Gdy nie macie ochoty na gotowanie dwudaniowego obiadu, a macie ochotę na coś naprawdę sycącego, świetnie się sprawdzi zupa fasolowa! Z dodatkiem boczku i kiełbasy nie tylko świetnie smakuje, ale także sprawi, że długo będziecie najedzeni. Wypróbujcie przepis na smaczną zupę fasolową autorstwa Katarzyny J., użytkowniczki portalu Gotujmy.pl.
Przepis na zupę fasolową z kiełbasą, boczkiem i papryką
Do przygotowania smacznej zupy fasolowej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
- 300 g fasoli Jaś
- 300 g żeberek wieprzowych wędzonych
- 200 g kiełbasy podwawelskiej
- 200 g wędzonego boczku
- 1 pietruszka
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 1 pomidor
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka majeranku
- Pół łyżki papryki mielonej słodkiej
- Oliwa
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Wsypcie fasolę do garnka, zalejcie zimną wodą tak, by powierzchnia wody znajdowała się kilka centymetrów nad fasolą i odstawcie na całą noc do namoczenia (8-12 godzin).
- Następnego dnia wypłuczcie fasolę, włóżcie ją z powrotem do garnka i dodajcie żeberka, liście laurowe, ziele angielskie, paprykę mieloną i kminek. Zalejcie całość dwoma litrami wody i zagotujcie. Po zagotowaniu zmniejszcie ogień i gotujcie przez godzinę.
- Pokrójcie cebulę w kostkę i zeszklijcie na patelni. Po lekkim wystudzeniu dodajcie do zupy.
- Obraną marchew i pietruszkę pokrójcie w plastry. Pomidora sparzcie i pokrójcie w kostkę, podobnie jak paprykę i boczek. Kiełbasę z kolei pokrójcie w plasterki.
- Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość tłuszczu i podsmażcie kiełbasę z boczkiem, aż się przyrumienią. Wędliny wraz z warzywami dodajcie do zupy, wymieszajcie i gotujcie przez pół godziny.
- Pod koniec gotowania do zupy fasolowej dodajcie 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, zamieszajcie i gotujcie jeszcze 5 minut. Wsypcie łyżeczkę majeranku oraz sól i pieprz do smaku. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: