Pyszny, zdrowy i sycący obiad za mniej niż 5 zł. Całą rodzina będzie się zajadać
Unsplash/weronikakrzton
Newsy

Pyszny, zdrowy i sycący obiad za mniej niż 5 zł. Całą rodzina będzie się zajadać

Ten tani wegetariański obiad za 5 zł zrobicie dosłownie w mig. Poznajcie przepis na danie z ciecierzycą, które wejdzie do waszego stałego repertuaru posiłków.

Produkty spożywcze robią się coraz droższe, a wy nie macie pomysłu na tanie, a smaczne i odżywcze dania? Mamy dla was pomysł na naprawdę pyszny, a jednak sycący obiad, który zadowoli całą rodzinę. To przepis na tani wegetariański posiłek, który przygotowuje się naprawdę szybko. Jeśli chcecie ograniczyć mięso, będzie dla was idealny.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pomysł na tani wegetariański obiad

Przygotujcie na obiad ciecierzycę z warzywami w aromatycznym sosie. Jeśli uda wam się dostać tanie produkty, za całą porcję nie zapłacicie więcej niż 5 zł! To w dzisiejszych czasach wręcz niespotykane. Poznajcie ten przepyszny przepis na aromatyczną ciecierzycę w gęstym sosie i podajcie ją z gotowaną kaszą lub ziemniakami. Rodzina będzie zachwycona.

Przepis na ciecierzycę z warzywami w sosie

Przygotujcie ciecierzycę w sosie z warzywami i podajcie ją z ulubionym dodatkiem. To danie jest niesamowicie zdrowe!

Zobacz także
Kotlety z fasoli Jaś. Przepis na smaczny i tani obiad

Kotlety z fasoli Jaś. Przepis na smaczny i tani obiad

Pieczone gołąbki z kiełbasą. Przepis na smaczny i tani obiad

Pieczone gołąbki z kiełbasą. Przepis na smaczny i tani obiad (najlepiej z sosem pomidorowym!)

Składniki na tani wegetariański obiad

  • Puszka ciecierzycy
  • Marchewka
  • Cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Puszka pomidorów
  • Ulubione przyprawy: papryka słodka, pieprz, sól, kumin, curry, chili, zioła prowansalskie
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Woreczek kaszy gryczanej lub jęczmiennej
  • Natka pietruszki do posypania dania

Przygotowanie taniego obiadu wegetariańskiego

  1. Ciecierzycę w puszce lub słoiku odsączcie.
  2. Rozgrzejcie na patelni oliwę z oliwek.
  3. Posiekajcie cebulę w kostkę, marchewki umyjcie i posiekajcie na plasterki.
  4. Na rozgrzaną patelnię dodajcie cebulę. Odczekajcie do jej zeszklenia.
  5. Dodajcie marchewkę i podsmażajcie chwilę, aż marchewka zrobi się rumiana. Dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek.
  6. Podsmażajcie przez chwilę razem.
  7. Po kilku chwilach dodajcie na patelnię ciecierzycę i ulubione przyprawy: paprykę, curry i sól obowiązkowo.
  8. Podsmażajcie, aż zawartość patelni obklei się przyprawami.
  9. Dodajcie pomidory i podduście całość do osiągnięcia pożądanej konsystencji.
  10. Podawajcie ciecierzycę z ugotowaną kaszą, posypaną natką pietruszki.

Czytaj także:

Wątróbka z pieczarkami w sosie śmietanowym. Prosty przepis na smaczny obiad
Gotujmy.pl/KatarzynaJ
Newsy
Wątróbka z pieczarkami w sosie śmietanowym. Prosty przepis na smaczny obiad
Szukacie ciekawego pomysłu na wątróbkę? Przygotujcie to mięso w pysznym i kremowym sosie śmietanowym z dodatkiem pieczarek. Ten przepis to prawdziwy hit na polskich stołach!

W wielu polskich domach zwykle przyrządza się wątróbkę ze smażoną cebulą lub z dodatkiem jabłek . Jeżeli lubicie jeść wątróbkę, koniecznie przetestujcie nasz pomysł na wątróbkę z pieczarkami w kremowym sosie śmietanowym. To doskonała propozycja na szybki, tani i łatwy do przygotowania obiad dla całej rodziny. Wątróbka z pieczarkami w sosie śmietanowym Jeżeli znudziła wam się już wątróbka w tradycyjnym wydaniu – smażona z cebulą – koniecznie sprawdźcie przepis jednej z naszych czytelniczek na wątróbkę w śmietanowym sosie z pieczarkami. Danie jest tanie, proste i zachwyca swoim kremowym smakiem. Podajcie wątróbkę z tym sosem a goście szybko nie odejdą od stołu! Składniki: 400 g wątróbki drobiowej 300 g pieczarek 1 cebula 250 ml śmietany 30% 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej 3,5 łyżki masła sól, pieprz Przygotowanie: Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i przekładamy na patelnię. Dodajemy masło i smażymy przez około 5 minut. Pieczarki kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki z cebulą dodajemy do wątróbki. Wsypujemy przyprawę uniwersalną. Smażymy na małym ogniu przez ok. 10 minut. Wątróbkę zalewamy śmietaną. Dusimy przez około 10-15 minut, do momentu aż sos zgęstnieje. Sos doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z pieczywem, ryżem lub ziemniakami. Gotowe danie można posypać świeżą natką pietruszki. Smacznego! Chcecie przygotować wątróbkę idealną? Koniecznie sprawdźcie, w jakim mleku powinno się ją wcześniej zamoczyć oraz co zrobić, żeby wątróbka nie strzelała podczas smażenia . Przeczytajcie też jakie jabłka najlepiej pasują do wątróbki. Źródło: gotujmy.pl Czytaj też:...

Szybkie szaszłyki z kiełbasy i boczku. Prosty przepis na szaszłyki z patelni
Pixabay
Newsy
Szybkie szaszłyki z kiełbasy i boczku. Prosty przepis na szaszłyki z patelni
Marzy wam się prawdziwy grill, ale na zewnątrz jest na to za zimno? Przygotujcie pyszne szaszłyki w domu – wystarczy wam do tego patelnia. Jak się za to zabrać? Czytajcie dalej!

Już wkrótce ruszy upragniony dla wielu Polaków sezon grillowy. Zanim na zewnątrz zrobi się jednak naprawdę ciepło, będziemy musieli jeszcze chwilę poczekać. Jeżeli nie możecie się doczekać pierwszego w tym roku grilla, ale temperatura jeszcze wam na to nie pozwala, przygotujcie w domu szybkie szaszłyki z kiełbasy i boczku a'la te z grilla. Do ich zrobienia będziecie potrzebowali zwykłej patelni. Szybkie szaszłyki z kiełbasy i boczku Jeśli marzy wam się grill, ale temperatura na zewnątrz jest jeszcze zbyt niska, przygotujcie w domu szybkie szaszłyki z kiełbasy i boczku, z dodatkiem cebuli. Pokrójcie mięso w plastry i kawałki, ponadziewajcie na patyczki, posypcie ulubionymi przyprawami i całość dobrze obsmażcie na patelni. Pod koniec smażenia szaszłyków, dorzućcie na patelnię pokrojoną w piórka cebulę i smażcie całość do zrumienienia. Ten pyszny i prosty obiad robi się dosłownie w 10 minut. Podajcie go ze świeżym pieczywem i ulubionymi sosami, a wasi domownicy będą wniebowzięci! Składniki: 2 kiełbasy śląskie 10 dag wędzonego boczku bez skóry 1 cebula olej do smażenia przyprawa do grilla sól czosnkowa ketchup musztarda Przygotowanie: Kiełbasę pociąć na grube plasterki (każdą na 6-7). Boczek pokroić w plastry a te w kostkę wielkości plasterków kiełbasy. Nabić na patyczki do szaszłyków na przemian plasterki kiełbasy i boczek. Posypać przyprawą do grilla i solą czosnkową. Wetrzeć delikatnie przyprawy w szaszłyki. Na patelni (takiej, by szaszłyki luźno na nią weszły) rozgrzać kilka łyżek oleju. Obsmażać szaszłyki na rumiano. W czasie, kiedy się smażą, pokroić w piórka cebulę. Wrzucić na patelnię koło szaszłyków. Smażyć aż cebula się zrumieni. Podawać na gorąco z pieczywem (lub...

Przepis na polędwiczki w sosie koperkowym. Obiad palce lizać
Alex_M/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na polędwiczki w sosie koperkowym. Obiad palce lizać
Miłośnicy delikatnego mięsa docenią ten przepis na aksamitne polędwiczki w sosie koperkowym – wychodzą genialne!

Polędwiczki w aromatycznym sosie koperkowym polecają się na obiad! Takie danie zachwyci wszystkich domowników, którzy (gwarantujemy!) będą jeszcze prosili o dokładkę. Zrobicie te genialne polędwiczki z przepisu autorstwa Alex_M, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Pomysły na smaczny obiad Jeśli szukacie inspiracji na rodzinny obiad, skorzystajcie z fantastycznych przepisów, które opublikowaliśmy na naszym portalu: Jarskie kotlety z kalafiora Pieczone gołąbki z kiełbasą i sosem pomidorowym Ciecierzyca z warzywami w sosie – pomysł na tani, wegetariański obiad Mielone klopsy z jajkiem na twardo Przepis na polędwiczki w sosie koperkowym Do przygotowania smacznych polędwiczek w sosie potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 800 g polędwiczek 1 szklanka bulionu warzywnego 150 g śmietany 30% 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżeczka mąki pszennej 1 pęczek koperku 1 liść laurowy 2 ziela angielskie Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie polędwiczki i osuszcie. Następnie pokrójcie je w plastry o szerokości około 1 centymetra i delikatnie rozbijcie dłonią. Na patelni rozgrzejcie dwie łyżki masła klarowanego. Gdy będzie już gorące, wrzućcie polędwiczki i podsmażcie. Po usmażeniu przełóżcie polędwiczki do garnka. Wlejcie szklankę bulionu warzywnego, dodajcie ziele angielskie, liść laurowy, zagotujcie i duście na małym ogniu do miękkości mięsa. Wymieszajcie 150 g śmietany z łyżeczką mąki tak, by konsystencja była jednolita bez grudek. Wlewajcie powoli do gotującego się bulionu, cały czas mieszając. Zagotujcie. Doprawcie mięso solą i pieprzem do smaku. Umyjcie koperek, osuszcie i posiekajcie bardzo drobno. Wsypcie do garnka z sosem i wymieszajcie. I gotowe! Tak przygotowane polędwiczki to...

Przepis na kotlety jaglane z kapustą. Tak pyszne, że palce lizać
Gotujmy.pl/gosia56
Newsy
Przepis na kotlety jaglane z kapustą. Tak pyszne, że palce lizać
Te kotlety to prawdziwy hit!

Kończą wam się pomysły na obiad? Nie chcecie po raz kolejny robi nudnych schabowych? Mamy dla was prawdziwą gratkę! Te kotlety z kaszy jaglanej to pyszny pomysł na bezmięsne danie na obiad. Zróbcie je raz, a rodzina na pewno poprosi o powtórkę innym razem! To połączenie smaków naprawdę świetnie współgra! Kotlety są pyszne jako danie obiadowe, jako kotlety do burgerów, albo po prostu dodatek do pieczywa. Smakują dobrze na gorąco i na zimno Przepis na kotlety jaglane z kapustą Te kotlety z kaszą jaglaną zadowolą każdego członka rodziny. Przepis jest dobrze dopasowany, aby miały idealną konsystencję. Sprawdźcie koniecznie. Składniki na kotlety jaglane z kapustą 100 g kaszy jaglanej Pół młodej białej kapusty 2 cebule białe Ok. 5 pieczarek Jajko Przyprawa: wędzona papryka Sól Pieprz Przyprawa uniwersalna 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki kaszy manny Łyżka masła klarowanego Przygotowanie kotletów jaglanych z młoda białą kapustą Kaszę jaglaną przygotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu: ugotujcie ja w wodzie przez wyznaczony czas i ostudźcie.  Pieczarki umyjcie i obierzcie w razie potrzeby. Pokrójcie lub zetrzyjcie na tarce pieczarki. Drobno posikajcie cebulę. Kapustę umyjcie i zetrzyjcie dokładnie na drobnych oczkach. Możecie uzyc do tego specjalnego malaksera. Na patelni rozgrzejcie mało. Przesmażcie na niej pieczarki do zarumienienia i poczekajcie, aż puszczą soki.  Dodajcie do pieczarek cebule i zeszklijcie ją chwilę. Na patelnię dodajcie też kapustę i podsmażajcie chwilkę. Wystudźcie zawartość patelni. Kaszę przełóżcie do miski i mieszajcie. Dodajcie do kaszy pieczarki z kapustą, wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszajcie.  Wbijcie jajko, dodajcie bułkę tartą i kasze manną. Wyróbcie...