Czego to nasi czytelnicy nie wymyślą… Poniżej przedstawiamy przepis na tradycyjne gołąbki z nietypowym wsadem w postaci fasolki szparagowej. Przyznamy szczerze, że sami byśmy na coś takiego nie wpadli!
Przepis na gołąbki z fasolką szparagową
Składniki:
- 1 główka kapusty
- 1 kg łopatki wieprzowej
- Papryka ostra w proszku
- 2 cebule
- 2 jajka
- 10 dag ryżu
- 30 dag fasolki szparagowej
- 2 czubate łyki bułki tartej
- Sól
- Pieprz
- Świeży koperek
- Liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1/4 szklanki wody
- Koncentrat pomidorowy
- 1 czubata łyżka mąki
Przygotowanie:
- Fasolkę szparagową umyjcie, obetnijcie końce i obgotujcie w osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut.
- Łopatkę wieprzową zmielcie z cebulą w maszynce do mięsa.
- Ryż ugotujcie w proporcji 1:2 do wody.
- Dodajcie do mięsa sól, pieprz, paprykę ostrą w proszku, bułkę tartą, ostudzony ryż, wodę, po czym wyrabiajcie ręcznie gładką mięsną masę.
- Wytnijcie z kapusty głąb, oderwijcie twardsze zewnętrzne liście i obgotujcie ją we wrzątku, zdejmując po kolei liście.
- Wytnijcie z liści grubsze nerwy.
- Układajcie na liściu gołąbka odrobinę farszu i po kilka strączków ugotowanej fasolki szparagowej.
- Zawijajcie gołąbki i układajcie jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym na liściach kapusty. Liście kapusty ułóżcie także na ułożonych gołąbkach.
- Zalejcie gołąbki wodą, i gotujcie na wolnym ogniu przez kilkadziesiąt minut do miękkości.
- Przygotujcie sos. Zaczerpnijcie odrobinę wody z gołąbków, dodajcie liść laurowy i ziele angielskie, posólcie, popieprzcie i dodajcie koncentrat pomidorowy.
- Przegotujcie sos i dodajcie do niego odrobinę rozrobionej mąki pszennej, zagęszczając sos.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: