Polacy to naród, który kocha ziemniaczane potrawy. Puree do drugiego dania, placki ziemniaczane, czy wreszcie kluski śląskie. Charakterystyczne kluchy z dziurką jemy z masłem, ze skwarkami, z cebulką, a także jako dodatek do gęstych i zawiesistych sosów.
W Katowicach, Chorzowie czy w Zabrzu, a więc na Górnym Śląsku bez klusków nie obejdzie się porządny niedzielny obiad. Do klasycznego zestawu oprócz klusków Ślązacy dodają jeszcze obowiązkowe rolady wołowe i modrą kapustę.
Kluski śląskie wbrew swojej nazwie zajadają nie tylko hanysi z Górnego Śląska. Polacy w każdym zakątku naszego pięknego kraju. Od morza do Tatr kluski z dziurką gotują wszystkie gospodynie domowe.
I chyba nie skłamiemy, że prawie wszystkie panie domu w pewnym momencie stanęły przed poważnym dylematem.
Zobacz także:
Czy do klusków śląskich powinno się dodawać jajko?
Dodawać do ciasta na kluski jajko czy nie dodawać? Większość z nich oczywiście wypraktykowała swój własny sposób na kluski, ale spróbujmy raz na zawsze rozwiać jajeczne wątpliwości. Według doświadczonych kucharek, kluczem do tego, czy jajko powinno znaleźć się w ziemniaczanej masie, jest to, jakiego rodzaju ziemniaków używacie do klusek.
Jeżeli przyjdzie wam przygotowywać kluski śląskie z zimnych, na przykład „wczorajszych” ziemniaków, może być to konieczne. Jajko sprawi, że zimne ziemniaki lepiej połączą się z sypką skrobią ziemniaczaną. Lepiej sklejone ciasto to z kolei pewność, że kluski nie rozlecą się podczas gotowania.
Jeśli zaś robicie kluski z jeszcze ciepłych, świeżo gotowanych ziemniaków, które dopiero co przepuściliście przez praskę, jajko może okazać się zbyteczne.
Przepis na kluski śląskie
Składniki:
- Ok. 1 kg gotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę lub ok. 1,2 kg surowych ziemniaków
- Ok. 10 dag mąki ziemniaczanej
- Opcjonalnie - jajko
Przygotowanie:
- Ugotowane ziemniaki przepuście przez praskę.
- Kiedy ziemniaki lekko ostygną, wyrabiajcie z nich ciasto z dodatkiem mąki ziemniaczanej.
- Jeżeli robicie kluski z zimnych ziemniaków, dodajcie do masy jajko.
- Ciasto na kluski śląskie powinno być dość elastyczne. Dzięki temu kluski będą mięciutkie i puszyste.
- Z ciasta uformujcie płaski warkocz i wykrawajcie z niego kluski.
- W kluskach za pomocą palca lub łyżeczki zróbcie charakterystyczną dziurkę.
- Gotujcie kluski we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości.
Źródło: gotujmy.pl