To danie niektórym z pewnością przywiedzie na myśl bigos. Jest mięso, jest kapusta, są śliwki. Jednak w roli głównej kapusta tu nie wystąpi. Kiszonka będzie jedynie tłem dla szlachetnego gęsiego udka.

Sposób na udko gęsi

Gęsina to mięso niezwykle smaczne. Sęk w tym, że jest bardzo tłuste i dość ciężkostrawne. Jednak od czasu do czasu warto sobie na nie pozwolić. Zwłaszcza w sezonie na gęsi. Ten zaczyna się właśnie na jesieni. To wtedy gęsina jest szeroko dostępna, świeża i względnie tania.

Trzecim głównym elementem naszego dania będą suszone śliwki. Idealną sytuacją byłoby posłużenie się domowymi śliwkami suszonymi. Jeżeli ktoś gustuje w śliwkach suszonych i jednocześnie wędzonych, także może z nich skorzystać.

Przepis na pyszne gęsie udko z kapustą i śliwkami

Składniki:

  • Dużo udo z gęsi (ok. pół kg wagi)
  • 50 dag kiszonej kapusty
  • 15 dag suszonych śliwek
  • Duża cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • Kilka liści laurowych i ziele angielskie
  • Przyprawa do drobiu
  • Pieprz i sól

Przygotowanie:

  • Siekamy dość drobno kapustę kiszoną, cebulę kroimy w kostkę.
  • Czosnek przeciskamy przez praskę.
  • Śliwki kroimy na dość cienkie plasterki.
  • Gęsie udko nacieramy solą, pieprzem i przyprawą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  • Następnie obsmażamy wstępnie samo udo, potem dodajemy na patelnię cebulę i czosnek, po czym smażymy wszystko razem przez chwilę.
  • Następnie w miejsce udka wkładamy kapustę, potem także śliwki.
  • Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, podlewamy wszystko małą ilością wody, po czym dusimy składniki przez kilka minut.
  • Na koniec z powrotem wkładamy na patelnię udko i dusimy do miękkości mięsa.
  • Udko podajemy na obsmażonej kapuście ze śliwką.

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także: