Brakuje wam czasami inspiracji na obiad bez mięsa? Macie ochotę na wytrawną przekąskę lub chcecie zaskoczyć domowników albo gości? Przygotujcie te pyszne bułeczki drożdżowe z niezwykle aromatycznym farszem z kiszonej kapusty. Są rozpływające się w ustach. Kapuściany farsz o wyraźnym, kwaskowym smaku idealnie sprawdza się jako nadzienie. Jest on niebywale smacznie przyprawiony.
Bułeczki drożdżowe z farszem z kapusty kiszonej
Składniki na ciasto:
- 4 szklanki mąki tortowej
- 5 g świeżych drożdży
- Szklanka mleka
- Pół kostki masła
- 2 jajka
- Płaska łyżeczka cukru
- Pół płaskiej łyżeczki soli
Składniki na farsz:
- O,5 kg kapusty kiszonej
- Łyżka kminku
- Łyżka przyprawy do dań z kapusty i bigosu
- Szczypta papryki mielonej ostrej
- Szczypta pieprzu ziołowego
- Szczypta pieprzu czarnego
- Sól
- Kilka łyżek oleju do smażenia
Przygotowanie bułeczek drożdżowych z kapustą kiszoną
- Drożdże rozkruszcie na mniejsze kawałki, posypcie solą i cukrem. Zostawcie do rozpuszczenia.
- Mleko podgrzejcie lekko do temperatury ok. 40 stopni.
- Jeśli drożdże nie rozpuszczą się pod wpływem cukru i soli, dodajcie do nich odrobinę mleka.
- Odstawcie drożdże na chwilę.
- Do rozpuszczonych drożdży dodajcie pozostałe składniki.
- Wróbcie ciasto drożdżowe tak, by spokojnie odklejało się od ręki. Regulujcie jego konsystencję za pomocą wody i mąki.
- Ciasto przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- W tym czasie przygotujcie farsz z kiszonej kapusty.
- Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, zagotujcie ją w wodzie i odlejcie wodę z gotowania. Możecie też opłukać kapustę pod bieżącą wodą.
- Kapustę o pożądanej kwasowości drobno poszatkujcie.
- Na rozgrzanej patelni podsmażcie poszatkowaną kapustę. Dodajcie do niej przyprawy i duście przez chwilę.
- Kapustę odstawcie do wystudzenia.
- Uformujcie z ciasta bułki dowolnej wielkości. Rozpłaszczcie kawałek ciasta w dłoni i nakładajcie do środka odrobinę farszu.
- Uformujcie kulki z kapustą w środku. Lekko je spłaszczcie, by przyległy do blaszki.
- Piekarnik rozgrzejcie do temperatury ok. 180 stopni.
- Bułeczki ułóżcie na pergaminie i pieczcie około 40-50 minut.
Bułeczki najlepiej smakują podane w towarzystwie barszczu czerwonego do picia.
Źródło: gotujmy.pl