Przepis na zupę fasolową z kiełbasą, boczkiem i papryką. Pomysł na sycący obiad
Katarzyna J./gotujmy.pl
Newsy

Przepis na zupę fasolową z kiełbasą, boczkiem i papryką. Pomysł na sycący obiad

Ta zupa fasolowa jest tak smaczna i sycąca, że nie musicie już robić drugiego dania. Poznajcie przepis na tę zupę!

Gdy nie macie ochoty na gotowanie dwudaniowego obiadu, a macie ochotę na coś naprawdę sycącego, świetnie się sprawdzi zupa fasolowa! Z dodatkiem boczku i kiełbasy nie tylko świetnie smakuje, ale także sprawi, że długo będziecie najedzeni. Wypróbujcie przepis na smaczną zupę fasolową autorstwa Katarzyny J., użytkowniczki portalu Gotujmy.pl.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na zupę fasolową z kiełbasą, boczkiem i papryką

Do przygotowania smacznej zupy fasolowej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 300 g fasoli Jaś
  • 300 g żeberek wieprzowych wędzonych
  • 200 g kiełbasy podwawelskiej
  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 pomidor
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Pół łyżki papryki mielonej słodkiej
  • Oliwa
  • Sól
  • Pieprz
Zobacz także
Kotlety z fasoli Jaś. Przepis na smaczny i tani obiad

Kotlety z fasoli Jaś. Przepis na smaczny i tani obiad

Ekspresowa fasolka po bretońsku z przepisu babci. Zrobicie ją bardzo szybko 

Przygotowanie:

  1. Wsypcie fasolę do garnka, zalejcie zimną wodą tak, by powierzchnia wody znajdowała się kilka centymetrów nad fasolą i odstawcie na całą noc do namoczenia (8-12 godzin).
  2. Następnego dnia wypłuczcie fasolę, włóżcie ją z powrotem do garnka i dodajcie żeberka, liście laurowe, ziele angielskie, paprykę mieloną i kminek. Zalejcie całość dwoma litrami wody i zagotujcie. Po zagotowaniu zmniejszcie ogień i gotujcie przez godzinę.
  3. Pokrójcie cebulę w kostkę i zeszklijcie na patelni. Po lekkim wystudzeniu dodajcie do zupy.
  4. Obraną marchew i pietruszkę pokrójcie w plastry. Pomidora sparzcie i pokrójcie w kostkę, podobnie jak paprykę i boczek. Kiełbasę z kolei pokrójcie w plasterki.
  5. Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość tłuszczu i podsmażcie kiełbasę z boczkiem, aż się przyrumienią. Wędliny wraz z warzywami dodajcie do zupy, wymieszajcie i gotujcie przez pół godziny.
  6. Pod koniec gotowania do zupy fasolowej dodajcie 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, zamieszajcie i gotujcie jeszcze 5 minut. Wsypcie łyżeczkę majeranku oraz sól i pieprz do smaku. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

fasolka po bretońsku przepis
AdobeStock
Newsy
Fasolkę gotujecie w wodzie, w której się moczyła czy w świeżej? Jedna z tych metod jest lepsza
Część osób twierdzi, że wodę po moczeniu fasoli należy wylać, a inni używają jej do gotowania. Kto ma rację? Przekonajcie się!

