Polacy kochają zupę pomidorową miłością bezgraniczną. Jedyne rozbieżności są w kwestii dodatków. Wolicie zjeść ją z ryżem czy z makaronem?
W tym miejscu wybór należy do was. Jeżeli chcecie jednak zjeść tanią i szybką pomidorówkę, musicie zastosować się do jednej naszej wskazówki.
Pomidorówka z tanich składników
Chodzi o to, by ugotować zupę pomidorową bez wywaru mięsnego, co przede wszystkim kosztuje was dużo czasu, ale i pieniędzy na zakup dobrego mięsa.
Taką „chudą” zupę pomidorową z niewielkim dodatkiem tłuszczu w postaci masła chętnie zjedzą przede wszystkim wasze niejadki, czyli dzieci. Poza włoszczyzną, poważniejszym kosztem będą jedynie pomidory w puszcze. W supermarketach jedna puszka tego produktu kosztuje jednak tylko ok. 3 zł.
Zobacz także:
Takie dodatki jak ryż czy makaron na pewno macie w swoich kuchniach. Wystarczy dodać to, co lubicie i pyszny obiad gotowy.
Przepis na szybką zupę pomidorową
Składniki:
- 2 puszki pomidorów z puszki krojonych lub całych, opcjonalnie – passata pomidorowa lub przecier pomidorowy
- 2 marchewki
- Pietruszka
- Połowa średniego selera
- Kawałek pora
- Sól
- Pieprz
- Bazylia w proszku lub świeża
- 2-3 łyżki masła
- Makaron lub ryż
Przygotowanie:
- Warzywa umyjcie i obierzcie.
- By skrócić czas gotowania, nie gotujcie warzyw w całości. Pokrójcie je w drobną kostkę.
- Zagotujcie w garnku nieco wody, tak by warzywa miały się w czym ugotować.
- Kiedy warzywa będą już miękkie, dodajcie do środka pomidory z puszki.
- Gotujcie przez następne 15 min.
- Dodajcie do garnka odrobinę masła.
- Jeśli chcecie zjeść pomidorową z ryżem, na ok. 10 min przed końcem gotowania, dodajcie ziarenka do środka i stale mieszajcie.
- Doprawcie zupę pieprzem, solą i bazylią.
- Kiedy pomidory już się ugotują, zmiksujcie zupę mikserem.
- Jeśli wolicie zupę pomidorową z makaronem, zagotujcie go w osobnym garnku ok. 10 min przed skończeniem gotowania zupy.
Smacznego!