Ryby bogate są w niezwykle cenne kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9, zmniejszają ryzyko zawałów i chorób sercowo-naczyniowych, a także zwalczają „zły cholesterol”. Ryby zawierają także moc witamin (A, B, D, E) oraz minerałów i mogą również wspomagać walkę z chorobami tarczycy. Warto jednak dbać o to, aby pochodziły one od dobrych hodowców, dzięki czemu będziecie mieć gwarancję, że są świeże i zdrowe.
Jak sprawić, żeby ryba zyskała zupełnie nowy smak i zachwyciła waszą rodzinę i gości? Przyrządźcie ją w zupełnie nowy sposób!
Przepis na rybę po bałkańsku z cebulą
Składniki:
- 1 kg filetów rybnych (dowolnych, według preferencji)
- mąka
- bułka tarta
- mleko pełnotłuste
- 1 jajo
- przyprawa do ryb
- sól
- Sos:
- 1 kostka bulionowa
- woda
- 4-5 marchewek
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 1 cebula
- 2 papryki różnokolorowe
- 1 mały koncentrat pomidorowy
- olej
- sól
- pieprz
- cukier
Przygotowanie:
- Rybę przyprawić solą i przyprawą do ryb.
- Jajo roztrzepać z dodatkiem szczypty przyprawy do ryb.
- Następnie przyprawioną rybę moczyć i panierować kolejno w mleku, mące, potem w jajku, bułce tartej i smażyć na oleju, aż do zrumienienia.
- Marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, cebulę i paprykę pokroić w cienkie paski, a następnie podsmażyć na odrobinie oleju, po czym zalać wodą, aby zakrywała warzywa, dodać kostkę bulionową i dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
- Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Rybę układać na przemian z sosem w szklanym, szerokim naczyniu, tak aby wierzch potrawy stanowił sos.
Źródło: Gotujmy.pl
Czytaj też: