Doskonała i przyjemnie chrupiąca flądra upieczona np. w piekarniku jest o wiele zdrowszą wersją ryby, którą znamy wszyscy z nadmorskich miejscowości. Smażona w głębokim tłuszczu, który rzadko jest wymieniany, nie jest najzdrowszą opcją.

Ziutula, użytkowniczka gotujmy.pl, podzieliła się przepisem na pyszną flądrę z urządzenia do pieczenia bez tłuszczu, ale spokojnie możecie również skorzystać z piekarnika. Poleca podawać ją z pieczonymi ziemniakami oraz surówką z kiszonej kapusty. Poniżej znajdziecie na nie przepisy.

Przepis na pieczoną flądrę

Składniki

  • 4 świeże flądry (średniej wielkości)
  • 2 łyżki oleju (najlepiej rzepakowego)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu

Przygotowanie

  1. Flądry umyjcie i oczyśćcie.
  2. Posmarujcie je olejem i natrzyjcie przyprawami: pieprzem i solą.
  3. Pieczcie w urządzeniu do pieczenia bez tłuszczu przez 10 minut w 180 stopniach. Następnie zmniejszcie temperaturę i pieczcie przez kolejne 15 minut w 160 stopniach.

Przepis na pieczone ziemniaki z przyprawami

Składniki

  • 1kg ziemniaków
  • 2 litry wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej typu Vegeta lub Kucharek
  • Pół łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierzcie, umyjcie i pokrójcie w cienkie talarki lub słupki.
  2. Do miski wlejcie zimną wodę, rozpuśćcie w niej cukier i dodajcie ziemniaki. Odstawcie na 30 minut.
  3. Następnie odcedźcie ziemniaki i osuszcie je.
  4. W miseczce połączcie olej z przyprawami, wylejcie go na ziemniaki i dokładnie rozsmarujcie.
  5. Ziemniaki wsypcie do nagrzanego urządzenia do pieczenia bez tłuszczu.
  6. Pieczcie przez 15 minut w 180 stopniach, a następnie przez 25 minut w 160 stopniach.

Przepis na surówkę z kiszonej kapusty do ryby

Składniki

  • 500g kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki oleju
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Cebulę drobno posiekajcie.
  2. Połączcie wszystkie składniki i dokładnie wymieszajcie.
  3. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Zobacz także: