Klasyczne placki ziemniaczane to genialny pomysł na rodzinny obiad. Są bardzo szybkie w przygotowaniu, proste, a do tego wymagane składniki są bardzo tanie. Jedynym narzędziem niezbędnym do zrobienia placków jest kuchenna tarka, na której należy zetrzeć ziemniaki i cebulę. Co jednak w sytuacji, gdy nie macie tarki pod ręką? Popularne kuchenne urządzenie również pozwoli wam przygotować ciasto na placki ziemniaczane! Sprawdźcie sami.

Jak zrobić idealne placki ziemniaczane?

Choć placki są pozornie bardzo prostym daniem, to warto poznać ciekawe triki, dzięki którym placki będą smakowały jeszcze lepiej. Jeżeli wasze placki często się rozpadają podczas smażenia, to pomogą wam sposoby opisane w tym artykule. Z kolei, jeśli nie chcecie, by masa na placki szybko ściemniała, zastosujcie ten trik.

Polecamy wam te przepisy na placki ziemniaczane:

Przepis na placki ziemniaczane bez użycia tarki

Do przygotowania takich placków zamiast tarki potrzebny wam będzie zwykły blender oraz poniższe składniki:

Zobacz także:

Składniki:

  • Pół kilograma ziemniaków
  • ¼ cebuli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Obierzcie ziemniaki i pokrójcie na kawałki.
  2. Włóżcie je do kielicha blendera i zmiksujcie na gładką masę (jeśli nie macie blendera kielichowego tylko ręczny, to włóżcie ziemniaki do wysokiego naczynia i miksujcie).
  3. Następnie obierzcie cebulę i zmiksujcie dokładnie tak samo, jak ziemniaki.
  4. Przełóżcie do miski zblenowane ziemniaki i cebulę. Dodajcie sól i pieprz, jajko oraz jedną łyżkę mąki i wyróbcie na gładką masę.
  5. Na patelni rozgrzejcie porządnie olej i wylewajcie ciasto partiami, formując je w kształt placków. Smażcie na średnim ogniu z obu stron do zrumienienia.

I gotowe! Podawajcie placki ze śmietaną, aromatycznym gulaszem lub innymi, ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Czytaj także: