Picie wody jest niezwykle ważne i trzeba o nim pamiętać nie tylko wtedy, gdy jesteśmy spragnieni. Czy wiecie, że każdego dnia wasz organizm traci około 3 litrów płynów? Dzieje się tak wskutek oddawania moczu, pocenia się a nawet zwykłego oddychania! Aby więc utrzymać odpowiednie nawodnienie, powinno się wypijać co najmniej 8 szklanek wody każdego dnia.

Dlaczego warto pić wodę?

Woda nie tylko przenosi składniki odżywcze i tlen do wszystkich naszych komórek, ale też wspomaga trawienie, normalizuje ciśnienie krwi, zapobiega zaparciom, stabilizuje pracę serca, amortyzuje stawy, reguluje temperaturę ciała i pomaga w utrzymaniu równowagi elektrolitowej organizmu.

Dlaczego nie należy pić lodowatej wody po posiłku?

Większość osób wypija szklankę schłodzonej wody zaraz po powrocie z pracy, zwłaszcza latem, aby ugasić pragnienie i zniwelować skutki zmęczenia. Jednak wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, że picie schłodzonej wody może wyrządzić więcej szkody niż pożytku.

Hamuje trawienie

Jednym z głównych powodów, dla których nie zaleca się picia schłodzonej wody jest to, że ma ona poważny wpływ na nasze trawienie. Zimna woda obkurcza naczynia krwionośne, a także hamuje trawienie. Gdy pijemy zimną wodę, naturalny proces wchłaniania składników odżywczych podczas trawienia jest zaburzony, ponieważ ciało przekierowuje całą uwagę z trawienia na regulację temperatury ciała, po wypiciu schłodzonej wody. Musi ono więc wykorzystać dodatkową energię, aby uregulować temperaturę ciała. 

Zobacz także:

Obniża tętno

Kolejnym powodem, dla którego lepiej unikać picia schłodzonej wody, jest obniżenie tętna. Naukowcy odkryli, że picie schłodzonej wody nie tylko zmniejsza częstość akcji serca, ale także stymuluje nerw błędny, który kontroluje mimowolne funkcje ciała. Ponieważ na nerw błędny ma bezpośredni wpływ niska temperatura wody, tętno w końcu zwalnia.

Zaburza rozkładanie tłuszczów

Picie schłodzonej wody bezpośrednio po posiłku  zaburza również zdolność organizmu do rozkładania tłuszczów. Niska temperatura wody utrwala tłuszcze z pożywienia, w wyniku czego organizmowi trudno jest "rozbić" niechciane tłuszcze z organizmu.

Może powodować migreny

Ale to nie wszystko, ponieważ picie zimnej wody po jedzeniu może także powodować migreny i silne bóle głowy.

Pamiętajcie, by spożywać pokarmy o temperaturze przybliżonej do temperatury naszego organizmu. 

Źródło: krokdozdrowia.pl

Czytaj też: