W praktyce to danie niewiele różni się od tradycyjnej ryby po grecku. Warto przyrządzić je jednak także poza okresem świąt Bożego Narodzenia.
Ten delikatny przepis z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych polskich smaków.
Podobieństwa i różnice
Zasadniczo to danie, w którym główną rolę grają duszone warzywa, jest wręcz stworzone dla osób, które z powodów zdrowotnych nie mogą zajadać się samą smażoną rybą.
Jeżeli jednak nie dolegają wam problemy z wątrobą i układem trawiennym, możecie urozmaicić smak tego dania.
Zobacz także:
Wystarczy, że zetrzecie na tarce kawałek żółtego sera i dodacie go pod koniec zapiekania ryby w warzywach.
Właśnie na etapie pieczenia, a właściwie zapiekania, znajduje się różnica między daniem siostry Anastazji, a tradycyjną rybą po grecku.
Klasyczne bożonarodzeniowe danie nie wymaga kolejnej obróbki termicznej w piekarniku, w tym przypadku jest nieco inaczej.
Właśnie w zapiekaniu tkwi sekret smaku mieszanki warzywno-rybnej. Spróbujcie, a na pewno się nie zawiedziecie!
Przepis na rybę zapiekaną siostry Anastazji
Składniki:
- 50 dag filetów z białej ryby
- 2 cebule
- Czosnek – kilka ząbków
- 2-3 marchewki
- 1-2 pietruszki (korzenie)
- Ok. pół korzenia selera
- Opcjonalnie – kawałek sera żółtego twardego w kostce
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- Liście laurowe
- Ziele angielskie
- Papryka ostra w proszku
- 3-4 łyżki oliwy
- Olej do smażenia
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Rybę pokrójcie na kawałki, wypanierujcie w mące i usmażcie na oleju.
- Cebulę pokrójcie w kostkę, czosnek przeciśnijcie.
- Podsmażcie cebulę i czosnek.
- Warzywa obierzcie, zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach i duście do miękkości razem z cebulą i czosnkiem z dodatkiem przypraw.
- Rybę włóżcie na dno naczynia żaroodpornego, wyłóżcie tam także uduszone warzywa.
- Zapiekajcie w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C. przez ok. 25 min.
- Przed końcem pieczenia opcjonalnie możecie posypać danie serem żółtym i piec do roztopienia sera.
- Smacznego!