Trzeba sobie uczciwe przyznać, że pani Magdalena, która umieściła przepis na zapiekankę gołąbkową w formie tortu na naszym portalu, zasługuje na szczególne uznanie. Tak pomysłowego przepisu nie widzieliśmy już od dawna – gołąbki podane w ten sposób przypadną do gustu nawet największym niejadkom!

Przepis na gołąbkową zapiekankę

Składniki:

  • Mała główka białej kapusty (ok. 1 kg)
  • 50 dag mięsa mielonego z indyka lub z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 jajek
  • Szklanka słodkiej śmietany 30%
  • 30 dag ryżu
  • Sól
  • Pieprz
  • Słodka papryka mielona
  • Ostra papryka mielona
  • Kminek
  • Zioła prowansalskie
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek obierzcie z łupin, pokrójcie drobno.
  2. Kapustę sparzcie wrzątkiem i poszatkujcie także na jak najdrobniejsze kawałki.
  3. Ryż ugotujcie w garnku z wodą w proporcji 1:2 do wody. Osólcie wodę, doprowadźcie ryż do wrzenia i gotujcie na maleńkim ogniu do pod przykryciem do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę. Po ugotowaniu ostudźcie wasz ryż.
  4. Mięso mielone doprawcie pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi, kminkiem, papryką w proszku, wbijcie do naczynia z mięsem jajko i wymieszajcie ręką na gładką masę.
  5. Wymieszajcie mięso z ryżem, a także z podsmażoną wcześniej na oleju cebulką i czosnkiem.
  6. Przygotujcie naczynie żaroodporne i wysmarujcie jego dno olejem lub masłem.
  7. Podzielcie poszatkowaną kapustę i mięso z ryżem na trzy porcje.
  8. Na dnie garnka wyłóżcie jedną porcję kapusty, po czym ułóżcie na niej porcję ryżu z mięsem.
  9. Ułóżcie w ten sposób kolejne porcje ryżu z mięsem i kapusty.
  10. Cztery pozostałe jajka roztrzepcie w misce ze śmietanką i tak przygotowanym płynem zalejcie gotowe i wyłożone już warstwy kapusty i mięsa.
  11. Rozgrzejcie piekarnik do temp. ok. 190 st. C i pieczcie zapiekankę gołąbkową przez ok. 1,5 godziny.
  12. Gotową zapiekankę można podawać z dodatkiem tradycyjnego sosu do gołąbków.
  13. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Poszukujecie jeszcze innych, ciekawych przepisów na gołąbki w innym wydaniu? Koniecznie przeczytajcie przepis na gołąbki z fasolką szparagową w środku, gołąbki po węgiersku, siekane gołąbki z młodej kapusty czy też nasz ulubiony hit, czyli kotlety mielone à la gołąbki w pszennej panierce.

Czytaj także:

Zobacz także: