Roladki z karkówki jak nic innego pasują na rodzinny obiad. Są łatwe w przygotowaniu, a zawinięte z ogórkiem i innymi warzywami, elegancko prezentują się na stole. Jeśli uwielbiacie karkówkę, koniecznie powinniście przyrządzić ją z poniższego przepisu. Roladki z karkówki wychodzą soczyste i kruche, a dodatki takie jak ogórek kiszony, marchewka oraz pieczarki dopełniają charakterystyczny smak karkówki.
Przepis na roladki z karkówki
Składniki:
- 3 plastry karkówki
- marchew
- ogórek kiszony
- 2-3 pieczarki
- natka pietruszki
Do posypania mięsa:
- papryka słodka
- świeżo zmielony pieprz
- sól morska
Przyprawy do smaku:
- papryka ostra i słodka
- oregano
- bazylia
- zioła prowansalskie
- świeżo zmielony pieprz
- sól morska
Sposób przygotowania:
- Marchewkę obierzcie, dokładnie umyjcie i pokrójcie w słupki.
- W ten sam sposób pokrójcie kiszonego ogórka.
- Pieczarki umyjcie i pokrójcie na plastry grubości słupków marchewki i ogórka.
- Każdy plasterek pieczarki pokrójcie jeszcze na paski grubości w/w warzyw.
- Natkę pietruszki dokładnie opłuczcie pod wodą, a następnie ją osuszcie.
- Oderwijcie grubsze łodyżki i zostawcie te cieńsze, zakończone listkami.
- Plastry karkówki umyjcie i bardzo cienko rozbijcie tłuczkiem do mięsa.
- Przyprawcie je z obu stron świeżo zmielonym pieprzem, papryką słodką oraz solą morską.
- Na każdy rozbity plaster karkówki ułóżcie po kawałku marchewki, ogórka oraz tyle paseczków pieczarek, żeby były długości wcześniej ułożonych warzyw.
- Dodajcie jeszcze natkę pietruszki i zwińcie roladki, następnie obwiążcie je nitką.
- Tak przygotowane roladki obsmażcie z każdej strony.
- Gdy będą miały już złoty kolor, przełóżcie je na talerz.
- Resztki marchewki oraz pieczarek pokrójcie na drobno i wrzućcie na patelnię, na której wcześniej smażyliście mięso.
- Warzywa przez chwilę podsmażcie. Następnie do podsmażonych warzyw dodajcie odłożone roladki, posypcie je mąką i obsmażcie aż mąka straci swój surowy smak.
- Cały czas mieszając wlejcie wodę.
- Całość doprawcie do smaku i duście pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości mięsa i zgęstnienie sosu.
Gotowe roladki z karkówki wyśmienicie będą smakować z dodatkiem tłuczonych ziemniaków i surówki.
Zobacz także:
Jaka marynata do karkówki?
Aby karkówka wyszła perfekcyjnie, należy ją wcześniej odpowiednio zamarynować. Dzięki marynowaniu karkówka zyskuje na smaku, a mięso po upieczeniu czy grillowaniu rozpływa się w ustach. Marynatę do karkówki można przyrządzić na wiele sposobów. Karkówka w marynacie balsamicznej z dodatkiem czosnku, miodu i rozmarynu smakuje obłędnie. Koniecznie musicie spróbować ten przepis.
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także:
- Rozpływająca się w ustach pieczona karkówka. Jej sekretem jest ta marynata
- Szybka karkówka z piekarnika robi się sama. Pomysł na obiad dla zapracowanych
- Karkówka z nadzieniem z wątróbki to rewelacyjny pomysł na obiad. Zachwyci niejedno podniebienie