Jak Polska długa i szeroka, tak Polacy zajadają się pączkami z różnego rodzaju nadzieniami. Dżem truskawkowy, powidła śliwkowe, nadzienie różane. Takie są nasze gusta i guściki. Mniej znanym przepisem jest receptura na mini-pączuszki z dodatkiem twarogu. Cała ich idea sprowadza się do tego, że ser biały dodaje się do ciasta, a nie jako nadzienie.
Twaróg nadaje pączkom lekkiej kwaskowości i bardziej wyrafinowanego smaku. Co więcej - nie ma żadnych szans, że takie ciasto wam nie wyjdzie. Dlaczego? W tym przepisie nie użyjecie do pączków drożdży. W przeciwieństwie do tradycyjnego ciasta drożdżowego, rośnięcie zapewni wam po prostu proszek do pieczenia i soda.
Taki patent pozwoli na osiągnięcie wspaniałej miękkości i puszystości ciasta. Po drugie, to też spora oszczędność czasu. Krótko mówiąc – mini-pączuszki to świetne rozwiązanie na szybki deser!
Przepis na serowe mini-pączuszki
Składniki:
- 40 dag sera białego półtłustego lub tłustego
- 2 jajka
- Pół szklanki cukru
- 2-3 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki spirytusu
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Łyżeczka sody oczyszczonej
- Olej
- Cukier puder
Przygotowanie:
- Twaróg rozgniećcie widelcem lub przekręćcie w maszynce. Wymieszajcie go z jajkiem, cukrem, cukrem waniliowym i spirytusem.
- Do masy serowej dodawajcie powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą.
- Wyrabiajcie gładkie ciasto. Wyrobione ciasto pozostawcie na 15 min, by lekko „odpoczęło”.
- Formujemy pączki o wielkości orzecha włoskiego lub odrobinę większe.
- Smażymy na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Pączki powinny same obracać się na gorącym oleju. W tym celu, nie wkładajcie na olej zbyt wielu sztuk na raz!
- Składajcie pączki na talerzu wyłożonym papierem kuchennym dla odsączenia nadmiaru tłuszczu.
- Posypcie pączuszki cukrem pudrem przed podaniem.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl