Da się zrobić schab w kilka minut? I tak, i nie – odpowiedź nie jest taka oczywista. Kto robił schab parzony, ten domyśla się pewnie, o co chodzi! Jednego możecie być pewni. Ta metoda przyrządzania schabu jest banalnie prosta i każdemu wyjdzie!
Ekspresowy schab?
Sekretem tego schabu jest szybkie zagotowanie go, trzymanie przez kilka minut w gotującej się wodzie, odstawienie i powtórzenie tych czynności. Banalne? Sposób przygotowania rzeczywiście jest bardzo prosty, jednak wymaga on czasu i dobrego kawałka schabu. Koniecznie wybierzcie do tej potrawy schab środkowy od strony karku. Ważny jest kolor – najlepsze będzie mięso o barwie ciemnoróżowej. To w kolorze jasnoróżowym po parzeniu wyjdzie twarde i niesmaczne. Najlepiej szukać takiego schabu w dobrych sklepach mięsnych.
Przepis na schab 2x5 minut
Do przygotowania tego schabu potrzebne wam będą poniższe składniki:
- 1 kilogram schabu wieprzowego środkowego
- 1 litr mleka
- 1 litr wody
- 3 łyżki majonezu
- 4 ząbki czosnku
- 4 liście laurowe
- 4 kulki jałowca
- 1 łyżka majeranku
- Pół łyżki cukru
- Pół łyżeczki papryki chilli
- Pół łyżeczki pieprzu
- 3 łyżki soli
Przygotowanie
- W misce przygotujcie zalewę z podanych powyżej składników. Wszystko bardzo dokładnie wymieszajcie.
- Schab umyjcie i osuszcie. Następnie włóżcie go do dużego, szerokiego garnka i wlejcie przygotowaną zalewę. Postawcie garnek na kuchence i zagotujcie. Gdy zalewa zacznie wrzeć, gotujcie tak mięso przez 5 minut.
- Następnie zdejmijcie garnek z kuchenki i odstawcie na bok na całą dobę.
- Po tym czasie znów zagotujcie mięso w garnku i gotujcie 5 minut. Odstawcie do wystudzenia. I gotowe! Tak przygotowany schab po ostudzeniu będzie doskonałym, smacznym i zdrowym dodatkiem do kanapek.
Gdyby schab wyszedł twardy, zastosujcie jeden z tych sposobów:
Zobacz także:
- Zagotujcie mięso raz jeszcze z dodatkiem 50 ml wódki lub połowy łyżeczki sody oczyszczonej.
- Przykryjcie schab plastrami boczku i pieczcie w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez godzinę.
- Wymoczcie schab w solance.