Fasolka po bretońsku jest bardzo smacznym i niewymagającym daniem. Można użyć do niej fasoli w puszce lub suchej. W drugim przypadku należy pamiętać o tym, że taką fasolkę trzeba wcześniej zamoczyć w wodzie na co najmniej 10 godzin. Część osób wylewa wodę po moczeniu fasoli, a część zużywa do gotowania. Który sposób jest prawidłowy? Jak gotować fasolkę po bretońsku? Zwolennicy obu metod mają rację! Jednak fasolka po bretońsku wyjdzie o wiele smaczniejsza, jeśli będziecie ją gotowali w tej samej wodzie , w której moczyła się przez noc. Pamiętajcie też o tym, że należy ją wówczas posolić dopiero pod sam koniec gotowania . Przepis na fasolkę po bretońsku Do przygotowania domowej fasolki po bretońsku potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1,5 kg pomidorów Pół kg białej fasoli jaś 300 g kiełbasy o umiarkowanej ilości tłuszczu 300 g wędzonego, surowego boczku 4 ząbki czosnku 1 cebula 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1 płaska łyżka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki Przygotowanie: Dzień przed przygotowaniem fasolki namoczcie ją w wodzie. Wieczorem wsypcie całą fasolę do garnka i zalejcie zimną wodą tak, by przykryła fasolę. Zostawcie na noc do namoczenia (minimum 10 godzin). Pamiętajcie o tym, że powierzchnia wody powinna znajdować się nawet 10 cm nad fasolą. Następnego dnia dolejcie niecały litr wody do fasoli i dodajcie 3 liście laurowe oraz 3 ziarna ziela angielskiego. Gdy woda się zagotuje, zmniejszcie ogień i gotujcie fasolę do miękkości przez około 1,5 godziny. Pokrójcie boczek w kostkę i podsmażcie na patelni. Gdy wytopi się z niego trochę tłuszczu, dodajcie kiełbasę pokrojoną w dużą...

zupa fasolowa z kiełbasą przepis
Gotujmy.pl/Katarzyna J.
Newsy
Zupa fasolowa ze składnikiem, który wszyscy uwielbiają. Klasyk polskiej kuchni idealny na zimowe chłody
Zupa fasolowa z kiełbasą to hit, który podbije serce niejednego smakosza! Mimo iż do jej przygotowania potrzebujesz wielu składników to przepis jest naprawdę dziecinnie prosty!

Ukochana przez Polaków kiełbasa w połączeniu z fasolą i warzywami smakuje naprawdę wybornie. To istne niebo w gębie. Zachwyci całą twoją rodzinę! Przepis na zupę fasolową z kiełbasą Będziesz potrzebować 2 litry wody 300 gramów białej fasoli 200 gramów wędzonej kiełbasy 200 gramów boczku 1 duży i dojrzały pomidor 1 czerwona papryka 1 marchewka 1 pietruszka 3 duże ziemniaki 1 cebula 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, papryka słodka i ostra, majeranek. Przygotowanie Fasolę umieść w garnku, zalej wodą i odstaw do namoczenia na całą noc. Kiedy już ładnie napęcznieje wylej z niej wodę i przepłucz. Tak przygotowaną fasolę umieść w dużym, czystym garnku. Pomidora oraz paprykę dokładnie umyj, usuń pestki i gniazda nasienne, pokrój w kosteczkę i dodaj do fasoli. Marchew oraz pietruszkę obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę, a następnie umieść w garnku z fasolą.  Całość zalej dwoma litrami wody, a następnie dopraw solą pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim, mieloną papryką i majerankiem. Tak przygotowane produkty gotuj przez ok. 1 godzinę. W tym czasie zajmij się mięsem. Boczek pokrój w kostkę, umieść na rozgrzanej patelni i podsmaż. Po kilku minutach dodaj do niego pokrojoną w plasterki kiełbasę i całość smaż jeszcze przez chwilę.  Gotowe mięso umieść w garnku z wywarem. Cebulę obierz i pokrój w pióra, a następnie zeszklij na rozgrzanej patelni (tej samej, na której przygotowywałaś mięso). Tak przygotowaną również dodaj do zupy. Całość gotuj przez kolejne ok. 30 minut. W tym czasie obierz ziemniaki. Następnie pokrój je w kostkę i ugotuj w oddzielnym garnku. Miękkie warzywo dodaj do zupy fasolowej. Na...

fasolka z kociołka przepis
Gotujmy.pl/dayzi
Newsy
Sycąca i wyrazista w smaku fasolka z kociołka. Tego dania nie można przestać jeść
Fasolka gotowana na kuchennej płycie, nie może się równać z daniem powstającym w umieszczonym nad ogniskiem kociołku. Potrawę możecie śmiało przygotowywać nie tylko jesienią, ale również zimą. W końcu po dniu pełnym białego szaleństwa, trzeba się porządnie rozgrzać. To danie z pewnością was nie zawiedzie.

Choć ogniska przywodzą na myśl głównie letnie i jesienne wieczory, równie popularne jest ich palenie zimą. Szczególnie po wyczerpującym dniu spędzonym na kuligu, nartach lub sankach, miło jest ogrzać się w ten sposób i móc spędzić jeszcze chwilę na powietrzu. A kiedy już tak człowiek siedzi, to sami przyznacie, że coś by przekąsił i tu z pomocą przychodzi nasz przepis na fasolkę z kociołka. Przepis na fasolkę z kociołka Będziecie potrzebować 1 kilograma fasoli 2 cebuli 300 gramów boczku wędzonego 200 gramów kiełbasy 500 gramów przecieru pomidorowego 1 łyżki smalcu Przypraw i ziół: soli, pieprzu, papryki, majeranku, lubczyku, ziela angielskiego i liści laurowych Przygotowanie Fasolę umieśćcie w dużej misce, zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia na całą noc. Następnego dnia przełóżcie ją wraz z wodą, w której się moczyła do kociołka. Dodajcie liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i gotujcie przez ok. 1 godzinę. Kiełbasę oraz boczek pokrójcie w kostkę, umieśćcie na rozgrzanej patelni i podmażcie. Nie potrzebny wam do tego żaden tłuszcz, ponieważ wspomniane produkty są z natury wystarczająco tłuste. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, umieśćcie na patelni wraz z boczkiem i kiełbasą, a następnie zeszklijcie na wytopionym z nich tłuszczu. Podsmażoną kiełbasę, boczek oraz cebulę umieśćcie w kociołku, w którym gotuje się fasola. Do mikstury dodajcie przecier pomidorowy, pozostałe przyprawy oraz zioła. Całość dokładnie zamieszajcie i gotujcie przez ok. 25 minut. Gotowe! Tak przygotowana fasolka z kociołka, najlepiej smakuje z chlebem posmarowanym grubą warstwą masła i gorącą herbatą. Źródło: gotujmy

Gotujmy.pl/zewa
Newsy
Ekspresowa fasolka po bretońsku z przepisu babci. Zrobicie ją bardzo szybko 
Szybki przepis dla wielbicieli fasolki po bretońsku. Nawet się nie spostrzeżecie, a już będzie na stole.

Ten babciny przepis na fasolkę bo bretońsku jest rewelacyjnie prosty. Musicie jednak mieć wcześniej przygotowany wywar z kości, który będzie jej smaczną podstawą. To właśnie ten wywar nada fasolce po bretońsku smaku rodem z babcinej kuchni.  Nie będziecie musieli moczyć białej fasoli w garnku przez całą noc. Zamiast niej potrzebna będzie fasolka z puszki.  Tak przygotowana fasolka po bretońsku z boczkiem będzie smakować każdemu.  Fasolka po bretońsku na szybko Składniki: 3 puszki białej fasoli 1 l wywaru z wędzonej kości lub 1 l rosołu Mięso z ugotowanej wędzonej kości karkowej 300 g wędzonego surowego boczku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego Papryka ostra  2 łyżki majeranku 2 łyżki smalcu 1 łyżka mąki Sól Pieprz  Sposób przygotowania: Do większego garnka przelejcie przez sitko wywar z kości.  Dodajcie 2 łyżki majeranku, liść laurowy oraz 3 ziarna ziela angielskiego i gotujcie wywar około 10 minut. W międzyczasie pokrójcie boczek i podsmażcie go na patelni. Fasolę przełóżcie na sitko i odsączcie z płynu. Następnie przepłuczcie ją wodą.   Do wywaru przełóżcie mięso z kości, pokrojony boczek oraz wypłukaną fasolę. Wywar doprawcie solą, pieprzem i ostrą papryką.  Dodajcie do niego 3 łyżki koncentratu pomidorowego i zagotujcie. Na koniec zagęśćcie fasolkę zasmażką przygotowaną ze smalcu i mąki. Ponownie zagotujcie. Tak przygotowaną fasolkę podawajcie ze świeżym pieczywem pszennym lub razowym. Smacznego!  Jeśli nie macie gotowego wywaru z kości, podajemy na niego prosty przepis Składniki: 2 l wody 50 dag kości np. kość karkowa, żebra wołowe, kurze udka 1 marchew 1 pietruszka Kawałek...