Wiecie już, że nie należy spożywać niedojrzałych, zielonych jeszcze pomidorów. Można je za to zamarynować i cieszyć się ich wspaniałym i oryginalnym smakiem. Być może znacie już przepis na kiszone czerwone pomidory, a co powiecie na to samo w wersji z zielonymi pomidorami?

Zielone pomidory to po prostu niedojrzałe pomidory. Jeśli macie w swojej kuchni kilka takich okazów, zamiast czekać na to, aż staną się dojrzałe, możecie zamarynować je w słoiku na zimę. Połączenie zielonych plastrów pomidora, kopru, czosnku, chrzanu i soli sprawia, że nasza przekąska jest przyjemnie cierpka i zarazem pikantna.

Kiszone zielone pomidory idealnie nadają się do sałatek ziemniaczanych i makaronowych, ponieważ dodają im chrupkości i ciekawego smaku. Możecie je też dodać do kanapek i mięsnych dań a nawet spożywać je prosto ze słoika w formie przekąski. Kiszone zielone pomidory to tradycja rodem zza naszej wschodniej granicy. Jak je zrobić?

Przepis na kiszone zielone pomidory

Do przygotowania kiszonych zielonych pomidorów potrzebujecie bardzo prostych składników – kilku niedojrzałych pomidorów, soli, kopru, czosnku i chrzanu.

Zobacz także:

Składniki:

  • zielone pomidory (dowolna ilość)
  • sól morska 1 łyżka na każdy litr wody
  • świeży koper
  • kilka ząbków czosnku
  • korzeń chrzanu

Przygotowanie:

  1. Pomidory umyć, osuszyć i pokroić na plasterki lub cząstki.
  2. Na dno każdego słoika wyłożyć baldachimy kopru.
  3. Do każdego słoika wkładać cząstki zielonych pomidorów, przekładając je połówkami ząbków czosnku i kawałeczkami chrzanu.
  4. Na wierzchu każdego słoika ułożyć koperek.
  5. Zagotować wodę i połączyć z solą (w tradycyjnej proporcji jak do ogórków) - 1 litr wody + pełna łyżka soli.
  6. Wymieszać i zalać gorącą solanką słoiki do pełna.
  7. Słoiki zakręcić i ustawić na tacy wyłożonej papierowymi ręcznikami.
  8. Pozostawić na kilka dni, aż ustąpi burzliwa fermentacja, solanka stanie się mętna, a pomidory zmienią kolor.
  9. Przechowywać w zimnym ciemnym pomieszczeniu albo w lodówce.

Źródło: Gotujmy.pl