Chociaż pogoda na majówkę może w tym roku nie dopisywać, okres ten nadal kojarzy się z grillem, a co za tym idzie - z aromatycznymi mięsami w marynacie, kiełbaskami oraz ziemniakami z ogniska. Z tego powodu łączy się grilla wyłącznie z ciężkostrawnymi, ciężkimi daniami – to jednak nieprawda! Dzisiaj coraz częściej serwuje się roślinne zamienniki mięsa, ale także grillowane sery czy warzywa. Obiady na świeżym powietrzu sprzyjają także wyszukiwaniu nowych przepisów na ciekawe sałatki!

Lekka sałatka do mięs z grilla

Warzywne sałatki odświeżają smak intensywnych mięs z grilla, a także sprawiają, że całość staje się zrównoważonym posiłkiem. Są też alternatywą dla osób na diecie, które liczą kalorie i nie mogą sięgać po karkówki, kiełbasy czy boczek z grilla. Jak przygotować niskokaloryczne sałatki? Unikajcie ciężkich sosów na bazie majonezu oraz wysokokalorycznych dodatków takich jak makaron, ziemniaki, bekon czy sery (np. sałatka z ziemniaków), 

Sałatka grillowa z dressingiem pietruszkowym

Świeża i zdrowa propozycja na grilla. Świetnie dopasuje się do grillowanego drobiu, szaszłyków, a także karkówek. Jest także w pełni bezpieczna dla osób na diecie wegańskiej – warto więc ją zapamiętać!

Składniki:

  • 1 sałata masłowa,
  • 2 pomidory,
  • 1 mała cebula,
  • 1 puszka kukurydzy,

Dressing:

Zobacz także:

  • 1 pęczek pietruszki,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 5-6 łyżek oliwy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Sałatę umyjcie, osuszcie i porwijcie na kawałki. Pomidora pokrójcie w kostkę. Cebulę obierzcie i drobno pokrójcie w kostkę. Kukurydzę odsączcie. Składniki sałatki wymieszajcie ze sobą. 
  2. Z natki pietruszki zerwijcie listki. Przełóżcie je do blendera, dodajcie przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość zblendujcie gładko, stopniowo dodając sok z cytryny i oliwę. Doprawcie dressing do smaku. Do sosu można dodać także 1-2 łyżeczki jogurtu naturalnego.
  3. Sałatkę zmieszajcie z dressingiem na około godzinę przed podaniem. Nie mieszajcie wcześniej, bo sałata może zgorzknieć. Podawajcie do mięs i dań z grilla. Smacznego!

Czytaj też: