Najbardziej ortodoksyjni zwolennicy jajecznicy pozostają przy zdaniu, że jajecznica powinna ograniczać się właśnie do jajek i masła. Najlepiej żeby jeszcze proces smażenia trwał jak najkrócej – tak oto prezentuje się właśnie klasyczna jajecznica.
Wydaje się jednak, że od czasu do czasu warto nieco urozmaicić to proste danie. Kilka szybkich, łatwych ruchów i dodatków sprawi, że jajecznica będzie znacznie ciekawsza.
Smażenie jajek na maśle samo w sobie sprawia, że są one dość delikatne w smaku. Za sprawą świeżej słodkiej śmietanki można sprawić, by była jeszcze bardziej aksamitna i kremowa.
Oprócz tego dodajcie do waszych jajek nieco warzyw. Najlepiej pasowały będą pomidorki cherry lub inne niewielkiego rozmiaru, ewentualnie duże, ale pokrojone na małe kawałki.
Zobacz także:
Całość warto udekorować warto świeżą rukolą. Nada nie tylko eleganckiej, świeżej zielonej barwy, ale także „podkręci” smak waszego dania.
Jajecznica ze śmietanką z dodatkami – przepis
Składniki:
- 6 jajek
- 3 łyżki masła
- Łyżka słodkiej śmietanki 36% (najlepszy byłby odpowiednik francuskiej crème fraiche)
- Pomidorki koktajlowe, cherry lub inne
- Rukola – kilka listków
- Nieco szczypiorku
- Sól i pieprz do smaku
- Przygotowanie:
Przygotowanie:
- Wbijcie jajka na rozgrzaną patelnię i rozpuszczonym masłem.
- Krótko smażcie na średnim ogniu. Uważajcie, by zbyt dużo jajek nie przywarło do do dna patelni.
- Na sam koniec smażenia do jajek dodajcie słodką śmietankę i dobrze wymieszajcie, by konsystencja stała się należycie aksamitna. Doprawcie solą do smaku.
- Pomidorki można podpiec delikatnie na drugiej patelni lub ułożyć surowe na talerzu wokół jajecznicy.
- Szczypiorek drobno pokrójcie, udekorujcie jajka także rukolą.
- Użyjcie pieprzu wedle uznania i podawajcie ze świeżym pieczywem.