Polacy kochają zupę pomidorową miłością bezgraniczną. Jedyne rozbieżności są w kwestii dodatków. Wolicie zjeść ją z ryżem czy z makaronem?

W tym miejscu wybór należy do was. Jeżeli chcecie jednak zjeść tanią i szybką pomidorówkę, musicie zastosować się do jednej naszej wskazówki.

Pomidorówka z tanich składników

Chodzi o to, by ugotować zupę pomidorową bez wywaru mięsnego, co przede wszystkim kosztuje was dużo czasu, ale i pieniędzy na zakup dobrego mięsa.

Taką „chudą” zupę pomidorową z niewielkim dodatkiem tłuszczu w postaci masła chętnie zjedzą przede wszystkim wasze niejadki, czyli dzieci. Poza włoszczyzną, poważniejszym kosztem będą jedynie pomidory w puszcze. W supermarketach jedna puszka tego produktu kosztuje jednak tylko ok. 3 zł.

Zobacz także:

Takie dodatki jak ryż czy makaron na pewno macie w swoich kuchniach. Wystarczy dodać to, co lubicie i pyszny obiad gotowy.

Przepis na szybką zupę pomidorową

Składniki:

  • 2 puszki pomidorów z puszki krojonych lub całych, opcjonalnie – passata pomidorowa lub przecier pomidorowy
  • 2 marchewki
  • Pietruszka
  • Połowa średniego selera
  • Kawałek pora
  • Sól
  • Pieprz
  • Bazylia w proszku lub świeża
  • 2-3 łyżki masła
  • Makaron lub ryż

Przygotowanie:

  1. Warzywa umyjcie i obierzcie.
  2. By skrócić czas gotowania, nie gotujcie warzyw w całości. Pokrójcie je w drobną kostkę.
  3. Zagotujcie w garnku nieco wody, tak by warzywa miały się w czym ugotować.
  4. Kiedy warzywa będą już miękkie, dodajcie do środka pomidory z puszki.
  5. Gotujcie przez następne 15 min.
  6. Dodajcie do garnka odrobinę masła.
  7. Jeśli chcecie zjeść pomidorową z ryżem, na ok. 10 min przed końcem gotowania, dodajcie ziarenka do środka i stale mieszajcie.
  8. Doprawcie zupę pieprzem, solą i bazylią.
  9. Kiedy pomidory już się ugotują, zmiksujcie zupę mikserem.
  10. Jeśli wolicie zupę pomidorową z makaronem, zagotujcie go w osobnym garnku ok. 10 min przed skończeniem gotowania zupy.

Smacznego!