Przepis na bigos z młodej kapusty z kiełbasą. Lekkie danie na obiad
Katarzyna J./gotujmy.pl
Newsy

Przepis na bigos z młodej kapusty z kiełbasą. Lekkie danie na wiosenny obiad

Bigos z młodej kapusty, pomidorów i marchewki jest lżejszy od tradycyjngo bigosu z kapusty kiszone. Ten przepis posmakuje wszystkim miłośnikom dań z młodej kapusty.

Bigos ze słodkiej, młodej kapusty to bardzo ciekawa propozycja na rodzinny obiad. Do kapusty wystarczy dodać smaczne, popularne warzywa, takie jak marchew, paprykę i pomidora, oraz przyprawy typowe dla bigosu – kminek, liście laurowe i ziele angielskie. Do tego podsmażona kiełbasa, świeży koperek i bigos z młodej kapusty gotowy! Wypróbujcie przepis na to danie od użytkowniczki portalu Gotujmy.pl.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na bigos z młodej kapusty

Do przygotowania wyjątkowego bigosu z młodej kapusty potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 200 g cienkiej kiełbasy
  • 1 pomidor
  • 1 marchewka
  • 1 pęczek koperku
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 płaska łyżka przyprawy uniwersalnej
  • Oliwa
  • Sól
  • Pieprz
Zobacz także
Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem. Sprawdzony przepis

Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem. Sprawdzony przepis

Przepis na pijane polędwiczki na grilla Ewy Wachowicz. Lepszych nie jedliście

Przepis na pijane polędwiczki na grilla Ewy Wachowicz. Lepszych nie jedliście

Przygotowanie:

  1. Umyjcie kapustę i zdejmijcie wierzchnie liście. Wytnijcie głąb i ostrym nożem drobno poszatkujcie kapustę.
  2. Przełóżcie ją do dużego garnka i zalejcie wodą. Posólcie i zaraz po tym, gdy kapusta się zagotuje, odcedźcie.
  3. Obierzcie cebulę i pokrójcie drobno.
  4. Do garnka z kapustą dodajcie łyżkę masła i cebulę. Gdy masło się rozpuści, całość podsmażajcie co chwilę mieszając.
  5. Podlejcie wodą, dodajcie liście laurowe, ziele angielskie, przyprawę uniwersalną, łyżeczkę kminku, posiekany koperek i obraną, pokrojoną w półplasterki marchewkę. Przykryjcie i gotujcie na małym ogniu przez 15 minut.
  6. Pokrójcie kiełbasę w plasterki i podsmażcie na patelni na niewielkiej ilości oliwy. Gotową kiełbasę dodajcie do garnka z bigosem.
  7. Umyjcie paprykę, przekrójcie na pół i wytnijcie gniazda nasienne. Pokrójcie w kostkę.
  8. Umytego pomidora pokrójcie w plasterki i dodajcie wraz z papryką do bigosu. Wymieszajcie i duście jeszcze 10 minut.
  9. Na małej patelni zróbcie zasmażkę z łyżki masła i łyżki mąki i dodajcie do garnka. Wymieszajcie i gotujcie jeszcze chwilę.
  10. Na koniec doprawcie do smaku solą i pieprzem. Smacznego!

 

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Bigos
Gotujmy.pl/zbysiowa
Newsy
Niesamowicie prosty do zrobienia bigos z kabanosami. Godzina roboty, oszałamiający efekt   
Ten bigos jest prosty i szybki do wykonania, pyszny i sycący. Idealnie pasuje do ziemniaków z wody lub pieczywa. Z udziałem kabanosów zyskuje na doskonałym smaku.

Bigos jest wyjątkowym daniem. W każdej kuchni przyrządza się go nieco inaczej. Ilu kucharzy tyle wersji tego przysmaku.  Powstało już wiele receptur na to klasyczne danie kuchni polskiej. Różnią się one dodatkami i przyprawami.  Smak bigosu zależy przede wszystkim od jakości i różnorodności dodanych mięs oraz wędlin, a także kapusty.  Przepis na pyszny bigos z kabanosami Dzięki naszemu niezawodnemu przepisowi zrobicie wyśmienity bigos w godzinę. Nic tak nie wzbogaci tej potrawy jak dodatek kiełbasy i kabanosów.  Walory smakowe dania wspaniale podbiją pomidory z puszki, smaczna pasta z pomidorów, a także aromatyczne przyprawy: kminek, papryka słodka, ostra i wędzona.  Będziecie potrzebować: Główka białej kapusty 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 pęta kiełbasy drobiowej 4 drobiowe kabanosy 3 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego Łyżeczka kminku Łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli Pomidory w puszce  2 łyżki pasty pomidorowej Mielony pieprz  Papryka słodka i ostra  Papryka wędzona Natka pietruszki  Olej lub smalec  Sposób przygotowania: Kapustę umyjcie, zerwijcie z niej wierzchnie liście i pokrójcie ją na mniejsze kawałki. Kiełbasę oraz kabanosy pokrójcie w kostkę.  Ząbki czosnku posiekajcie na plasterki. Na patelni rozgrzejcie olej lub smalec i podsmażcie na nim pokrojoną w kostkę kiełbasę i kabanosy. Następnie na patelnię wrzućcie pokrojoną cebulę. Po chwili dodajcie pokrojoną kapustę, łyżeczkę kminku, plasterki czosnku, listki laurowe, sól i ziele angielskie. Całość duście i mieszajcie.  Następnie do podsmażanych składników dodajcie pomidory z puszki, łyżkę papryki słodkiej, łyżkę papryki wędzonej i szczyptę...

Przepis na kapuśniak z młodej kapusty. Tak dobra zupa, że palce lizać
margolata/Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kapuśniak z młodej kapusty. Tak dobra zupa, że palce lizać
Prosty przepis na kapuśniak z młodej kapusty przyda się każdemu, kto lubi jednogarnkowe dania. Wypróbujcie sami.

Lekki kapuśniak z młodej kapusty to świetna propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Jest pełen witamin dzięki znajdującej się w nim kapuście, a dodanie boczku i kiełbasy sprawia, że zupa jest bardzo sycąca i nawet nie trzeba do niej przygotowywać drugiego dania. Wypróbujcie pyszny przepis na kapuśniak od jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Smakuje fantastycznie, a do tego cudownie pachnie! Przepis na kapuśniak z młodej kapusty Do przygotowania smacznego kapuśniaku potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 główka kapusty 300 g boczku Wędzone żeberka 3 ziemniaki 2 marchewki 1 suszony grzyb 1 cebula 1 ząbek czosnku Kiełbasa 1 łyżka mąki 1 łyżka masła Kostka rosołowa Ziele angielskie Liść laurowy Majeranek Pieprz Przygotowanie: Obierzcie cebulę, przekrójcie na pół i jedną połówkę pokrójcie w kostkę. Włóżcie wędzone żeberka do garnka i zalejcie wodą. Po zagotowaniu gotujcie przez pół godziny i dodajcie pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, pokrojoną w kostkę cebulę, 1 obrany ząbek czosnku oraz 1 suszonego grzyba. Kapustę umyjcie, zdejmijcie wierzchnie liście i poszatkujcie ją drobno. Sparzcie gorącą wodą i dodajcie do garnka z żeberkami. Gotujcie przez kwadrans. Ziemniaki i marchewkę obierzcie i zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Dodajcie do kapusty i zagotujcie. Do smaku dodajcie kostkę rosołową i wymieszajcie. Pokrójcie boczek w kostkę i usmażcie na patelni. Gdy już się podsmaży, dodajcie do garnka z kapustą. Na tłuszczu, który wytopił się z boczku, usmażcie pokrojoną w kostkę kiełbasę i gdy będzie gotowa, wrzućcie do garnka. Do pozostałego tłuszczu wsypcie łyżkę mąki i wymieszajcie, by nie było grudek. W razie, gdyby tłuszczu było za mało,...

bigos z kapusty
Gotujmy.pl/katarzynka455
Newsy
Uwielbiacie bigos, ale jest zbyt czasochłonny? Spróbujcie zrobić kapustę w ten szybki sposób, a oszalejecie na jej punkcie
Niemal każdy lubi bigos, ale nie zawsze mamy wystarczająco dużo czasu na jego przygotowanie. Oto przepis na o wiele szybsze przygotowanie tej potrawy.

Choć bigos najczęściej przyrządza się z niemal identycznych składników, to w każdym domu smakuje on inaczej. Każda rodzina ma swój własny, sprawdzony przepis. Tradycyjny bigos gotuje się przez minimum 2-3 godziny. Smak zyskuje następnego dnia po ugotowaniu i z każdym dniem staje się jeszcze lepszy. Według niektórych osób potrawę powinno się gotować nawet od 3 do 5 dni, każdego dnia po 2-3 godziny. To niezwykle czaso- i pracochłonne danie można przyrządzić o wiele szybciej. Wypróbujcie poniższą wersję, gdy nie macie wystarczająco dużo czasu, aby ugotować je w klasycznej wersji. Szybka kapusta a’la bigos - przepis Składniki 4kg kiszonej kapusty 0,5kg wieprzowej łopatki 0,5kg kiełbasy 0,4kg boczku lub kawałków pieczonego mięsa 2 cebule 1 duże jabłko 4 garście suszonych grzybów 4 liście laurowe 10 ziarenek czarnego pieprzu 7 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku Sól do smaku Mąka do zasmażki Przygotowanie Kapustę odciśnijcie z nadmiaru soku, przełóżcie do dużego garnka, zalejcie wodą i gotujcie na małym ogniu. Dodajcie przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i paprykę). Jabłko umyjcie, obierzcie ze skórki i zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach lub pokrójcie w drobną kostkę. Dodajcie do kapusty. Pogotujcie kapustę chwilę i dodajcie do niej pokrojone na kawałki mięso z łopatki. W międzyczasie grzyby przełóżcie do miski i zalejcie gorącą wodą, żeby namiękły. Jeśli są duże, możecie je pociąć na mniejsze kawałki. Kiełbasę pokrójcie na kawałki i dodajcie do kapusty. Możecie ją również wcześniej podsmażyć. Dodajcie również kawałki boczku lub pieczonego mięsa. Cebulę pokrójcie w drobną kostkę, podsmażcie na...

Jakub Kuroń zdradził przepis na bigos na 4 mięsach
Instagram
Newsy
Jakub Kuroń podał przepis na czteromięsny bigos. Tak pyszny, że będziecie go wyjadać łyżkami
Cztery rodzaje mięsa, dwa rodzaje kapusty i dwa rodzaje owoców, a do tego garść aromatycznych przypraw. Bigos Jakuba Kuronia to prawdziwy kulinarny majstersztyk.

Trudno sobie nawet wyobrazić polską kuchnię bez bigosu. To tradycyjne danie gości na naszych stołach zarówno na co dzień, jak i od święta. W czym tkwi sekret idealnego bigosu? To nie tylko dobór najlepszych składników i przypraw, ale również odpowiednio długi czas gotowania. Jak zrobić smaczny bigos? Bigos to tradycyjne polskie danie, które przygotowuje się z kapusty kiszonej, kapusty słodkiej, różnych rodzajów mięsa (najczęściej z mięsa wieprzowego lub wołowego, ale świetnie się tu sprawdzi także boczek, kiełbasa i oczywiście dziczyzna), grzybów i dodatku suszonych owoców - śliwek, rodzynek a nawet wiśni. Nie bez znaczenia są też przyprawy. Nasz bigos będzie smaczny i aromatyczny, gdy dodamy do niego ziele angielskie, kminek, liście laurowe, ziarna jałowca, majeranek oraz pieprz. Bigos należy bardzo długo gotować na wolnym ogniu, regularnie go mieszając i pozwalając składnikom dobrze się przegryźć. Jak przygotowuje bigos znany polskich kucharz Jakub Kuroń? Przepis na bigos Jakuba Kuronia Jakub Kuroń podzielił się swoim przepisem na bigos. Znany polski kucharz przygotowuje go z czterech rodzajów mięsa, dwóch rodzajów kapusty, dwóch rodzajów owoców oraz mnóstwa aromatycznych przypraw. Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1 kg poszatkowanej białej kapusty 500 g wieprzowiny bez kości 500 g wołowiny bez kości 500 g kiełbasy z dziczyzny lub myśliwskiej 250 g wędzonego boczku lub okrawków z wędlin pozostałości z sosów i pieczeni, jakie tylko znajdziemy w lodówce 500 g kwaśnych jabłek 4 cebule 6 ząbków czosnku 100 g śliwek 50 g suszonych grzybów 4 liście laurowe 20 ziaren pieprzu 8 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren jałowca 4 goździki po...