Bigos ze słodkiej, młodej kapusty to bardzo ciekawa propozycja na rodzinny obiad. Do kapusty wystarczy dodać smaczne, popularne warzywa, takie jak marchew, paprykę i pomidora, oraz przyprawy typowe dla bigosu – kminek, liście laurowe i ziele angielskie. Do tego podsmażona kiełbasa, świeży koperek i bigos z młodej kapusty gotowy! Wypróbujcie przepis na to danie od użytkowniczki portalu Gotujmy.pl.

Przepis na bigos z młodej kapusty

Do przygotowania wyjątkowego bigosu z młodej kapusty potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 200 g cienkiej kiełbasy
  • 1 pomidor
  • 1 marchewka
  • 1 pęczek koperku
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 płaska łyżka przyprawy uniwersalnej
  • Oliwa
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Umyjcie kapustę i zdejmijcie wierzchnie liście. Wytnijcie głąb i ostrym nożem drobno poszatkujcie kapustę.
  2. Przełóżcie ją do dużego garnka i zalejcie wodą. Posólcie i zaraz po tym, gdy kapusta się zagotuje, odcedźcie.
  3. Obierzcie cebulę i pokrójcie drobno.
  4. Do garnka z kapustą dodajcie łyżkę masła i cebulę. Gdy masło się rozpuści, całość podsmażajcie co chwilę mieszając.
  5. Podlejcie wodą, dodajcie liście laurowe, ziele angielskie, przyprawę uniwersalną, łyżeczkę kminku, posiekany koperek i obraną, pokrojoną w półplasterki marchewkę. Przykryjcie i gotujcie na małym ogniu przez 15 minut.
  6. Pokrójcie kiełbasę w plasterki i podsmażcie na patelni na niewielkiej ilości oliwy. Gotową kiełbasę dodajcie do garnka z bigosem.
  7. Umyjcie paprykę, przekrójcie na pół i wytnijcie gniazda nasienne. Pokrójcie w kostkę.
  8. Umytego pomidora pokrójcie w plasterki i dodajcie wraz z papryką do bigosu. Wymieszajcie i duście jeszcze 10 minut.
  9. Na małej patelni zróbcie zasmażkę z łyżki masła i łyżki mąki i dodajcie do garnka. Wymieszajcie i gotujcie jeszcze chwilę.
  10. Na koniec doprawcie do smaku solą i pieprzem. Smacznego!

 

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także:

Czytaj także: