Rabarbar to roślina, która jest szeroko ceniona głównie za łodygę pełną smaku. Ta różowa część rabarbaru jest smaczna na surowo maczana w cukrze, można zrobić z niej pyszną galaretkę rabarbarową, ciasto z rabarbarem, lub kompot rabarbarowy. Rabarbar wybitnie dobrze smakuje jednak też w wytrawnej odsłonie. Przygotujcie ten przepis, a przekonacie się, że rabarbar to wyjątkowa roślina.

Przepis na mięso z rabarbarem

Dodawanie słodko-kwaśnych sosów do mięsa jest praktycznie na porządku dziennym. Nikogo nie dziwi konfitura z żurawiny podana z pieczenią, schab nadziewany śliwką lub kaczka z jabłkami. Równie świetnie z mięsem komponuje się rabarbar. Przygotowaliśmy dla was dziś pomysł na filet z kurczaka w sezamie z dodatkiem rabarbaru. Nie dość że świetnie smakuje, to przepięknie wygląda.

Składniki na filety z rabarbarem

  • Duża pierś z kurczaka
  • 2 łyżki jasnego sezamu
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • Sól i pieprz
  • Jajko
  • Mąka
  • Olej
  • 400 g rabarbaru
  • Ok. szklanka czerwonego wina
  • 1/3 szklanki bulionu
  • 2,5 łyżki brązowego cukru
  • Chili
  • Cynamon
  • Imbir

Przygotowanie filetów w sezamie i rabarbarze

  1. Filet z kurczaka umyjcie i osuszcie.
  2. Podzielcie filet na 4 porcje.
  3. Każdą część mięsa oprószcie solą i pieprzem do smaku. Wymieszajcie dwa rodzaje sezamu. Wysypcie je na talerz.
  4. Jajko rozbijcie i roztrzepcie na głębszym talerzu.
  5. Mięso obtoczcie w mące, jajku i sezamie.
  6. Usmażcie mięso na tłuszczu z dwóch stron.
  7. Pokrójcie rabarbar na małe kawałki.
  8. Włóżcie rabarbar do garnka. Podlejcie go winem i bulionem. Dodajcie cukier i podgrzejcie. Gdy rabarbar będzie miękki, sos doprawcie chili, imbirem i cynamonem.
  9. Możecie zagęścić sos mąką ziemniaczaną, jeśli będzie taka potrzeba.
  10. Filety wyłóżcie na talerze ozdobione sałatą. Przekrójcie ja na zgrabne porcje i polejcie sosem z rabarbaru. Sos możecie przelać do słoika i przechowywać w lodówce.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Zobacz także: