Zupy krem to idealne rozwiązanie dla gospodyń domowych. Po pierwsze są zwykle bardzo smaczne i pożywne. Po drugie zawsze smakują domownikom – nawet tym najbardziej marudnym. Dzieci lubią aksamitne zupy, szczególnie gdy podamy je im razem z chrupiącymi grzankami.
Na naszych stołach często można zobaczyć zupy krem z dyni, cebuli, czy z brokułu. Do tych smaków jesteśmy przyzwyczajeni i od dawna je lubimy. A co powiecie na krem z czosnku? Brzmi odważnie? Spokojnie, podczas gotowania ostrość tego warzywa zostanie nieco przytłumiona.
Zupa krem z czosnku dobrze smakuje. Ale oprócz tego spośród innych zup tego typu wyróżnia się niezwykłymi walorami prozdrowotnymi. Rozgrzani talerzem tego wyśmienitego dania możemy śmiało wchodzić w ciężki infekcyjny okres jesienno-zimowy!
Składniki:
- 10 ząbków czosnku
- Marchew, seler, pietruszka i kawałek mięsa wieprzowego lub drobiowego z mięsem na bulion
- 2 duże cebule (jednej użyjemy do ugotowania bulionu)
- Łyżka masła
- Sól i pieprz
- 3-4 ziemniaki
- Gałka muszkatołowa
- Chleb na grzanki lub inne pieczywo np. pita lub lawasz.
- Małe opakowanie śmietany do zup 18%
- Opakowanie serka topionego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Gotujemy tradycyjny wywar z warzyw i mięsa.
- Czosnek obieramy i ścieramy w maszynce, po czym dodajemy go do zupy.
- Dorzucamy do środka drobno pokrojone ziemniaki.
- Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Gdy ziemniaki zmiękną , zagęszczamy naszą zupę śmietaną i serkiem.
- Miksujemy całość blenderem na gładki krem.
- Przygotowujemy na patelni grzanki.
- Zupę dekorujemy kleksem śmietany i świeżym bądź mrożonym ziołem (np. pietruszka) i podajemy z grzankami na górze. Ewentualnie możemy podać zupę z innym białym pieczywem: np. z pitą bądź z lawaszem.
Źródło: kuchnia.wp.pl