Sezon na młodą kapustę obfituje w wiele ciekawych przepisów z tym warzywem w roli głównej. Kapusta zasmażana, kapusta zapiekana na ostro, czy też tradycyjnie duszona z dodatkiem koperku – to jednak nie wszystko. Młoda kapusta nadaje się także do przygotowania farszu na bułeczki, zwane niekiedy także drożdżówkami. We wschodniej Polsce taki pieczony specjał nazywa się z kolei mianem pierogów.

Jak zwał, tak zwał. Świeżo upieczone bułeczki z nadzieniem w postaci podsmażonej z pieczarkami i dodatkami kapusty sprawdzą się jako mała przekąska na śniadanie czy też kolację. Warto upiec je także np. na piknik. Dzieciaki zjedzą coś tak pożywnego z uśmiechem na ustach!

Przepis na drożdżowe bułeczki z młodą kapustą i pieczarkami

Składniki na farsz:

  • 1 główka młodej kapusty,
  • 25 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • Pół papryki czerwonej
  • 1 łyżeczka kminku
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej rzepakowy

Składniki na ciasto:

  • 200 ml ciepłego mleka
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki margaryny lub oleju
  • Pół łyżeczki soli

Składniki do wysmarowania bułeczek:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka siemienia lnianego

Przygotowanie:

  1. Kapustę i pieczarki umyjcie. Drobno posiekajcie kapustę, a pieczarki pokrójcie na plasterki.
  2. Cebulę obierzcie i pokrójcie w kostkę, tak samo jak i paprykę.
  3. Podsmażcie warzywa i pieczarki na oleju na patelni przez ok. 15 min. Podlejcie warzywa odrobiną wody.
  4. Doprawcie kminkiem, solą i pieprzem i duście jeszcze przez ok. 5 min. Odstawcie gotowy farsz do ostygnięcia.
  5. Rozpuśćcie drożdże w mleku z cukrem i odrobiną mąki. Odstawcie rozczyn do podrośnięcia na 10 min.
  6. Mąkę przesiejcie do miski lub na stolnicę. Dodajcie rozczyn, jajko, sól i tłuszcz. Wyrabiajcie elastyczne ciasto. Po wyrobieniu odstawcie do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
  7. Z gotowego ciasta formujcie kulki, które rozpłaszczajcie i nadziewajcie farszem.
  8. Gotowe bułeczki smarujcie roztrzepanym jajkiem i posypujcie siemieniem lnianym.
  9. Pieczcie przez ok. 40 min w temp. 180 st. C.
  10. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Zobacz także: