Święta Wielkanocne pod względem kulinarnym różnią się od Bożego Narodzenia. W dużej mierze chodzi tu o element świeżości na talerzu.
W zależności od tego, w której części marca lub kwietnia wypada Wielkanoc, gospodynie domowe mają większe lub mniejsze pole manewru, jeśli chodzi o świeże nowalijki.
Pierwsze warzywa w nowym roku często goszczą na naszych stołach właśnie w okolicach Wielkanocy.
Na początku zaczyna się nieśmiało od rzodkiewki i sałaty, ale w sklepach już na przełomie marca i kwietnia pojawiają się pierwsze polskie warzywa ze szklarni.
Zobacz także:
Z czego można zrobić nietypowy farsz do jajek?
Warto wykorzystać je właśnie do zrobienia ciekawych potraw wielkanocnych. Na czele z jajkami faszerowanymi.
Zamiast ograniczać się do pieczarek czy grzybów z majonezem, polecamy wam niezwykły farsz ze świeżymi warzywami.
Jesteśmy przekonani, że zachwyci on wszystkich waszych bliskich. Ważne jest jednak to, byście postarali się o jak najdrobniejsze pokrojenie warzyw.
Warto także nie przesadzić z ilością ogórka – jeśli dodacie go za dużo, wasz farsz może stać się ciut za bardzo wodnisty.
Przepis na jajka faszerowane z ogórkiem i rzodkiewką
Składniki:
- 4 jajka
- 3-4 rzodkiewki
- Pół niedużego ogórka szklarniowego
- 1 łyżka majonezu
- Sól
- Pieprz
- Opcjonalnie: ok. 10 dag podsmażonych pieczarek
Przygotowanie:
- Jajka ugotujcie na twardo i odstawcie do schłodzenia.
- Obierzcie jajka ze skorupek.
- Pokrójcie jajka na połówki.
- Ostrożnie wydrążcie z jajek żółtko – przy ugotowanych na twardo jajkach nie powinno być z tym większych kłopotów.
- Rzodkiewkę i ogórka posiekajcie najdrobniej jak to tylko możliwe.
- Wymieszajcie razem żółtka, rzodkiewkę i ogórka, a także majonez.
- Doprawcie farsz solą i pieprzem.
- Jeżeli wolicie bardziej tradycyjne smaki, możecie wzbogacić farsz odrobiną podsmażonych wcześniej pieczarek.
- Nałóżcie gotowy farsz do połówek jajek.
- Ozdóbcie gotowe jajka świeżymi warzywami lub ziołami.
Źródło: gotujmy.pl