Trzeba sobie uczciwe przyznać, że pani Magdalena, która umieściła przepis na zapiekankę gołąbkową w formie tortu na naszym portalu, zasługuje na szczególne uznanie. Tak pomysłowego przepisu nie widzieliśmy już od dawna – gołąbki podane w ten sposób przypadną do gustu nawet największym niejadkom!
Przepis na gołąbkową zapiekankę
Składniki:
- Mała główka białej kapusty (ok. 1 kg)
- 50 dag mięsa mielonego z indyka lub z kurczaka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 5 jajek
- Szklanka słodkiej śmietany 30%
- 30 dag ryżu
- Sól
- Pieprz
- Słodka papryka mielona
- Ostra papryka mielona
- Kminek
- Zioła prowansalskie
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek obierzcie z łupin, pokrójcie drobno.
- Kapustę sparzcie wrzątkiem i poszatkujcie także na jak najdrobniejsze kawałki.
- Ryż ugotujcie w garnku z wodą w proporcji 1:2 do wody. Osólcie wodę, doprowadźcie ryż do wrzenia i gotujcie na maleńkim ogniu do pod przykryciem do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę. Po ugotowaniu ostudźcie wasz ryż.
- Mięso mielone doprawcie pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi, kminkiem, papryką w proszku, wbijcie do naczynia z mięsem jajko i wymieszajcie ręką na gładką masę.
- Wymieszajcie mięso z ryżem, a także z podsmażoną wcześniej na oleju cebulką i czosnkiem.
- Przygotujcie naczynie żaroodporne i wysmarujcie jego dno olejem lub masłem.
- Podzielcie poszatkowaną kapustę i mięso z ryżem na trzy porcje.
- Na dnie garnka wyłóżcie jedną porcję kapusty, po czym ułóżcie na niej porcję ryżu z mięsem.
- Ułóżcie w ten sposób kolejne porcje ryżu z mięsem i kapusty.
- Cztery pozostałe jajka roztrzepcie w misce ze śmietanką i tak przygotowanym płynem zalejcie gotowe i wyłożone już warstwy kapusty i mięsa.
- Rozgrzejcie piekarnik do temp. ok. 190 st. C i pieczcie zapiekankę gołąbkową przez ok. 1,5 godziny.
- Gotową zapiekankę można podawać z dodatkiem tradycyjnego sosu do gołąbków.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Poszukujecie jeszcze innych, ciekawych przepisów na gołąbki w innym wydaniu? Koniecznie przeczytajcie przepis na gołąbki z fasolką szparagową w środku, gołąbki po węgiersku, siekane gołąbki z młodej kapusty czy też nasz ulubiony hit, czyli kotlety mielone à la gołąbki w pszennej panierce.
Czytaj także: