Za naszą wschodnią granicą są uznawane za przysmak. Jak zrobić kiszone zielone pomidory?
AdobeStock
Newsy

Za naszą wschodnią granicą są uznawane za przysmak. Jak zrobić kiszone zielone pomidory?

Marynowane zielone pomidory stanowią wspaniały dodatek do sałatek, burgerów, kanapek i innych mięsnych dań. Jak je zrobić? Jaki mają smak?

Wiecie już, że nie należy spożywać niedojrzałych, zielonych jeszcze pomidorów. Można je za to zamarynować i cieszyć się ich wspaniałym i oryginalnym smakiem. Być może znacie już przepis na kiszone czerwone pomidory, a co powiecie na to samo w wersji z zielonymi pomidorami?

Zielone pomidory to po prostu niedojrzałe pomidory. Jeśli macie w swojej kuchni kilka takich okazów, zamiast czekać na to, aż staną się dojrzałe, możecie zamarynować je w słoiku na zimę. Połączenie zielonych plastrów pomidora, kopru, czosnku, chrzanu i soli sprawia, że nasza przekąska jest przyjemnie cierpka i zarazem pikantna.

Kiszone zielone pomidory idealnie nadają się do sałatek ziemniaczanych i makaronowych, ponieważ dodają im chrupkości i ciekawego smaku. Możecie je też dodać do kanapek i mięsnych dań a nawet spożywać je prosto ze słoika w formie przekąski. Kiszone zielone pomidory to tradycja rodem zza naszej wschodniej granicy. Jak je zrobić?

Zobacz także
Czy jedzenie ogórków kiszonych może mieć skutki uboczne? Mocno się zdziwicie

Czy jedzenie ogórków kiszonych może mieć skutki uboczne? Mocno się zdziwicie

Dlaczego warto zakisić cytryny? Co można z nich zrobić?

Dlaczego warto zakisić cytryny? Co można z nich zrobić?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kiszone zielone pomidory

Do przygotowania kiszonych zielonych pomidorów potrzebujecie bardzo prostych składników – kilku niedojrzałych pomidorów, soli, kopru, czosnku i chrzanu.

Składniki:

  • zielone pomidory (dowolna ilość)
  • sól morska 1 łyżka na każdy litr wody
  • świeży koper
  • kilka ząbków czosnku
  • korzeń chrzanu

Przygotowanie:

  1. Pomidory umyć, osuszyć i pokroić na plasterki lub cząstki.
  2. Na dno każdego słoika wyłożyć baldachimy kopru.
  3. Do każdego słoika wkładać cząstki zielonych pomidorów, przekładając je połówkami ząbków czosnku i kawałeczkami chrzanu.
  4. Na wierzchu każdego słoika ułożyć koperek.
  5. Zagotować wodę i połączyć z solą (w tradycyjnej proporcji jak do ogórków) - 1 litr wody + pełna łyżka soli.
  6. Wymieszać i zalać gorącą solanką słoiki do pełna.
  7. Słoiki zakręcić i ustawić na tacy wyłożonej papierowymi ręcznikami.
  8. Pozostawić na kilka dni, aż ustąpi burzliwa fermentacja, solanka stanie się mętna, a pomidory zmienią kolor.
  9. Przechowywać w zimnym ciemnym pomieszczeniu albo w lodówce.

Źródło: Gotujmy.pl

Jak zrobić zalewę do ogórków kiszonych? Z taką wyjdą najlepsze
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić zalewę do ogórków kiszonych? Z taką wyjdą najlepsze
Przygotowanie ogórków kiszonych jest banalnie proste – poznajcie prosty przepis na zalewę do ogórków.

Jeżeli dotychczas tylko wyjadaliście zapasy ogórków ze spiżarni babci, czas nauczyć się zrobić je samodzielnie – a przygotowanie ogórków kiszonych jest naprawdę banalnie proste. Poznajcie przepis  na idealną zalewę do ogórków kiszonych. Jakie ogórki wybrać do kiszenia? Do kiszenia należy używać tylko ogórków gruntowych – podłużne, zielone ogórki o gładkiej skórce kompletnie nie nadają się do kiszenia, ponieważ zawierają za dużo wody. Ważne też, by wybierać do kiszenia ogórki o podobnej wielkości, najlepiej w średnim rozmiarze. Dzięki temu wszystkie zakiszą się równomiernie. Jak długo ogórki powinny się kisić? Ogórki kiszone będą dobre po około 2-3 tygodniach od przygotowania, choć oczywiście im dłużej poczekacie, tym będą one smaczniejsze. Ogórki małosolne natomiast nadają się do jedzenia już po 2-3 dniach. Jak zrobić zalewę do ogórków? Przyrządzenie zalewy jest banalnie proste, a jej sekret tkwi w proporcjach – zawsze wsypujcie 1 łyżkę soli na 1 litr wody. Pamiętajcie o tym, że woda musi być ciepła! Przepis na idealne ogórki kiszone Do przygotowania klasycznych ogórków kiszonych potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kilogram ogórków gruntowych 1 korzeń chrzanu Kilka ząbków czosnku Ziele angielskie Liście laurowe Cały koper z kwiatostanami Gorczyca Woda Sól Przygotowanie: Umyjcie ogórki i namoczcie je w wodzie – co najmniej 30 minut. Dzięki temu będą sprężyste i chrupiące po ukiszeniu. Następnie przełóżcie ogórki do wyparzonych słoików, układając je ciasno jeden obok drugiego. Pomiędzy ogórki włóżcie...

Sposób babci na chrupiące ogórki kiszone. Wystarczy dodać 1 składnik
AdobeStock
Newsy
Sposób babci na chrupiące ogórki kiszone. Wystarczy dodać 1 składnik
Skorzystajcie z tego sposobu, a wasze ogórki będą cudowne w smaku!

Najlepsze ogórki kiszone to oczywiście te, które po wyjęciu ze słoika są twarde i cudownie chrupiące. Wiecie, jak je zrobić? Poznajcie genialny sposób na przygotowanie chrupiących ogórków kiszonych! Jak zrobić chrupiące ogórki kiszone? Sekret idealnie chrupiących i twardych ogórków kiszonych tkwi nie w sposobie przygotowania, a odpowiednich składnikach! Do ogórków można dodać liście porzeczki albo dębu , ale tylko liście wiśni sprawią, że ogórki kiszone wyjdą chrupiące i nie będą miękkie po wyjęciu ze słoika. Pamiętajcie oczywiście o tym, by użyć własnych liści i nie obrywać drzew sąsiadów. Jakie ogórki są najlepsze do kiszenia? Czy wybór ogórków do kiszenia ma znaczenie? Oczywiście! Poleca się kilka odmian ogórków . Najpopularniejsza odmiana to Borus – ogórki są ciemnozielone, z widocznymi smugami, a po ukiszeniu będą twarde i nie utworzą się w nich puste przestrzenie. To najlepsza odmiana do kiszenia, choć świetnie nadadzą się także do zrobienia ogórków małosolnych. Ogórki Andrus polecane są natomiast przede wszystkim do kiszenia, a także do konserwowania. Przepis na ogórki kiszone Do przygotowania idealnych ogórków kiszonych potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Ogórki gruntowe 1 ząbek czosnku 1 gałązka kopru Korzeń chrzanu 3 liście wiśni Sól Woda Podane powyżej składniki wystarczą do zrobienia jednego słoika ogórków. Przygotowanie: Opłuczcie koper i wyłóżcie nim dno słoika. Dodajcie pół ząbku czosnku i 2 liście wiśni. Włóżcie ogórki do środka, układając je ciasno jeden obok drugiego. Ważne, by wszystkie były podobnej wielkości,...

Ogórki kiszone
Pixabay
Przepisy
Chcesz ukisić na zimę ogórki? Pamiętaj o kilku ZŁOTYCH zasadach!
Jesień to idealny czas na zrobienie zimowych zapasów. Wydłużające się wieczory warto spędzić na zamknięciu wiosny i lata w kilku, no może kilkudziesięciu, słoikach z domowymi przetworami lub… kiszonymi ogórkami!

Kiszone to już tradycja, a te domowe smakują przecież najlepiej. Nasze babcie i mamy nie wyobrażają sobie bez nich obiadu. Z powodzeniem dodają je do kanapek, zup, sałatek, mięs, a nawet ryb. To skarb , który warto mieć w swojej spiżarni, a jego przygotowanie jest banalnie proste! Będziesz potrzebować 1 kg ogórków gruntowych 1 główka czosnku Duży pęczek kopru Chrzan (najlepiej kawałek korzenia z chrzanu) 1 litr wrzącej wody Ok. 2 płaskie łyżki soli Opcjonalnie liście dębu, czarnej porzeczki lub wiśni Podane składniki starczą na dwa litrowe słoiki . Przygotowanie Ogórki gruntowe umyj pod zimną wodą. Obierz korzeń chrzanu i pokrój go na mniejsze kawałki. Z główki czosnku zdejmij ząbki (nie musisz ich obierać). Dno każdego słoika wyłóż czosnkiem, kawałkiem chrzanu i kopru (oraz liśćmi dębu lub wiśni jeśli używasz). Następnie ułóż ogórki pionowo (upchnij je tak ciasno, jak to możliwe). Następnie zacznij przygotowywać zalewę od zagotowania osolonej wody. Wrzątek przelej do słoików, tak aby w całości zakrył ogórki. Zakręcone słoiki umieść w pomieszczeniu, w którym jest ok. 20 stopni. Możesz odwrócić je do góry dnem i przykryć kocem, aż do całkowitego wystygnięcia. Po dwóch dniach przenieś je do piwnicy lub innego ciemnego i chłodnego miejsca. Po około dwóch tygodniach ogórki będą gotowe do jedzenia! Złote zasady Pod żadnym pozorem nie odkręcaj słoików przed upływem dwóch tygodni . Nawet jeśli zobaczysz, że zalewa zaczyna lekko wypływać. Pamiętaj również, że trzymanie ogórków w piwnicy odgrywa bardzo istotną rolę . Dzięki niskiej temperaturze zachowują one jędrność i nie puchną podczas kiszenia. Zbyt...

Jajka kiszone po rosyjsku. Jak je zrobić?
AdobeStock
Newsy
Jajka kiszone po rosyjsku. Przepis, który zaskoczy nawet największych znawców kuchni
Jedni gotują jajka na twardo, drudzy wolą je w postaci jajecznicy, omletu czy jako kogel mogel. Są też tacy, którzy jajka... kiszą.

Kiszone ogórki, kiszona cukinia , kiszone cytryny , śliwki, pomidory ... Kisić tak naprawdę można większość owoców i warzyw. A co powiecie na kiszone jajka? Skąd w ogóle wziął się taki pomysł? Kiszone jajka – przysmak wśród Rosjan Koniec lata to czas przygotowywania przetworów. W polskich domach najczęściej kisi się ogórki, cukinię a także robi słoiki z papryką konserwową , śliwkami czy gruszkami. Ale czy słyszeliście kiedyś o tym, żeby kisić jajka? Kiszone jajka to prawdziwy rarytas u naszych wschodnich sąsiadów - Rosjan. Jak się je przygotowuje? Do przygotowania kiszonych jajek będziecie potrzebować kilku prostych składników. Przepis na kiszone jajka Składniki: 8 jajek 2 szklanki octu 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka przyprawy do kiszenia 1 łyżeczka czerwonej papryki w płatkach 4-5 ząbków czosnku laska cynamonu 2-3 papryki habanero (opcjonalnie) 1/2 czerwonej papryki kilka pierścieni cebuli 2-3 zielone papryczki jalapeno (opcjonalnie) Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo i wystudzamy. Papryczki kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie wyżej wymienione składniki zalewy (poza jajkami) wkładamy do garnka. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10-15 minut, co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy zalewę z ognia. Wyławiamy kilka plasterków papryczki/cebuli/przypraw i przekładamy do wyparzonego słoika. Następnie wkładamy 3 jajka. Ponownie wyławiamy z zalewy kilka plasterków papryki/cebuli/przypraw i dodajemy kolejne jajka. Czynność kontynuujemy, aż zużyjemy wszystkie jajka i składniki zalewy. Zalewamy wszystkie składniki zalewą. Dokładnie zakręcamy słoiki i je wystudzamy. Słoiki wkładamy na 2-3...