Przepis na drożdżowe bułeczki z młodą kapustą i pieczarkami. Zakochacie się w tym farszu
Gotujmy.pl
Newsy

Przepis na drożdżowe bułeczki z młodą kapustą i pieczarkami. Zakochacie się w tym farszu

Czy jest ktoś, kto nie lubi pieczonych bułeczek? Trwa sezon na młodą kapustę, więc grzechem byłoby nie upiec drożdżówek z kapuściano-pieczarkowym farszem.

Sezon na młodą kapustę obfituje w wiele ciekawych przepisów z tym warzywem w roli głównej. Kapusta zasmażana, kapusta zapiekana na ostro, czy też tradycyjnie duszona z dodatkiem koperku – to jednak nie wszystko. Młoda kapusta nadaje się także do przygotowania farszu na bułeczki, zwane niekiedy także drożdżówkami. We wschodniej Polsce taki pieczony specjał nazywa się z kolei mianem pierogów.

Jak zwał, tak zwał. Świeżo upieczone bułeczki z nadzieniem w postaci podsmażonej z pieczarkami i dodatkami kapusty sprawdzą się jako mała przekąska na śniadanie czy też kolację. Warto upiec je także np. na piknik. Dzieciaki zjedzą coś tak pożywnego z uśmiechem na ustach!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na drożdżowe bułeczki z młodą kapustą i pieczarkami

Składniki na farsz:

  • 1 główka młodej kapusty,
  • 25 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • Pół papryki czerwonej
  • 1 łyżeczka kminku
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej rzepakowy

Składniki na ciasto:

  • 200 ml ciepłego mleka
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki margaryny lub oleju
  • Pół łyżeczki soli

Składniki do wysmarowania bułeczek:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka siemienia lnianego
Zobacz także
ciasto drożdżowe

Fatalny błąd przy wyrabianiu ciasta drożdżowego. Dlatego w cieście „czuć drożdże”

Co zrobić, by ciasto drożdżowe było dłużej świeże? Wystarczy, że przed pieczeniem dodacie to do ciasta

Co zrobić, by ciasto drożdżowe było dłużej świeże? Wystarczy, że przed pieczeniem dodacie to...

Przygotowanie:

  1. Kapustę i pieczarki umyjcie. Drobno posiekajcie kapustę, a pieczarki pokrójcie na plasterki.
  2. Cebulę obierzcie i pokrójcie w kostkę, tak samo jak i paprykę.
  3. Podsmażcie warzywa i pieczarki na oleju na patelni przez ok. 15 min. Podlejcie warzywa odrobiną wody.
  4. Doprawcie kminkiem, solą i pieprzem i duście jeszcze przez ok. 5 min. Odstawcie gotowy farsz do ostygnięcia.
  5. Rozpuśćcie drożdże w mleku z cukrem i odrobiną mąki. Odstawcie rozczyn do podrośnięcia na 10 min.
  6. Mąkę przesiejcie do miski lub na stolnicę. Dodajcie rozczyn, jajko, sól i tłuszcz. Wyrabiajcie elastyczne ciasto. Po wyrobieniu odstawcie do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
  7. Z gotowego ciasta formujcie kulki, które rozpłaszczajcie i nadziewajcie farszem.
  8. Gotowe bułeczki smarujcie roztrzepanym jajkiem i posypujcie siemieniem lnianym.
  9. Pieczcie przez ok. 40 min w temp. 180 st. C.
  10. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Bułeczki wytrawne z kapustą
Gotujmy.pl/KasiaJulcia
Newsy
Bułeczki drożdżowe z farszem z kapusty kiszonej. Smakują wyjątkowo wspaniale dzięki 1 składnikowi
Szukacie pomysłu na obiad lub świetną przekąskę? Wypróbujcie ten przepis, smakuje pysznie!

Brakuje wam czasami inspiracji na obiad bez mięsa? Macie ochotę na wytrawną przekąskę lub chcecie zaskoczyć domowników albo gości? Przygotujcie te pyszne bułeczki drożdżowe z niezwykle aromatycznym farszem z kiszonej kapusty. Są rozpływające się w ustach. Kapuściany farsz o wyraźnym, kwaskowym smaku idealnie sprawdza się jako nadzienie. Jest on niebywale smacznie przyprawiony. Bułeczki drożdżowe z farszem z kapusty kiszonej Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki tortowej 5 g świeżych drożdży Szklanka mleka Pół kostki masła 2 jajka Płaska łyżeczka cukru Pół płaskiej łyżeczki soli Składniki na farsz: O,5 kg kapusty kiszonej Łyżka kminku Łyżka przyprawy do dań z kapusty i bigosu Szczypta papryki mielonej ostrej Szczypta pieprzu ziołowego Szczypta pieprzu czarnego Sól Kilka łyżek oleju do smażenia Przygotowanie bułeczek drożdżowych z kapustą kiszoną Drożdże rozkruszcie na mniejsze kawałki, posypcie solą i cukrem. Zostawcie do rozpuszczenia. Mleko podgrzejcie lekko do temperatury ok. 40 stopni. Jeśli drożdże nie rozpuszczą się pod wpływem cukru i soli, dodajcie do nich odrobinę mleka. Odstawcie drożdże na chwilę. Do rozpuszczonych drożdży dodajcie pozostałe składniki. Wróbcie ciasto drożdżowe tak, by spokojnie odklejało się od ręki. Regulujcie jego konsystencję za pomocą wody i mąki. Ciasto przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotujcie farsz z kiszonej kapusty. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, zagotujcie ją w wodzie i odlejcie wodę z gotowania. Możecie też opłukać kapustę pod bieżącą wodą. Kapustę o pożądanej kwasowości drobno poszatkujcie. Na rozgrzanej patelni podsmażcie poszatkowaną kapustę. Dodajcie do niej przyprawy i duście przez...

Ewa Wachowicz kapuśniaczki
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Pyszne kapuśniaczki z ciasta drożdżowego z przepisu Ewy Wachowicz. Gwarantujemy, że lepszych nie jedliście
Ewa Wachowicz lubi zaskakiwać. Tym razem podzieliła się przepisem na przepyszne kapuśniaczki, którym nikt nie będzie w stanie się oprzeć. Koniecznie musicie ich spróbować!

Kapuśniaczki czy paszteciki, to mini bułeczki z ciasta drożdżowego z nadzieniem z kapusty kiszonej, bądź w wersji z grzybami czy pieczarkami. Idealne nie tylko od święta. Świetnie się sprawdzą również na niedzielny obiad lub w formie przekąski. Mini bułeczki z farszem z kiszonej kapusty podawane z czerwonym barszczem najczęściej są kojarzone i serwowane podczas Wigilii czy świąt Bożego Narodzenia. Jednak idealnie zdadzą egzamin również podczas obiadu. Posypane kminkiem są niezwykle aromatyczne, a ich niewielka forma sprawdzi się podczas różnych uroczystości w formie przekąski. Ewa Wachowicz prezentuje przepis na kapuśniaczki z kiszoną kapustą na delikatnym cieście drożdżowym, które wręcz rozpływa się w ustach. Przepis na drożdżowe kapuśniaczki według Ewy Wachowicz Składniki: Ciasto: 1 kg mąki ½ litra ciepłego mleka 40 g roztopionego masła 2 żółtka Rozczyn: 20 g świeżych drożdży 1 szczypta cukru 1 szczypta soli 1 łyżka ciepłego mleka 1 łyżeczka mąki Farsz: 1 kg kiszonej kapusty 1 łyżka masła 1 cebula sól pieprz Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko kminek Wykonanie: Przygotowanie kapuśniaczków rozpocznijcie od przygotowania rozczynu. Świeże drożdże wymieszajcie razem z łyżką ciepłego mleka, szczyptą cukru, solą oraz łyżeczką mąki. Odstawcie je do wyrośnięcia. Do większej miski wsypcie kilogram mąki. Dodajcie do niej żółtka, cukier, mleko oraz wyrośnięte drożdże. Całość wyróbcie na gładkie, sprężyste ciasto. Gdyby było zbyt gęste, możecie dodać 1 lub 2 łyżki mleka. W międzyczasie roztopcie masło, ale pamiętajcie żeby nie było zbyt gorące. Później dodajcie je do ciasta i ponownie je wyróbcie. Tak przygotowane ciasto przykryjcie...

Pampuszki z czosnkiem i pietruszką do barszczu. Tak jedzą we Lwowie i w okolicach
Wikipedia commons
Newsy
Pampuszki z czosnkiem i koperkiem do barszczu. Tak jedzą we Lwowie i w okolicach
Barszcz ukraiński to danie znane i lubiane. Wiecie jednak, że za naszą wschodnią granicą je się go wraz z tym pysznym dodatkiem, czyli pampuszkami z czosnkiem i koperkiem?

