Słyszeliście kiedyś o mielonych kotletach rybnych? Być może część z was wzdrygnie się na samą myśl o marnotrawstwie cennego, rybiego mięsa.
Mielenie ryby w maszynce do mięsa wcale nie musi oznaczać jednak straty cennego składnika i surowca.
Kotlety mielone z przepisu Magdy Gessler mogą być prawdziwą ucztą dla koneserów dobrego jedzenia.
Ciekawym pomysłem znanej restauratorki jest wymieszanie mięsa rybiego z mięsem wieprzowym, czyli z podgardlem.
Zobacz także:
Z czym podawać kotlety mielone z dorsza?
Wierzcie nam – taki miks zapewni niesamowite doznania smakowe. Dość tłuste podgardle zapewni kotlecikom rybnym naprawdę ciekawe smakowe tło.
Z czym podawać kotleciki, które Magda Gessler wprowadzała w jednym z odcinków „Kuchennych rewolucji”?
Mielone z dorsza i podgardla świetnie będą smakowały podlane białym, gęstym sosem tatarskim i na przykład z frytkami.
Przepis na mielone kotlety rybne z dorsza Magdy Gessler
Składniki:
- 50 dag filetów z dorsza lub z innej białej, świeżej ryby
- 1 jajo
- Sucha bułka
- Szklanka mleka
- 2 ząbki czosnku
- Łyżeczka curry
- Sól,
- Pieprz
- Koperek świeży
- Łyżka majonezu
- 1 cebula
- 10 dag mielonego podgardla
- Bułka tarta
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
- W pierwszej kolejności namoczcie suchą bułkę w mleku.
- Zmielcie mięso z ryby i podgardle w maszynce do mięsa.
- Cebulę obierzcie ze skórki, pokrójcie i podsmażcie na patelni na złoty kolor, po czym dodajcie ją do mięsa.
- Do mięsa dodajcie także rozmoczoną bułkę, jajko, majonez i czosnek.
- Doprawcie farsz solą, pieprzem, koperkiem, przyprawą curry.
- Wymieszajcie dokładnie farsz. Będzie gotowy, gdy łatwo zacznie odklejać się od ręki.
- Wyrabiajcie kotlety, mocząc ręce w wodzie przed uformowaniem kolejnej kulki.
- Kotlety można zapanierować w bułce tartej.
- Rozgrzejcie dobrze olej na patelni.
- Smażcie kotleciki z każdej strony przez kilka minut.
- Podawajcie z dowolnym dodatkiem – mogą to być frytki, ziemniaki, ryż czy też makaron albo kasza.
- Smak kotlecików dobrze podkreśli biały sos tatarski na bazie majonezu i chrzanu.
- Smacznego!