Smaczne placki ziemniaczane to jedno z klasycznych, polskich dań, które regularnie gości na każdym stole. Są łatwe w przygotowaniu, tanie i pasuje do nich wiele pysznych dodatków, takich jak grzyby, mięso i szpinak. Niektórzy wolą placki na słodko i podają je z cukrem albo śmietaną. Sprawdźcie, jak zrobić dobre placki ziemniaczane, które się nie rozpadają!
Przepis na idealne placki ziemniaczane
Do przygotowania smacznych placków ziemniaczanych, potrzebne wam będą poniższe składniki:
Składniki:
- Kilogram ziemniaków
- 2 jajka
- 2 cebule
- 3 łyżki mąki pszennej
- Olej rzepakowy
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki i cebulę obierzcie. Zetrzyjcie ziemniaki na tarce na dużych oczkach, a cebulę na małych.
- Połóżcie starte warzywa na sitku i poczekajcie, by zeszła z nich woda. Odciśnijcie z nadmiaru soków i przełóżcie do dużej miski.
- Dodajcie do ziemniaków 2 jajka i 3 łyżki mąki oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszajcie.
- Wlejcie do masy skrobię ziemniaczaną, która zebrała się na dnie naczynia do którego zebraliście wodę z ziemniaków. Wymieszajcie raz jeszcze.
- Na dużej patelni rozgrzejcie sporą ilość oleju. Musi być bardzo gorący – inaczej placki będą się słabo smażyć i wchłoną dużo tłuszczu. Chochlą wylewajcie ciasto na patelnię i smażcie placki na średnim ogniu z obu stron tak, by się ozłociły.
- Gotowe placki przekładajcie na duży talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, które wchłoną nadmiar oleju ze smażenia.
- I gotowe! Podawajcie z ulubionymi dodatkami.
Najczęstsze błędy w przygotowywaniu placków
Choć placki ziemniaczane są bardzo prostą potrawą, to czasami mimo to nie wychodzą. Dowiedzcie się, dlaczego wasze placki nie wychodzą idealne.
Placki są surowe w środku – co robić?
Zdarza się, że usmażone placki w środku są surowe. Trzeba koniecznie nauczyć się unikać tego błędu, ponieważ surowe ziemniaki są trujące! Jeśli wasze placki są surowe oznacza to, że smażyliście je w zbyt wysokiej temperaturze, przez co z wierzchu są spalone, a w środku nieupieczone. Możliwe też, że wylewacie na patelnię za dużo ciasta, więc placki są za grube.
Zobacz także:
Dlaczego placki się rozpadają?
Rozpadają się wam placki w trakcie smażenia? To jeden z częstszych problemów początkujących kucharzy. Najprawdopodobniej ciasto na placki jest po prostu za rzadkie. Wystarczy wsypać do niego trochę mąki pszennej albo ziemniaczanej. Pamiętajcie o tym, żeby starte placki dokładnie odcisnąć przed dodaniem do nich jajek, mąki i przypraw!