Gołąbki siekane to ciekawa wariacja jednego z klasyków polskiej kuchni. Gołąbki to potrawa półmięsna. Farsz pół mięsny przygotowany z ryżu, kaszy oraz mięsa mielonego jest zawijany w obgotowane liście kapusty. W tej wersji kapustę do gołąbków trzeba jednak posiekać i dodać do farszu. Najlepiej smakują z sosem pomidorowym, aczkolwiek niektórzy podają je również z pieczarkowym.

Szybkie gołąbki siekane 

Mimo iż gołąbki to jedno z aromatyczniejszych i pyszniejszych dań kuchni polskiej, są dosyć pracochłonne, dlatego niezbyt często przyrządzamy je w domu. Ich przygotowanie wiążę się z kilkugodzinnym pobytem w kuchni. Dla osób, które mają mniej czasu, wersja gołąbków z siekanej kapusty sprawdzi się idealnie. Są równie smaczne, ale ich przyrządzenie zajmuje kilka chwil. Bliscy z pewnością nie odczują różnicy i będą zachwyceni nową formą podania gołąbków.

Przepis na szybkie gołąbki z siekanej kapusty

Składniki:

  • ½ kg mięsa mielonego
  • ½ kg białej kapusty
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • 1 szklanka ryżu
  • 2 jajka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • 1 kostka bulionu drobiowego
  • olej do smażenia

Przygotowanie siekanych gołąbków:

  1. Surowe mięso mielone przełóżcie do większej miski.
  2. Kapustę pokrójcie w drobną kostkę i dodajcie ją do mięsa. Składniki wymieszajcie.
  3. Surowy ryż oraz kaszę jęczmienną bez gotowania dodajcie do miski. Wbijcie również jajka. Całość doprawcie do smaku solą i pieprzem, a następnie wymieszajcie do uzyskania jednolitej masy. 
  4. Z tak przygotowanej masy uformujcie nieduże kotlety, najlepiej jest to zrobić zwilżonymi dłońmi, by nie się nie lepiły.
  5. Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość oleju, a następnie układajcie na nim uformowane kotlety. Obsmażcie je delikatnie z obu stron.
  6. W międzyczasie przygotujcie wywar. Do garnka wlejcie cztery szklanki wody, dodajcie łyżkę koncentratu pomidorowego oraz kostkę bulionu drobiowego. Całość zagotujcie.
  7. Podsmażone gołąbki ułóżcie w naczyniu żaroodpornym w odpowiednich odległościach. Później zalejcie je przygotowanym sosem pomidorowym. Gołąbki wstawcie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekajcie je przez godzinę. 
  8. Szybkie gołąbki z siekanej kapusty podawajcie z sosem pomidorowym. Smacznego!

Szybkie gołąbki i inne błyskawiczne wersje polskich klasyków

Polska kuchnia słynie z kilku popisowych dań, za którymi przepadają nie tylko Polacy. Są one doceniane również za granicą. Wśród tych potraw znajdują się takie przysmaki jak kotlety schabowe, pierogi ruskie, gołąbki w sosie pomidorowym, bigos czy rosół. Mimo iż większość z nich jest pracochłonna, to często goszczą na naszych stołach. Zawsze też można zdecydować się na lekko zmodyfikowane wersje ulubionych dań, które przydadzą się szybciej niż ich oryginalną wersję, np.

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także:

Czytaj także: