24 grudnia to dzień, w którym w każdym polskim domu je się ryby na tysiące różnych sposobów.
Dotyczy to także śledzia.
Śledź z buraczkami, z przyprawami korzennymi, w śmietanie z jabłkiem lub z ogórkiem, po kaszubsku, śledzie gajowego. W obiegu funkcjonuje nawet przepis na śledzia z truskawkami!
My dzisiaj jednak zrezygnujemy z tego typu awangardowych pomysłów. Postawmy na jeden, tradycyjny składnik, a więc na kapustę kiszoną.
Śledź z kapustą kiszoną? Przyznacie, że brzmi to niezwykle ciekawie. Taka opcja stanie się jeszcze bardziej atrakcyjna, gdy weźmiemy pod uwagę cenę na śledzia a’la matjas z Biedronki.
Zobacz także:
W tej właśnie sieci sklepów znajdziemy następującą ofertę: 1,2 kilogramowe wiaderko śledzi (600 g to masa samej ryby bez zalewy) w cenie jedynie 6,49 zł! Pamiętajcie o użyciu karty Moja Biedronka.
Przepis na śledzia z kapustą kiszoną
Składniki:
- 5 płatów śledzia w oleju
- 40 dag kapusty kiszonej
- Kilka grzybów suszonych
- Duża cebula
- 2 łyżki miodu
- Pieprz i sól
- Liść laurowy
- Olej
Przygotowanie:
- Grzyby moczymy, a następnie kroimy na drobne kawałeczki.
- Kapustę kiszoną płuczemy, by pozbyć się zbyt dużej kwasowości, a następnie także kroimy dość drobno.
- Śledzie kroimy na małe kawałki.
- Dusimy kapustę z grzybami na wolnym ogniu, możemy podlać ją ewentualnie małą ilością oleju.
- Podsmażamy na patelni cebulę pokrojoną w kostkę, następnie dodajemy ją do kapusty z grzybami.
- Na końcu doprawiamy kapustę solą i pieprzem.
- Dusimy wszystko do miękkości, następnie ostudzamy.
- Ostudzoną kapustę mieszamy ze śledziami i podajemy wedle własnego uznania – np. z kiszonym ogórkiem i jabłkiem pokrojonymi w podłużne kawałki.
Źródło: gotujmy.pl