Dla doświadczonych pań domu zrobienie smacznych i chrupiących placków ziemniaczanych to pestka. Niektóre gospodynie zrobią je obudzone „w nocy o północy” bez mrugnięcia okiem. Dla młodszych adeptów sztuki kulinarnej nawet takie proste danie może przysporzyć sporo problemów.

Wielu łasuchów marzy o smacznych plackach ziemniaczanych, ale ich marzenia trafiają w próżnię wtedy, gdy okazuje się, że ich wyrób nie jest wystarczająco chrupiący. W czym może leżeć problem? Postaramy się rozwikłać tę zagadkę.

Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane?

Na początek kwestia wyboru ziemniaków. Nie trzeba nikomu przypominać, że placki ziemniaczane mają prawo udać się tylko z jesiennych, dojrzałych ziemniaków. Zbyt wodniste młode ziemniaki wykorzystywać należy do innych celów.

Wybór ziemniaków to jednak nie wszystko. Po starciu góry ziemniaków często wydaje się, że nadmiar wody pogrzebie szanse na smaczne i chrupiące placki. Nic z tych rzeczy. W wodzie ze startych ziemniaków znajduje się sporo skrobi – jeśli starliście stare, mączyste ziemniaki, wylewanie z nich nawet kropli wody nie ma sensu.

Zobacz także:

Lepiej dodać do masy ziemniaczanej kilka łyżek mąki pszennej – tak zresztą przewidują przecież wszystkie przepisy na to ukochane przez Polaków danie. Przed wlaniem porcji masy ziemniaczanej na patelnię dokładnie wymieszajcie zawartość miski, by utrzymać właściwą konsystencję.

Jak dużo oleju używać do smażenia placków ziemniaczanych?

Kolejny krok na drodze do chrupiących placków ziemniaczanych to mocno rozgrzana patelnia. Smażenie musi odbywać się w wysokiej temperaturze. To jednak nie wszystko. Niestety placki ziemniaczane są daniem, które wymagają sporych ilości oleju.

Nie oszczędzajcie oleju i dość obficie podlewajcie nim smażone przez was placki. Oczywiście nie oznacza to smażenia placków w głębokim tłuszczu, ale postarajcie się nie dopuścić do sytuacji, w której placek „piecze”, a właściwie suszy się na tak zwanej suchej patelni. 

Jakiego błędu podczas smażenia placków ziemniaczanych trzeba unikać?

Przejdźmy do jeszcze innego, notorycznego błędu podczas przygotowania placków ziemniaczanych. Niedoświadczeni gotujący często potykają się na plackach nieumiejętnie formując placki na patelni. Chodzi o ich grubość.

Idealne placki, takie które po usmażeniu będą przyjemnie chrupały w ustach, nie mogą być grubsze niż ok. 0,75 cm. Jeżeli nałożycie na patelnię porcję ziemniaków przekraczającą 1 cm, z pewnością nie uda wam się uzyskać odpowiedniego smaku i odpowiedniego wysmażenia.

Dla porządku przypomnijmy więc raz jeszcze. Co zrobić, by placki ziemniaczane wyszły idealnie chrupiące?

  • Wybierzcie odpowiednie ziemniaki
  • Rozgrzejcie dobrze patelnię i smażcie placki na dużym gazie
  • Używajcie dość dużych ilości oleju lub innego tłuszczu do smażenia
  • Formujcie nieduże, niezbyt grube placki o grubości ok. pół centymetra

Dokładny przepis na placki ziemniaczane z idealnymi proporcjami i spisem wszystkich składników znajdziecie w naszym innym artykule. Wystarczy kliknąć w ten link.