placki ziemniaczane z sosem pomidorowym Składniki: 5 ziemniaków 1 duża cebula 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 pomidory w puszce  1 pęto kiełbasy łyżeczka cukru śmietana 18% sól  cukier mielona słodka papryka Sposób przygotowania: Sos: Przygotowania zacznijcie od sosu pomidorowego. Kiełbasę przekrójcie wzdłuż na pół. Potem jeszcze raz na pół tak, by wyszły 4 długie paski.  Z podłużnych pasków złóżcie z powrotem kiełbasę i pokrójcie. W ten sposób szybko i łatwo ją pokroicie w równe kawałki.  Cebulę obierzcie z łupin, umyjcie i podzielcie na 4 części. ¾ skrójcie na drobne kawałki. ¼ odłóżcie do masy na placki ziemniaczane. Na patelni rozgrzejcie łyżkę oliwy. Wrzućcie ¾ pokrojonej cebuli i lekko ją podsmażcie.  Cebulę posólcie w połowie smażenia,...

Jak zrobić placki ziemniaczane ze skwarkami. Najprostszy przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Jak zrobić placki ziemniaczane ze skwarkami? Najprostszy przepis
Jedliście kiedyś placki w taki sposób? Podobno jeszcze kilkanaście lat temu, właśnie tak swoje ziemniaczane cuda podawały niektóre babcie.

Niecodzienność tego przepisu polega nie tylko na podaniu placków ziemniaczanych z mięsnym dodatkiem w postaci skwarków. Cała tajemnica ich smaku leży w innym miejscu. Chodzi o ich upieczenie zamiast tradycyjnego smażenia. Pieczenie po babcinemu, w idealnym świecie, powinno odbyć się w piecu na kuchni kaflowej opalanym tradycyjnie węglem czy najlepiej drewnem. W dzisiejszych czasach tego typu gotowanie niestety odchodzi do przeszłości. Mimo wszystko, warto jednak przetestować ten przepis chociażby w normalnym elektrycznym piekarniku. Różnica w smaku może być dla niektórych całkiem zaskakująca. Jeżeli polubicie pieczone placki ziemniaczane, nie wahajcie się także wypróbować przepisu na babkę ziemniaczaną. Przepis na pieczone placki ziemniaczane ze skwarkami Składniki: 1 kg ziemniaków 3 łyżki mąki pszennej 1 jajko 1 ząbek czosnku Mała cebula 30 dag boczku Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie ze skórki i zetrzyjcie na tarce o małych oczkach. W razie potrzeby odciśnijcie nadmiar wody z ziemniaków. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę, a cebulę zetrzyjcie na tarce tak jak ziemniaki. Dodajcie do startych warzyw jajko, mąkę, doprawcie solą i pieprzem i dobrze wymieszajcie. Przygotujcie blachę i obficie wysmarujcie ją olejem lub smalcem. Kiedy blacha z tłuszczem dobrze nagrzeje się już w piecu lub w piekarniku, wyłóżcie na nią masę ziemniaczaną małymi porcjami, tak jak podczas tradycyjnego smażenia placków na patelni. Pieczcie placki z obu stron na ładny, złoty kolor. Boczek pokrójcie w drobną kostkę i podsmażcie na patelni. Placki podawajcie na talerzyku z podsmażonym boczkiem. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Czytaj także: Przepis na chrupiące placki...