Soczysty schab w musztardowym sosie z dodatkiem majonezu to doskonała propozycja na rodzinny obiad. Duszone plastry schabu wychodzą wyjątkowo miękkie i aksamitne, a sos sprawia, że danie smakuje naprawdę wyjątkowo. Wypróbujcie prosty przepis na schab w musztardzie i majonezie!
Pomysły na duszony schab
Przepisy na schab duszony spodobają się zwłaszcza tym, którzy zniechęcili się po przygotowaniu schabu w piekarniku. Tak przygotowywane mięso może wyjść suche i niesmaczne, jednak schab gotowany zawsze wychodzi! Wypróbujcie te proste przepisy:
Przepis na schab w musztardzie i majonezie
Do przygotowania schabu potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
- 1 kilogram schabu
- 4 łyżki majonezu
- 3 łyżki soli
- 2 łyżki musztardy
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- Kilka ziaren pieprzu
- Kilka ziaren jałowca
- Majeranek
- Płaska łyżeczka cukru
Przygotowanie:
- Wrzućcie do garnka 4 łyżki majonezu, 3 łyżki musztardy, wymieszajcie i wlejcie odrobinę wody. Zamieszajcie i gdy składniki się połączą, wlejcie 1,5-2 litry wody oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu i jałowca, majeranek, 3 łyżki soli oraz płaską łyżeczkę cukru. Wymieszajcie.
- Schab umyjcie i włóżcie do garnka z zalewą. Zagotujcie, zmniejszcie ogień i duście mięso pod przykryciem przez około 15 minut na średnim ogniu.
- Po tym czasie zdejmijcie garnek z kuchenki i odstawcie na całą noc. Dzięki temu mięso wspaniale przejdzie aromatem przypraw!
- Następnego dnia ponownie zagotujcie zawartość garnka, gotujcie przez 5 minut i odstawcie do całkowitego ostygnięcia.
I gotowe! Tak przygotowany schab będzie doskonale smakował zarówno na zimno, jak i na ciepło. Po przyrządzeniu pokrójcie go po prostu w plastry i podawajcie na ciepło z ziemniakami i surówką. Natomiast podawany na zimno jest świetnym zamiennikiem wędlin – wystarczy bardzo cienko pokroić schab i położyć na kanapkę. Smacznego!
Zobacz także:
Czytaj także: