Istnieje wiele wariacji na temat gołąbków. Zamiast białej kapusty można użyć kapusty pekińskiej, liści botwinki lub liści kalafiora. Farsz również może być zaskakujący. Czy słyszeliście o gołąbkach meksykańskich, z dodatkiem startych na tarce ziemniaków lub na prażonym ryżu?
Sposobów przygotowani tego dania jest mnóstwo. A co powiecie na gołąbki z rodzynkami w cytrynowym sosie?
Gołąbki z rodzynkami w cytrynowym sosie
Gołąbki z rodzynkami w cytrynowym sosie to doskonała propozycja na smaczny i niebanalny obiad. Koniecznie je przygotujcie, bo wychodzą naprawdę pyszne!
Składniki:
- 25 dużych liści białej kapusty (bierzemy całą główkę i wykorzystujemy część liści)
- 1 kg mięsa mielonego (wołowo–wieprzowego lub z drobiu)
- 3 woreczki ugotowanego na pól miękko ryżu (30 dag suchego)
- 3 cebule (pokrojone drobno)
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 szklanka rodzynek
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- 4 żółtka
- sok z 1 dużej cytryny
- skórka otarta z 1/4 cytryny
- cukier do smaku
- 1 sztuka anyżu gwiaździstego (badianu)
- 1,5 litra bulionu warzywnego (może być z kostki bulionowej)
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Ugotować al'dente ryż - odcedzić.
- Obrać i drobno pokroić cebulę - i usmażyć na oleju na złoto.
- Pokroić drobno natkę pietruszki.
- Namoczyć rodzynki. Odcedzić.
- Przygotować farsz z mięsa, ryżu, usmażonej cebuli, natki, rodzynek.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem, cynamonem.
- Kapustę ułożyć w dużym garnku zalać wodą i doprowadzić do wrzenia.
- Zdejmować kolejno sparzone największe liście. Na środek liścia kłaść farsz (dobrze jest liście lekko stłuc drewnianym tłuczkiem do mięsa po ,,nerwach", by zmiękły).
- Składać liść zakładając dwa brzegi do środka, a potem rolując jak krokiet.
- Na dnie garnka ułożyć kilka liści kapusty.
- Ułożyć w garnku gołąbki. Zalać wodą.
- Dodać anyż. Dusić 1 godzinę.
- Wyjąć gołąbki z garnka.
- Odlać 3 szklanki wywaru z gotowania gołąbków.
- Zagotować ze skórką cytrynową.
- Żółtka wbić do miski i energicznie roztrzepać trzepaczką.
- Dodać sok z cytryny (przecedzony, bez pestek).
- Nie przerywając ubijania dolać pół szklanki (1 chochelkę do zupy) gorącego wywaru z gotowania gołąbków.
- Mieszać energicznie.
- Za chwilę dodać drugą porcję bulionu.
- Wlać do pozostałego wywaru.
- Doprawić sos do smaku cukrem.
Źródło: Gotujmy.pl
Zobacz także:
Czytaj także: