Czego to nasi czytelnicy nie wymyślą…  Poniżej przedstawiamy przepis na tradycyjne gołąbki z nietypowym wsadem w postaci fasolki szparagowej. Przyznamy szczerze, że sami byśmy na coś takiego nie wpadli!

Przepis na gołąbki z fasolką szparagową

Składniki:

  • 1 główka kapusty
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • Papryka ostra w proszku
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 10 dag ryżu
  • 30 dag fasolki szparagowej
  • 2 czubate łyki bułki tartej
  • Sól
  • Pieprz
  • Świeży koperek
  • Liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1/4 szklanki wody
  • Koncentrat pomidorowy
  • 1 czubata łyżka mąki

Przygotowanie:

  1. Fasolkę szparagową umyjcie, obetnijcie końce i obgotujcie w osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut.
  2. Łopatkę wieprzową zmielcie z cebulą w maszynce do mięsa.
  3. Ryż ugotujcie w proporcji 1:2 do wody.
  4. Dodajcie do mięsa sól, pieprz, paprykę ostrą w proszku, bułkę tartą, ostudzony ryż, wodę, po czym wyrabiajcie ręcznie gładką mięsną masę.
  5. Wytnijcie z kapusty głąb, oderwijcie twardsze zewnętrzne liście i obgotujcie ją we wrzątku, zdejmując po kolei liście.
  6. Wytnijcie z liści grubsze nerwy.
  7. Układajcie na liściu gołąbka odrobinę farszu i po kilka strączków ugotowanej fasolki szparagowej.
  8. Zawijajcie gołąbki i układajcie jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym na liściach kapusty. Liście kapusty ułóżcie także na ułożonych gołąbkach.
  9. Zalejcie gołąbki wodą, i gotujcie na wolnym ogniu przez kilkadziesiąt minut do miękkości.
  10. Przygotujcie sos. Zaczerpnijcie odrobinę wody z gołąbków, dodajcie liść laurowy i ziele angielskie, posólcie, popieprzcie i dodajcie koncentrat pomidorowy.
  11. Przegotujcie sos i dodajcie do niego odrobinę rozrobionej mąki pszennej, zagęszczając sos.
  12. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także: