Na Śląsku nikt nie wyobraża sobie innych zrazów, niż tradycyjne wołowe rolady, czyli element klasycznego obiadu z kluskami i modrą kapustą.
W innych częściach naszego kraju częściej jada się zrazy wieprzowe. W tym przypadku najczęściej wykorzystuje się karkówkę.
Będzie ona potrzebna także do poniższego przepisu. Tym razem jednak trzeba będzie zmielić ją, a potem z masy mięsnej z dodatkiem jajka i pietruszki formować „zawijasy” z użyciem folii lub woreczka.
Przepis na „oszukane zrazy” z karkówki wieprzowej
Składniki:
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 2 jajka
- Sól
- Pieprz
- Pęczek zielonej pietruszki
- 15 dag boczku wędzonego
- 2 ogórki małosolne
- 3 marchewki
- 5 łyżek mąki pszennej
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
- Mięso z karkówki wieprzowej zmielcie w maszynce do mięsa.
- Posiekajcie drobno natkę pietruszki.
- Do mielonego mięsa dodajcie jajko, posiekaną pietruszkę, 3 łyżki zimnej wody. Doprawcie mięso solą i pieprzem.
- Wyrabiajcie mięso, najlepiej ręką, tak by składniki dobrze się połączyły.
- Obierzcie marchewkę i cebulę. Pokrójcie marchewkę w słupki, a cebulę w piórka.
- Ogórki małosolne i boczek pokrójcie w niewielkie słupki.
- Nakładajcie porcję mięsa na zraz na foliowy woreczek, dodawajcie do niego kawałek marchewki, ogórka i cebuli, a także boczku, po czym zawijajcie w formę zrazu za pomocą folii.
- Obtoczcie zrazy w mące i podsmażcie na oleju z każdej strony.
- Pod koniec smażenia zrazów wrzućcie na patelnię pozostałą marchewkę i cebulę, dolejcie do środka ok. szklankę bulionu lub wody.
- Doprawcie do smaku, a następnie zagęśćcie sos za pomocą mąki pszennej.
- Zrazy podawajcie z ziemniakami lub z kaszą gryczaną. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Zobacz także:
Czytaj także: