Coraz więcej Polaków decyduje się na przejście na wegetarianizm albo weganizm. Nawet osoby, które nie zrezygnowały z jedzenia mięsa, kupują go z roku na rok coraz mniej. W sklepach z łatwością można znaleźć wege odpowiedniki mięsnych smakołyków. Niektóre, odpowiednio przyrządzone, smakują identycznie jak mięso!
Wiele osób często jest zaskoczonych, gdy spróbuje wegetariańskiego dania – potrafią doskonale imitować mięsny smak. Jeśli nigdy wcześniej nie próbowaliście, koniecznie zróbcie wegański smalczyk z fasoli albo flaki z boczniaków. Te przepisy biją rekordy popularności!
Zamienniki mięsa
Sprawdźcie, czym można zastąpić mięso:
- Tofu – najbardziej znany sojowy produkt.
- Tempeh – również sojowy zamiennik, może imitować rybę.
- Seitan – zrobiony z glutenu pszennego, odpowiednio przygotowany jest niemal nie do odróżnienia od mięsa.
- Rośliny strączkowe – doskonałe źródło białka
- Warzywa – boczniaki, bakłażan, kalafior i wiele, wiele innych.
Przepis na wegańskie kotlety mielone
Składniki
- 300 g roślinnego zamiennika mięsa mielonego
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 kajzerka lub tarta bułka
- 1 jajko
- 200ml mleka
- Bułka tarta
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Do miski przełóżcie roślinny zamiennik mięsa.
- Cebulę zetrzyjcie na tarce na małych oczkach i przełóżcie do „mięsa”.
- Do masy dodajcie jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Kajzerkę namoczcie w misce z mlekiem, a następnie odciśnijcie.
- Dodajcie kajzerkę oraz przyprawy i dokładnie wyróbcie na gładką masę.
- Uformujcie kotlety równej wielkości, obtoczcie je w bułce tartej (lub w jajku i bułce) i usmażcie na patelni na rozgrzanym oleju. Smażcie na złoto z każdej strony przez kilka minut.
- Na koniec możecie je odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Smacznego!
Czytaj także:
Zobacz także:
- Genialny trik na pulchne kotlety mielone. Dodajcie do mięsa kilka łyżek 1 składnika, a zyskają nowego charakteru
- Sposób babć na jeszcze bardziej soczyste kotlety mielone. Wystarczy dodać do masy to 1 warzywo bez skórki
- Pyszne i soczyste kotlety mielone od Magdy Gessler. Ich smak zależy od 1 składnika