Przepis na zapiekankę gołąbkową. Alternatywa dla tradycyjnych gołąbków
Gotujmy.pl
Newsy

Przepis na zapiekankę gołąbkową. Alternatywa dla tradycyjnych gołąbków

Czegoś takiego jeszcze na pewno nie widzieliście. Gołąbki podane w formie tortu to niezwykły sposób na wprawienie domowników w osłupienie i zachwyt jednocześnie! Koniecznie sprawdźcie ten przepis na zapiekankę gołąbkową.

Trzeba sobie uczciwe przyznać, że pani Magdalena, która umieściła przepis na zapiekankę gołąbkową w formie tortu na naszym portalu, zasługuje na szczególne uznanie. Tak pomysłowego przepisu nie widzieliśmy już od dawna – gołąbki podane w ten sposób przypadną do gustu nawet największym niejadkom!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na gołąbkową zapiekankę

Składniki:

  • Mała główka białej kapusty (ok. 1 kg)
  • 50 dag mięsa mielonego z indyka lub z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 jajek
  • Szklanka słodkiej śmietany 30%
  • 30 dag ryżu
  • Sól
  • Pieprz
  • Słodka papryka mielona
  • Ostra papryka mielona
  • Kminek
  • Zioła prowansalskie
  • Olej do smażenia
Zobacz także
Anna Popek popisała się warzywną zapiekanką. Fani w szoku, że zabrakło kluczowego składnika

Anna Popek popisała się warzywną zapiekanką. Fani w szoku, że zabrakło kluczowego składnika

Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem. Sprawdzony przepis

Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem. Sprawdzony przepis

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek obierzcie z łupin, pokrójcie drobno.
  2. Kapustę sparzcie wrzątkiem i poszatkujcie także na jak najdrobniejsze kawałki.
  3. Ryż ugotujcie w garnku z wodą w proporcji 1:2 do wody. Osólcie wodę, doprowadźcie ryż do wrzenia i gotujcie na maleńkim ogniu do pod przykryciem do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę. Po ugotowaniu ostudźcie wasz ryż.
  4. Mięso mielone doprawcie pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi, kminkiem, papryką w proszku, wbijcie do naczynia z mięsem jajko i wymieszajcie ręką na gładką masę.
  5. Wymieszajcie mięso z ryżem, a także z podsmażoną wcześniej na oleju cebulką i czosnkiem.
  6. Przygotujcie naczynie żaroodporne i wysmarujcie jego dno olejem lub masłem.
  7. Podzielcie poszatkowaną kapustę i mięso z ryżem na trzy porcje.
  8. Na dnie garnka wyłóżcie jedną porcję kapusty, po czym ułóżcie na niej porcję ryżu z mięsem.
  9. Ułóżcie w ten sposób kolejne porcje ryżu z mięsem i kapusty.
  10. Cztery pozostałe jajka roztrzepcie w misce ze śmietanką i tak przygotowanym płynem zalejcie gotowe i wyłożone już warstwy kapusty i mięsa.
  11. Rozgrzejcie piekarnik do temp. ok. 190 st. C i pieczcie zapiekankę gołąbkową przez ok. 1,5 godziny.
  12. Gotową zapiekankę można podawać z dodatkiem tradycyjnego sosu do gołąbków.
  13. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Poszukujecie jeszcze innych, ciekawych przepisów na gołąbki w innym wydaniu? Koniecznie przeczytajcie przepis na gołąbki z fasolką szparagową w środku, gołąbki po węgiersku, siekane gołąbki z młodej kapusty czy też nasz ulubiony hit, czyli kotlety mielone à la gołąbki w pszennej panierce.

Czytaj także:

Gołąbkową roladę robi się szybciej niż pojedyncze gołąbki. Jej smak zachwyca
Gotujmy.pl
Newsy
Gołąbkową roladę robi się szybciej niż pojedyncze gołąbki. Jej smak zachwyca
Wygląda efektownie, wymaga niewiele pracy, a na dodatek smakuje rewelacyjnie. Czas zrobić gołąbkową roladę.

Czym różni się rolada gołąbkowa od zwykłych gołąbków? To nie tylko różnica w wyglądzie i sposobie zawijania farszu w kapustę. Ten przepis zakłada użycie kilku składników, o których nie przyszłoby nikomu do głowy. Papryka ostra w proszku, ogórki konserwowe, kukurydza, ser żółty – czy to może zadziałać? Uwierzcie nam, dodane do gołąbkowego farszu razem te składniki smakują idealnie. Wystarczy tylko spróbować! Tego rodzaju rolada świetnie komponować się będzie z gęstym, pomidorowym sosem. Nie zapomnijcie go przygotować! Przepis na roladę gołąbkową Składniki: Pół kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 jajko Sól 1 łyżeczka papryki ostrej 1 papryka czerwona 1 cebula 3 ogórki konserwowe 10 dag ryżu Pół puszki kukurydzy 4 duże liście kapusty włoskiej 2 marchewki 10 dag sera żółtego Przygotowanie: Ugotujcie ryż w proporcje 1:2 do wody. Gotujcie go pod przykryciem, bez mieszania do wyparowania całej wody i momentu aż stanie się dość miękki. Przełóżcie do miski mielone mięso, ostudzony ryż, wbijcie jajko, doprawcie całość solą i papryką ostrą w proszku. Pokrójcie drobno paprykę, cebulę ogórki i dodajcie do farszu. Wymieszajcie razem całość. Liście kapusty włoskiej sparzcie w gorącej wodzie. Ułóżcie sparzone liście obok siebie, tak by zachodziły jeden na drugi. Wzdłuż ułożonych liści wyłóżcie farsz. Marchewkę i ser zetrzyjcie na tarce, a następnie wysypcie na warstwie mięsa. Zawińcie szczelnie roladę, tak by wyglądała, jak sporych rozmiarów tortilla. Owińcie całość w folię aluminiową. Rozgrzejcie piekarnik do temp. 180 st. C i pieczcie przez ok. 40 min. Po upieczeniu pokrójcie roladę na...

Kotlety mielone a'la gołąbki w pszennej panierce. Pyszny przepis na obiad
Gotujmy.pl/KuchniaMagdaleny
Newsy
Kotlety mielone à la gołąbki w pszennej panierce. Pyszny przepis na obiad
Szukacie ciekawego pomysłu na kotlety? Przygotujcie kotlety à la gołąbki z białej kapusty, ryżu i mięsa mielonego w panierce z zarodków pszennych. Wypróbujcie, a nie pożałujecie!

Marzy wam się szybki, prosty i zarazem niebanalny obiad? Sprawdźcie przepis jednej z naszych czytelniczek  na kotlety mielone à la gołąbki w pszennej panierce - a może skusicie się również na gołąbki meksykańskie , na prażonym ryżu , siekane lub z młodej kapusty ? Mimo iż kotlety wyglądają jak klasyczne mielone, kryją w środku niespodziankę w postaci gołąbkowego farszu. Największym zaskoczeniem jest jednak panierka z... zarodków pszennych. Kotlety mielone à la gołąbki w pszennej panierce Kotlety mielone à la gołąbki w pszennej panierce to prosty przepis na smaczny i niebanalny obiad. Danie ma ciekawy smak i jest świetną alternatywą dla zwykłych kotletów mielonych czy gołąbków. Jak je przygotować? Wyjaśniamy krok po kroku. Składniki: 500 g białej kapusty 500 g mięsa mielonego z indyka 1 szklanka ryżu 1 cebula 1 czosnek 3 jajka 3 łyżki otrębów 1 szklanka mąki 1 szklanka zarodków pszennych sól, pieprz przyprawa do mięsa mielonego słodka papryka mielona ostra papryka mielona zioła prowansalskie olej do smażenia Przygotowanie: Kapustę sparzyć wrzątkiem, osuszyć i poszatkować. Następnie posolić, pozostawić na jakiś czas i odcisnąć kapustę z soku. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Mięso mielone przyprawić pieprzem, solą, przyprawą do mielonego, papryką mieloną słodką i ostrą oraz ziołami prowansalskimi. Dodać odciśniętą kapustę, wystudzony ryż, otręby, 2 jajka oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem i wymieszać ręką. Następnie formować kotlety, obtaczać je w macę, później w jajku, a na końcu w zarodkach pszennych. Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złocisty kolor. Podawać z ziemniakami i ulubioną...

jak zrobić gołąbki bez zawijania gołąbki bez zawijania
Adobe Stock
Newsy
Nietypowe gołąbki z kapustą w środku. Szybsze i prostsze do zrobienia, niż tradycyjne
Marzy wam się obiad z kapustą i mięsem w roli głównej, a nie macie czasu na zawijanie gołąbków? Pora na gołąbki bez zawijania!

To danie ma wielu wiernych fanów w całej Polsce. W niektórych rejonach naszego kraju gołąbki bez zawijania zyskały popularność jako gołąbki papieskie. Dlaczego? O tym do końca nie wiadomo. Nieznana jest przecież relacja papieża Jana Pawła II o jakichkolwiek gołąbkach, w przeciwieństwie na przykład do kremówek… Jeszcze inni mówią na to danie: oszukane gołąbki. Tutaj chodzi na pewno o to, że do ich przygotowania nie trzeba długiego gotowania liści. Czym jeszcze gołąbki bez zawijania różnią się od zwykłych? Wystarczy za to poszatkować surową kapustę, delikatnie ją sparzyć, a potem wymieszać z mięsem i ryżem. Gołąbki nabiorą ciekawego smaku dzięki zapiekaniu w pomidorowym sosie. To kolejny detal odróżniający to danie od klasycznego pierwowzoru. Zwykłe gołąbki podawane są z sosem dopiero na talerzu. Ta niewielka różnica powoduje jednak kolosalną różnicę w smaku. Gołąbki bez zawijania nie obędą się także bez szybkiego podsmażenia na oleju. Ten zabieg nieco wzmocni ich strukturę przed pieczeniem w sosie i zabezpieczy przed rozpadnięciem. Przepis na gołąbki bez zawijania Składniki 50 dag mięsa mielonego wieprzowego (najlepiej z dość tłustej łopatki) Pół główki kapusty białej (najlepiej młodej, kruchej) 3 łyżki bułki tartej 10 dag ryżu 1 jajko Słoiczek koncentratu pomidorowego Majeranek Papryka słodka Sól Pieprz czarny Olej Przygotowanie: Ryż ugotujcie w proporcji 1:2 (ryż do wody) w lekko osolonej wodzie. Ryż gotujcie pod przykryciem, nie mieszajcie go i pozwólcie mu wchłonąć całą wodę. Kapustę posiekajcie drobno i zalejcie ją wrzątkiem na ok. 10 min by zmiękła. Odcedźcie kapustę i odstawcie do ostygnięcia. Gdy ryż i kapusta będą już w temperaturze pokojowej,...

Błyskawiczne gołąbki z kiszonej kapusty. Z takim sosem smakują genialnie
Gotujmy.pl
Newsy
Błyskawiczne gołąbki z kiszonej kapusty. Z takim sosem smakują genialnie
Szukacie pomysłu na odczarowanie standardowych i tradycyjnych gołąbków? Zróbcie je z użyciem kapusty kiszonej!

To naprawdę niecodzienny przepis. Słyszeliście kiedyś o gołąbkach bez zawijania z dodatkiem kapusty kiszonej? Jeśli nie, nic nie stoi na przeszkodzie, by spróbować je przygotować. Z dodatkiem prostego, szybkiego pomidorowego sosu, smakują naprawdę nieźle. To także alternatywa dla długiego gotowania liści ze świeżej białej kapusty. W tym przypadku wystarczy ugotować ryż i kapustę kiszoną, a reszta zrobi się właściwie sama. Przepis na gołąbki z kiszonej kapusty bez zawijania Składniki: 2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko 50 dag mięsa mielonego (najlepiej z łopatki wieprzowej) 1 cebula 30 dag kiszona kapusta 2 jajka Sól Pieprz 2 kostki rosołowe Koncentrat pomidorowy Śmietana Olej rzepakowy Mąka pszenna Przygotowanie: W razie potrzeby wypłuczcie kapustę kiszoną. Zróbcie to jeżeli jest zbyt kwaśna lub słona. Zalejcie kapustę wodą i ugotujcie. Ryż ugotujcie na sypko z dodatkiem soli. Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie drobno. Pokrojoną cebulę podsmażcie na oleju. Wymieszajcie ugotowaną kapustę z cebulką i chwilę razem poduście na małym ogniu. Kiedy kapusta już będzie miękka, ostudźcie ją, a potem połączcie z ugotowanym ryżem i z mięsem mielonym. Dodajcie rozbite jajka i uformujcie masę na gołąbki. Formujcie gołąbki o podłużnym kształcie i obtaczajcie je w mące. Obsmażcie tak uformowane gołąbki na dobrze rozgrzanym oleju. Przełóżcie do garnka lub do naczynia żaroodpornego. Rozpuście kostki rosołowe w wodzie i zalejcie gołąbki tak, by przykryć je powstałym bulionem. Duście gołąbki pod przykryciem na małym ogniu, do momentu aż mięso będzie miękkie. Zagęśćcie pozostały po gołąbkach bulion łyżką lub dwiema łyżkami mąki. Następnie dodajcie do niego odrobinę koncentratu pomidorowego w celu...