Niech nie wystraszy was dość długa lista przypraw i jeszcze dłuższa lista kolejnych kroków przygotowania tego domowego mięsnego frykasu.
Wbrew pozorom, przygotowanie suszonego, surowego schabu we własnym domu, nie jest wcale trudne. Pokusimy się o stwierdzenie, że z odrobiną szczęścia przyrządziłoby go nawet wasze dziecko!
Co należy przygotować do zrobienia własnego suszonego schabu?
Jedyne o co trzeba się zatroszczyć to kawałek mięsa i pończochy lub innego przepuszczalnego materiału, np. gazy.
Do tego przyda się odrobina cierpliwości. Mięso musi odleżeć swoje w cukrze, w soli, a także w przyprawach.
Zobacz także:
Potem należy pozwolić mu na powolne dojrzewanie w ciepłym miejscu. Po niecałych dwóch tygodniach, będziecie mogli cieszyć suszonym schabem prawie jak z Hiszpanii, Włoch czy Chorwacji!
Przepis na suszony schab z pończochy
Składniki:
- Ok. 1,2 kg schabu wieprzowego w kawałku
- Pół szklanki cukru
- Pół szklanki soli
- Pół łyżki soli peklowej
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka zmielonej kolendry
Przygotowanie:
- Wyczyśćcie, solidnie umyjcie mięso i wysuszcie.
- Natrzyjcie dokładnie cały kawałek schabu cukrem.
- Umieśćcie mięso w naczyniu, przykryjcie folią i schowajcie do lodówki na 48 godzin.
- W tym czasie odlejcie 2-3 razy zebrany w naczyniu płyn z mięsa.
- Po dwóch dobach wypłuczcie mięso z cukru, osuszcie papierowymi ręcznikami i natrzyjcie dokładnie mieszanką soli zwykłej i peklowej.
- Znów zamknijcie mięso szczelnie w naczyniu i odstawcie na 48 godziny.
- Ponownie odlewajcie na bieżąco zebraną ciecz z naczynia.
- Po kolejnych dwóch dobach znów wypłuczcie mięso i wytrzyjcie do sucha.
- Czosnek obierzcie z łupinek, przeciśnijcie przez praskę.
- Wymieszajcie dokładnie wszystkie przyprawy z czosnkiem i natrzyjcie nimi mięso.
- Znów włóżcie mięso do pojemnika i po raz kolejny włóżcie do lodówki na 48 godzin.
- Po tym czasie przełóżcie mięso z naczynia lub pojemnika do bawełnianej pończochy.
- Przewiążcie sznureczkiem i powieście w przewiewnym, dość ciepłym miejscu na ok. tydzień.
- Gotowy schab krójcie na cienkie plasterki, tak jak podaje się np. szynkę parmeńską.
Źródło: gotujmy.pl