Najbardziej ortodoksyjni zwolennicy jajecznicy pozostają przy zdaniu, że jajecznica powinna ograniczać się właśnie do jajek i masła. Najlepiej żeby jeszcze proces smażenia trwał jak najkrócej – tak oto prezentuje się właśnie klasyczna jajecznica.

Wydaje się jednak, że od czasu do czasu warto nieco urozmaicić to proste danie. Kilka szybkich, łatwych ruchów i dodatków sprawi, że jajecznica będzie znacznie ciekawsza.

Smażenie jajek na maśle samo w sobie sprawia, że są one dość delikatne w smaku. Za sprawą świeżej słodkiej śmietanki można sprawić, by była jeszcze bardziej aksamitna i kremowa.

Oprócz tego dodajcie do waszych jajek nieco warzyw. Najlepiej pasowały będą pomidorki cherry lub inne niewielkiego rozmiaru, ewentualnie duże, ale pokrojone na małe kawałki.

Zobacz także:

Całość warto udekorować warto świeżą rukolą. Nada nie tylko eleganckiej, świeżej zielonej barwy, ale także „podkręci” smak waszego dania.

Jajecznica ze śmietanką z dodatkami – przepis

Składniki:

  • 6 jajek
  • 3 łyżki masła
  • Łyżka słodkiej śmietanki 36% (najlepszy byłby odpowiednik francuskiej crème fraiche)
  • Pomidorki koktajlowe, cherry lub inne
  • Rukola – kilka listków
  • Nieco szczypiorku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Przygotowanie:

Przygotowanie:

  1. Wbijcie jajka na rozgrzaną patelnię i rozpuszczonym masłem.
  2. Krótko smażcie na średnim ogniu. Uważajcie, by zbyt dużo jajek nie przywarło do do dna patelni.
  3. Na sam koniec smażenia do jajek dodajcie słodką śmietankę i dobrze wymieszajcie, by konsystencja stała się należycie aksamitna. Doprawcie solą do smaku.
  4. Pomidorki można podpiec delikatnie na drugiej patelni lub ułożyć surowe na talerzu wokół jajecznicy.
  5. Szczypiorek drobno pokrójcie, udekorujcie jajka także rukolą.
  6. Użyjcie pieprzu wedle uznania i podawajcie ze świeżym pieczywem.