Sezon na młodą kapustę obfituje w wiele ciekawych przepisów z tym warzywem w roli głównej. Kapusta zasmażana, kapusta zapiekana na ostro, czy też tradycyjnie duszona z dodatkiem koperku – to jednak nie wszystko. Młoda kapusta nadaje się także do przygotowania farszu na bułeczki, zwane niekiedy także drożdżówkami. We wschodniej Polsce taki pieczony specjał nazywa się z kolei mianem pierogów.
Jak zwał, tak zwał. Świeżo upieczone bułeczki z nadzieniem w postaci podsmażonej z pieczarkami i dodatkami kapusty sprawdzą się jako mała przekąska na śniadanie czy też kolację. Warto upiec je także np. na piknik. Dzieciaki zjedzą coś tak pożywnego z uśmiechem na ustach!
Przepis na drożdżowe bułeczki z młodą kapustą i pieczarkami
Składniki na farsz:
- 1 główka młodej kapusty,
- 25 dag pieczarek
- 1 cebula
- Pół papryki czerwonej
- 1 łyżeczka kminku
- Sól
- Pieprz
- Olej rzepakowy
Składniki na ciasto:
- 200 ml ciepłego mleka
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 30 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki margaryny lub oleju
- Pół łyżeczki soli
Składniki do wysmarowania bułeczek:
- 1 jajko
- 1 łyżka siemienia lnianego
Przygotowanie:
- Kapustę i pieczarki umyjcie. Drobno posiekajcie kapustę, a pieczarki pokrójcie na plasterki.
- Cebulę obierzcie i pokrójcie w kostkę, tak samo jak i paprykę.
- Podsmażcie warzywa i pieczarki na oleju na patelni przez ok. 15 min. Podlejcie warzywa odrobiną wody.
- Doprawcie kminkiem, solą i pieprzem i duście jeszcze przez ok. 5 min. Odstawcie gotowy farsz do ostygnięcia.
- Rozpuśćcie drożdże w mleku z cukrem i odrobiną mąki. Odstawcie rozczyn do podrośnięcia na 10 min.
- Mąkę przesiejcie do miski lub na stolnicę. Dodajcie rozczyn, jajko, sól i tłuszcz. Wyrabiajcie elastyczne ciasto. Po wyrobieniu odstawcie do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
- Z gotowego ciasta formujcie kulki, które rozpłaszczajcie i nadziewajcie farszem.
- Gotowe bułeczki smarujcie roztrzepanym jajkiem i posypujcie siemieniem lnianym.
- Pieczcie przez ok. 40 min w temp. 180 st. C.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: