Jedna z największych kobiecych gwiazd estrady w Polsce wzięła się ostatnio za pracę nad właściwym odżywianiem.

Wokalistka zespołu Bajm to osoba ze stwierdzonym nadciśnieniem. Ze względu na tę dolegliwość artystka musiała więc postarać się, by jej odżywianie stało się bardziej racjonalne.

Słabości pani Beaty

Kozidrak słynie jednak z pewnych małych słabostek. Okazało się, że współautorka takich hitów jak „Biała armia” czy „Myśli i słowa” uwielbia popijać colę.

Inną kulinarną przyjemnością, na którą pani Beata pozwala sobie od czasu do czasu, jest pieczony indyk z owocami.

Zobacz także:

W tym przypadku nie ma miejsca na poczucie wstydu. Pieczone indycze mięso to świetne źródło białka, bez zbędnych ilości tłuszczu.

Lepszy niż amerykański

Piosenkarka podaje swoje popisowe danie z ziemniakami, a także czasami z sosem z żurawiny. Brzmi niezwykle kusząco!

60-latka podaje indyka pokrojonego od razu na talerzu, w przeciwieństwie od tego, jak czynią to na Święto Dziękczynienia Amerykanie.

To właśnie w USA indyk „wjeżdżający” na stół w całości uchodzi za typowe, świąteczne danie, ale nie mamy żadnych wątpliwości. Ten od Kozidrak jest znacznie lepszy!

Przepis na pieczonego indyka z owocami

Składniki:

  • Indyk (ok. 2-3 kg)
  • 3-4 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • Lampka białego wytrawnego wina
  • Kilka jabłek
  • Garść moreli
  • Garść śliwek (można użyć owoców suszonych)
  • Majeranek
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Indyka oczyśćcie i podzielcie na części, by lepiej i szybciej się upiekł w naczyniu żaroodpornym.
  2. W misce rozpuśćcie masło, wymieszajcie z olejem, dodajcie pieprz i sól, a także majeranek i dokładnie natrzyjcie mięso z indyka.
  3. Odstawcie zamarynowane mięso przynajmniej na kilka godzin w zimne miejsce.
  4. Owoce pokrójcie na drobniejsze kawałki i wyłóżcie nimi mięso w naczyniu żaroodpornym, wlejcie do środka także wino.
  5. Pieczcie indyka w zamkniętym naczyniu przez ok. 1,5 godziny do 2 godz. w temp. 180 st. C.
  6. Na ostatnie pół godziny zdejmijcie pokrywkę z naczynia żaroodpornego, by indyk mógł się przyrumienić.
  7. Podawajcie z pieczonymi ziemniakami.
  8. Smacznego!