Sezon na cukinie zaraz ruszy z kopyta. Niektóre gospodynie już mają w swoich ogródkach pierwsze malutkie okazy. Inni, nieco bardziej niecierpliwi, szukają okazji w sklepach i marketach. Już teraz znajdziecie tam pierwsze cukinie w niezbyt wygórowanych cenach.
Zanim jednak zabierzecie się za gotowanie całego gara leczo raz na tydzień, rozważcie przygotowanie z cukinii czegoś zupełnie innego. Chodzi o małosolną cukinię jednodniową. Zainteresowani? Naprawdę warto spróbować tego nietypowego smaku. W sam raz jako odmiana od standardowych ogórków małosolnych!
Przygotowanie kiszonej cukinii jednodniowej nie jest niczym trudnym. W zasadzie nie odbiega ono wcale od typowego przepisu na ogórki małosolne. Co więcej, możecie nieco podkręcić smak swojej małosolnej cukinii. Wystarczy dodać do niej ulubione przyprawy. Polecamy ostrą paprykę w proszku, która nada cukinii nieco więcej smakowego pazura.
Przepis na kiszoną cukinię jednodniową małosolną
Składniki:
- 2-3 młodziutkie cukinie
- Pół główki czosnku lub kilka ząbków
- Kilka plasterków korzenia chrzanu
- 1-2 łodygi kopru z baldachami
- Opcjonalnie – zioła i przyprawy: np. papryka ostra w proszku, chilli, ziele angielskie, liść laurowy itd.
- Woda
- Sól (ok. 15 g na 1 l wody, czyli ok. 1 łyżka soli)
Przygotowanie:
- Cukinie umyjcie, pokrójcie wzdłuż na paski. Cukinię można także zetrzeć obieraczką na coś w rodzaju plastrów – wtedy proces kiszenia odbędzie się nieco szybciej i bardziej intensywnie)
- Czosnek obierzcie z łupin.
- Przygotujcie czyste słoiki z dobrymi nakrętkami.
- Do słojów włóżcie cukinię wraz z dodatkami i dość zwarcie ułóżcie warzywa w środku.
- Przygotujcie solankę – wymieszajcie wodę w temperaturze pokojowej z solą w podanej proporcji i zalejcie nią słoiki.
- Odstawcie słoiki do kiszenia na 24 godziny. Małosolna cukinia gotowa! Po tym czasie słoiki należy wstawić do lodówki, by przerwać proces szybkiego kiszenia.
- Cukinię podawajcie jako dodatek do obiadów, na kanapki czy do potraw mięsnych na grilla.
- Smacznego!