W praktyce to danie niewiele różni się od tradycyjnej ryby po grecku. Warto przyrządzić je jednak także poza okresem świąt Bożego Narodzenia.

Ten delikatny przepis z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych polskich smaków.  

Podobieństwa i różnice

Zasadniczo to danie, w którym główną rolę grają duszone warzywa, jest wręcz stworzone dla osób, które z powodów zdrowotnych nie mogą zajadać się samą smażoną rybą.

Jeżeli jednak nie dolegają wam problemy z wątrobą i układem trawiennym, możecie urozmaicić smak tego dania.

Zobacz także:

Wystarczy, że zetrzecie na tarce kawałek żółtego sera i dodacie go pod koniec zapiekania ryby w warzywach.

Właśnie na etapie pieczenia, a właściwie zapiekania, znajduje się różnica między daniem siostry Anastazji, a tradycyjną rybą po grecku.

Klasyczne bożonarodzeniowe danie nie wymaga kolejnej obróbki termicznej w piekarniku, w tym przypadku jest nieco inaczej.

Właśnie w zapiekaniu tkwi sekret smaku mieszanki warzywno-rybnej. Spróbujcie, a na pewno się nie zawiedziecie!

Przepis na rybę zapiekaną siostry Anastazji

Składniki:

  • 50 dag filetów z białej ryby
  • 2 cebule
  • Czosnek – kilka ząbków
  • 2-3 marchewki
  • 1-2 pietruszki (korzenie)
  • Ok. pół korzenia selera
  • Opcjonalnie – kawałek sera żółtego twardego w kostce
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • Liście laurowe
  • Ziele angielskie
  • Papryka ostra w proszku
  • 3-4 łyżki oliwy
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Rybę pokrójcie na kawałki, wypanierujcie w mące i usmażcie na oleju.
  2. Cebulę pokrójcie w kostkę, czosnek przeciśnijcie.
  3. Podsmażcie cebulę i czosnek.
  4. Warzywa obierzcie, zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach i duście do miękkości razem z cebulą i czosnkiem z dodatkiem przypraw.
  5. Rybę włóżcie na dno naczynia żaroodpornego, wyłóżcie tam także uduszone warzywa.
  6. Zapiekajcie w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C. przez ok. 25 min.
  7. Przed końcem pieczenia opcjonalnie możecie posypać danie serem żółtym i piec do roztopienia sera.
  8. Smacznego!