Coraz więcej Polaków decyduje się na przejście na wegetarianizm albo weganizm. Nawet osoby, które nie zrezygnowały z jedzenia mięsa, kupują go z roku na rok coraz mniej. W sklepach z łatwością można znaleźć wege odpowiedniki mięsnych smakołyków.  Niektóre, odpowiednio przyrządzone, smakują identycznie jak mięso! 

Wiele osób często jest zaskoczonych, gdy spróbuje wegetariańskiego dania – potrafią doskonale imitować mięsny smak. Jeśli nigdy wcześniej nie próbowaliście, koniecznie zróbcie wegański smalczyk z fasoli albo flaki z boczniaków. Te przepisy biją rekordy popularności!

Zamienniki mięsa

Sprawdźcie, czym można zastąpić mięso:

  • Tofu – najbardziej znany sojowy produkt.
  • Tempeh – również sojowy zamiennik, może imitować rybę.
  • Seitan – zrobiony z glutenu pszennego, odpowiednio przygotowany jest niemal nie do odróżnienia od mięsa.
  • Rośliny strączkowe – doskonałe źródło białka
  • Warzywa – boczniaki, bakłażan, kalafior i wiele, wiele innych.

Przepis na wegańskie kotlety mielone

Składniki

  • 300 g roślinnego zamiennika mięsa mielonego
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kajzerka lub tarta bułka
  • 1 jajko
  • 200ml mleka
  • Bułka tarta
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Do miski przełóżcie roślinny zamiennik mięsa.
  2. Cebulę zetrzyjcie na tarce na małych oczkach i przełóżcie do „mięsa”.
  3. Do masy dodajcie jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Kajzerkę namoczcie w misce z mlekiem, a następnie odciśnijcie. 
  5. Dodajcie kajzerkę oraz przyprawy i dokładnie wyróbcie na gładką masę.
  6. Uformujcie kotlety równej wielkości, obtoczcie je w bułce tartej (lub w jajku i bułce) i usmażcie na patelni na rozgrzanym oleju. Smażcie na złoto z każdej strony przez kilka minut.
  7. Na koniec możecie je odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
  8. Smacznego!

Czytaj także:

Zobacz także: