Cukinia to smaczne, niskokaloryczne i bardzo lekkostrawne warzywo, z którego można przygotować wiele wspaniałych dań. Sezon na cukinię zaczyna się na dobre w sierpniu i trwa do końca lata, ale warzywo to można kupić w sklepach przez okrągły rok.

Pisaliśmy ostatnio o niebanalnym przepisie na małosolną cukinię. Cukinia ma również inne ciekawe zastosowanie w kuchni.

Można:

A co powiecie na cukinię, która wyglądem i smakiem przypomina... ananasa?

Jak zrobić ananasy z cukinii w słoikach?

Czy słyszeliście kiedyś o przepisie na cukinię a'la ananas? To smaczna przekąska do słoików, która świetnie się sprawdzi jako dodatek do sałatki czy obiadu, ale może też być jedzona solo. Oto przepis na taką cukinię.

Zobacz także:

Składniki:

  • cukinia 2 kg
  • cukier kryształ 700-800 g
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 1 opak. cukru waniliowego.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię obrać, przepłukać wodą, osuszyć i pokroić w kostkę.
  2. Następnie posypać cukrem kryształem, cukrem waniliowym i kwaskiem cytrynowym.
  3. Zostawić na noc w lodówce.
  4. Rano zagotować około 15 minut, w zależności od wielkości kawałków (nie powinna być rozgotowana tylko al dente).
  5. Przełożyć gorącą cukinię do słoików.
  6. Pasteryzować przez około 10 minut.

Dlaczego warto jeść cukinię?

Czy wiecie, że cukinia jest najświeższa, najsmaczniejsza i najtańsza w drugiej połowie lata? Kupcie jej więcej i poeksperymentujcie z nią w kuchni. Warzywo to nie tylko wspaniale smakuje, ale również jest bardzo zdrowe. Cukinia zawiera m.in. magnez, potas, żelazo, witaminę A, B, C i K. Jej ogromną zaletą jest również to, że nie kumuluje w sobie metali ciężkich ani azotanów.

Jedzcie ją na zdrowie!