Lata „współpracy” PRL z ZSRR w ramach Rady Wzajemnej Pomocy Gospodarczej i Układu Warszawskiego skutecznie zniechęciły Polaków do niemal wszystkiego, co pochodzi zza wschodniej granicy. Tymczasem w Rosji, na Białorusi i na Ukrainie można znaleźć naprawdę wiele ciekawych kulinarnych inspiracji. Kuchnia naszych wschodnich, słowiańskich sąsiadów jest na tyle podobna do kuchni polskiej, że tamtejsze smaki bez oporów przyjmą się także na polskich stołach. Jak za wschodnią granicą je się barszcz ukraiński? Dzisiaj przybliżymy wam jeden z kulinarnych zwyczajów kuchni ukraińskiej. O barszczu ukraińskim słyszeli niemal wszyscy, większa część Polaków także na pewno go próbowała. Warto jednak w tym miejscu dodać, że za wschodnią granicą ta zupa jest jeszcze gęstsza niż w polskim wariancie. Tym, co różni podawanie barszczu ukraińskiego w Polsce i za Bugiem różni jeden szczegół. Ukraińcy (ale także Rosjanie i Białorusini) do barszczu starają się podawać zamiast chleba wypieczone na drożdżach pampuszki. To nie wszystko. Te mięciutkie bułeczki przypominające nieco nasze drożdżówki podaje się obowiązkowo z omastą w postaci masła lub innego tłuszczu z posiekanym drobniutko czosnkiem. To jednak nie wszystko. Pampuszki do barszczu nie obędą się bez świeżego koperku, która wieńczy całe dzieło. Przepis na pampuszki z czosnkiem i koperkiem do barszczu ukraińskiego Składniki: 60 dag mąki pszennej 300 ml mleka 2 jajka 3-4 łyżki oleju 2 łyżki cukru 50 g drożdży świeżych (lub ok. 15 g drożdży instant) Łyżeczka soli 3-4 ząbki czosnku Świeży koperek 2-3 łyżki masła Przygotowanie: Przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta wyciągnijcie mleko i jajka z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej....

Przepis na domowe drożdżówki z marmoladą. Będą idealne do porannej kawy lub herbaty
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na domowe drożdżówki z marmoladą. Będą idealne do porannej kawy lub herbaty
Na pewno pamiętacie zapach pieczonych drożdżówek z domu swojej babci. Jaka szkoda, że ten piękny zwyczaj pieczenia swoich łakoci powoli u nas zanika…

Nie ma wątpliwości – nasze mamy i babcie miały naprawdę sporo fantazji w wymyślaniu coraz to nowych słodkich smakowitości. Przepyszne, lekkie jak chmurka amoniaczki , skromne ale idealne do kawy czy herbaty baletki albo jedyne w swoim rodzaju pączki ... Żeby tradycji stała się zadość, warto od czasu do czasu próbować swoich sił w pieczeniu smacznych przekąsek w sam raz do kawy. Takich jak choćby te proste i szybkie drożdżówki z marmoladą. Ich szczególną zaletą będzie fantazyjny wygląd, który zachęci do konsumpcji niejednego wygłodniałego łasucha! Przepis na domowe drożdżówki z marmoladą Składniki na zaczyn: 15 g świeżych drożdży 2 łyżki mleka 1 łyżeczka cukru Składniki na ciasto: 50 dag mąki pszennej 250 ml mleka 60 g masła 50 g cukru 2 małe jajka Cukier waniliowy Szczypta soli Dodatkowo – ulubiona marmolada Przygotowanie: Zacznijcie od zaczynu. Wymieszajcie drożdże cukier i mleko i odstawcie do momentu, aż drożdże zaczną „rosnąć”. Przesiejcie mąkę pszenną do miski. Dodajcie do niej cukier, cukier waniliowy, sól, jajka, a także przygotowane drożdże. Wyrabiajcie ciasto dolewając do środka ciepłe mleko z dodatkiem masła. Ciasto powinno być gładki i elastyczne. Owińcie ciasto folią lub przykryjcie szmatką i odstawcie do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyrabiajcie na stolnicy jeszcze przez chwilę, a następnie rozwałkujcie na prostokąt. Rozsmarujcie na cieście marmoladę i zwińcie w formę rolady. Pokrójcie nożem roladę na plastry o szerokości ok. 3 cm. Ułóżcie drożdżówki na blasze, odstawcie na chwilę do podrośnięcia i pieczcie potem w temp. 180 st. C przez ok. 20 min. Drożdżówki przed pieczeniem można...