Z gulaszem węgierskim, sosem pieczarkowym, twarożkiem chrzanowym i łososiem, kwaśną śmietaną czy cukrem... Możliwości podania placków ziemniaczanych jest wiele, jednak ich tradycyjna forma jest najbardziej znana oraz lubiana nie tylko przez Polaków, ale i turystów odwiedzających Polskę.

Robert Makłowicz lubi zaskakiwać, a także łączyć różne produkty razem. Tym razem zdradził swój przepis na inne, aczkolwiek wyjątkowe placki ziemniaczane.

Sekretny składnik Roberta Makłowicza do placków ziemniaczanych

Robert Makłowicz jest dość znanym kucharzem na polskiej scenie kulinarnej. Nie boi się eksperymentów i łączenia różnych produktów. Dzięki temu za każdym razem zaskakuje swoich fanów nową formą klasycznego polskiego dania.

Makłowicz zmienił nieco przepis na tradycyjne placki ziemniaczane, poprzez przygotowanie ich na rozczynie ze świeżych drożdży! Takie połączenie wbrew pozorom idealnie się komponuje. Placki są delikatne w środku, chrupiące z wierzchu, a co najważniejsze wręcz rozpływają się w ustach.

Zobacz także:

Ten zestaw to po prostu strzał w dziesiątkę! Zaskoczcie swoich bliskich i przygotujcie to danie według tego przepisu.

Przepis na placki ziemniaczane według Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki mąki
  • szczypta cukru
  • około 16 ziemniaków
  • około 400 ml mleka
  • 1 cebula
  • 1-2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. W miseczce przygotujcie rozczyn ze świeżych drożdży, jednej łyżki mąki, szczypty cukru i odrobiny letniego mleka. Całość dokładnie wymieszajcie i odstawcie do wyrośnięcia.
  2. Ziemniaki obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce na większych oczkach.
  3. W międzyczasie zagotujcie około 400 ml mleka.
  4. Starte ziemniaki przełóżcie na sito. Przelejcie je gorącym mlekiem, a później dokładnie je odciśnijcie i włóżcie do większej miski.
  5. Do sparzonych ziemniaków dodajcie rozczyn drożdżowy. Wszystko dokładnie wymieszajcie.
  6. Cebulę obierzcie i pokrójcie w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzejcie odrobinę masła, dodajcie cebulę. Całość smażcie do zeszklenia się. Następnie dodajcie ją do pozostałych składników wraz z trzema łyżkami mąki, solą oraz pieprzem. 
  7. Wszystko razem dokładnie wymieszajcie na jednolitą masę.
  8. Na patelni dobrze rozgrzejcie olej, gdy będzie miał odpowiednią temperaturę, to układajcie po jednej łyżce masy ziemniaczanej. Ułóżcie ją dokładnie, aby placki miały ładną formę.
  9. By ciasto nie kleiło się do łyżki, możecie ją za każdym razem przed nabraniem masy moczyć w wodzie bądź oleju na patelni.
  10. Placki ziemniaczane smażcie z obu stron na złoty kolor. Kiedy będą gotowe, przełóżcie je na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  11. Podawajcie je z ulubionymi dodatkami.