Rabarbar to roślina, która jest szeroko ceniona głównie za łodygę pełną smaku. Ta różowa część rabarbaru jest smaczna na surowo maczana w cukrze, można zrobić z niej pyszną galaretkę rabarbarową, ciasto z rabarbarem, lub kompot rabarbarowy. Rabarbar wybitnie dobrze smakuje jednak też w wytrawnej odsłonie. Przygotujcie ten przepis, a przekonacie się, że rabarbar to wyjątkowa roślina.
Przepis na mięso z rabarbarem
Dodawanie słodko-kwaśnych sosów do mięsa jest praktycznie na porządku dziennym. Nikogo nie dziwi konfitura z żurawiny podana z pieczenią, schab nadziewany śliwką lub kaczka z jabłkami. Równie świetnie z mięsem komponuje się rabarbar. Przygotowaliśmy dla was dziś pomysł na filet z kurczaka w sezamie z dodatkiem rabarbaru. Nie dość że świetnie smakuje, to przepięknie wygląda.
Składniki na filety z rabarbarem
- Duża pierś z kurczaka
- 2 łyżki jasnego sezamu
- 2 łyżki czarnego sezamu
- Sól i pieprz
- Jajko
- Mąka
- Olej
- 400 g rabarbaru
- Ok. szklanka czerwonego wina
- 1/3 szklanki bulionu
- 2,5 łyżki brązowego cukru
- Chili
- Cynamon
- Imbir
Przygotowanie filetów w sezamie i rabarbarze
- Filet z kurczaka umyjcie i osuszcie.
- Podzielcie filet na 4 porcje.
- Każdą część mięsa oprószcie solą i pieprzem do smaku. Wymieszajcie dwa rodzaje sezamu. Wysypcie je na talerz.
- Jajko rozbijcie i roztrzepcie na głębszym talerzu.
- Mięso obtoczcie w mące, jajku i sezamie.
- Usmażcie mięso na tłuszczu z dwóch stron.
- Pokrójcie rabarbar na małe kawałki.
- Włóżcie rabarbar do garnka. Podlejcie go winem i bulionem. Dodajcie cukier i podgrzejcie. Gdy rabarbar będzie miękki, sos doprawcie chili, imbirem i cynamonem.
- Możecie zagęścić sos mąką ziemniaczaną, jeśli będzie taka potrzeba.
- Filety wyłóżcie na talerze ozdobione sałatą. Przekrójcie ja na zgrabne porcje i polejcie sosem z rabarbaru. Sos możecie przelać do słoika i przechowywać w lodówce.
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: