Przepis na bigos z młodej kapusty z kiełbasą. Lekkie danie na obiad
Katarzyna J./gotujmy.pl
Newsy

Przepis na bigos z młodej kapusty z kiełbasą. Lekkie danie na wiosenny obiad

Bigos z młodej kapusty, pomidorów i marchewki jest lżejszy od tradycyjngo bigosu z kapusty kiszone. Ten przepis posmakuje wszystkim miłośnikom dań z młodej kapusty.

Bigos ze słodkiej, młodej kapusty to bardzo ciekawa propozycja na rodzinny obiad. Do kapusty wystarczy dodać smaczne, popularne warzywa, takie jak marchew, paprykę i pomidora, oraz przyprawy typowe dla bigosu – kminek, liście laurowe i ziele angielskie. Do tego podsmażona kiełbasa, świeży koperek i bigos z młodej kapusty gotowy! Wypróbujcie przepis na to danie od użytkowniczki portalu Gotujmy.pl.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na bigos z młodej kapusty

Do przygotowania wyjątkowego bigosu z młodej kapusty potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 200 g cienkiej kiełbasy
  • 1 pomidor
  • 1 marchewka
  • 1 pęczek koperku
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 płaska łyżka przyprawy uniwersalnej
  • Oliwa
  • Sól
  • Pieprz
Zobacz także
Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem. Sprawdzony przepis

Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem. Sprawdzony przepis

Przepis na pijane polędwiczki na grilla Ewy Wachowicz. Lepszych nie jedliście

Przepis na pijane polędwiczki na grilla Ewy Wachowicz. Lepszych nie jedliście

Przygotowanie:

  1. Umyjcie kapustę i zdejmijcie wierzchnie liście. Wytnijcie głąb i ostrym nożem drobno poszatkujcie kapustę.
  2. Przełóżcie ją do dużego garnka i zalejcie wodą. Posólcie i zaraz po tym, gdy kapusta się zagotuje, odcedźcie.
  3. Obierzcie cebulę i pokrójcie drobno.
  4. Do garnka z kapustą dodajcie łyżkę masła i cebulę. Gdy masło się rozpuści, całość podsmażajcie co chwilę mieszając.
  5. Podlejcie wodą, dodajcie liście laurowe, ziele angielskie, przyprawę uniwersalną, łyżeczkę kminku, posiekany koperek i obraną, pokrojoną w półplasterki marchewkę. Przykryjcie i gotujcie na małym ogniu przez 15 minut.
  6. Pokrójcie kiełbasę w plasterki i podsmażcie na patelni na niewielkiej ilości oliwy. Gotową kiełbasę dodajcie do garnka z bigosem.
  7. Umyjcie paprykę, przekrójcie na pół i wytnijcie gniazda nasienne. Pokrójcie w kostkę.
  8. Umytego pomidora pokrójcie w plasterki i dodajcie wraz z papryką do bigosu. Wymieszajcie i duście jeszcze 10 minut.
  9. Na małej patelni zróbcie zasmażkę z łyżki masła i łyżki mąki i dodajcie do garnka. Wymieszajcie i gotujcie jeszcze chwilę.
  10. Na koniec doprawcie do smaku solą i pieprzem. Smacznego!

 

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Bigos
Gotujmy.pl/zbysiowa
Newsy
Niesamowicie prosty do zrobienia bigos z kabanosami. Godzina roboty, oszałamiający efekt   
Ten bigos jest prosty i szybki do wykonania, pyszny i sycący. Idealnie pasuje do ziemniaków z wody lub pieczywa. Z udziałem kabanosów zyskuje na doskonałym smaku.

Bigos jest wyjątkowym daniem. W każdej kuchni przyrządza się go nieco inaczej. Ilu kucharzy tyle wersji tego przysmaku.  Powstało już wiele receptur na to klasyczne danie kuchni polskiej. Różnią się one dodatkami i przyprawami.  Smak bigosu zależy przede wszystkim od jakości i różnorodności dodanych mięs oraz wędlin, a także kapusty.  Przepis na pyszny bigos z kabanosami Dzięki naszemu niezawodnemu przepisowi zrobicie wyśmienity bigos w godzinę. Nic tak nie wzbogaci tej potrawy jak dodatek kiełbasy i kabanosów.  Walory smakowe dania wspaniale podbiją pomidory z puszki, smaczna pasta z pomidorów, a także aromatyczne przyprawy: kminek, papryka słodka, ostra i wędzona.  Będziecie potrzebować: Główka białej kapusty 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 pęta kiełbasy drobiowej 4 drobiowe kabanosy 3 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego Łyżeczka kminku Łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli Pomidory w puszce  2 łyżki pasty pomidorowej Mielony pieprz  Papryka słodka i ostra  Papryka wędzona Natka pietruszki  Olej lub smalec  Sposób przygotowania: Kapustę umyjcie, zerwijcie z niej wierzchnie liście i pokrójcie ją na mniejsze kawałki. Kiełbasę oraz kabanosy pokrójcie w kostkę.  Ząbki czosnku posiekajcie na plasterki. Na patelni rozgrzejcie olej lub smalec i podsmażcie na nim pokrojoną w kostkę kiełbasę i kabanosy. Następnie na patelnię wrzućcie pokrojoną cebulę. Po chwili dodajcie pokrojoną kapustę, łyżeczkę kminku, plasterki czosnku, listki laurowe, sól i ziele angielskie. Całość duście i mieszajcie.  Następnie do podsmażanych składników dodajcie pomidory z puszki, łyżkę papryki słodkiej, łyżkę papryki wędzonej i szczyptę...

jakie mięso do bigosu
AdobeStock
Newsy
Jakie mięso jest najlepsze do bigosu? Takie sprawi, że wyjdzie wam bigos doskonały
Czy wiecie, z jakiego mięsa wychodzi najlepszy bigos? Sprawdziliśmy to.

Wolicie bigos jarski czy mięsny? Najczęściej przyrządzany jest oczywiście ten w wersji mięsnej, choć i wegetariański ma swoich zwolenników. Dziś skupimy się jednak na bigosie z dodatkiem mięsa. Czy wiecie, które jest najlepsze? Jakie mięso do bigosu? Najczęściej do bigosu dodaje się boczek, kiełbasę i/lub podsmażone mięso. Najpopularniejsza i najbardziej polecana jest wieprzowina z łopatki lub karkówki , choć nieźle sprawdza się także wołowina z podgardla . Możecie oczywiście zrobić też bigos z dodatkiem mięsa z kurczaka lub indyka , jednak najlepszy jest bigos wieprzowy. Przepis na smaczny bigos Do przygotowania klasycznego, polskiego bigosu potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1,5 kilograma kiszonej kapusty 1 kilogram białej kapusty 1 kilogram mięsa wieprzowego (karkówka lub łopatka) 200 g boczku wędzonego 100 g pieczarek 100 g suszonych grzybów 2 marchewki 3 cebule 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki smalcu 1 łyżka papryki słodkiej mielonej Liście laurowe Ziele angielskie Sól Pieprz Przygotowanie: Suszone grzyby zamoczcie w wodzie i odstawcie, by zmiękły. Posiekajcie kapustę kiszoną i włóżcie do dużego garnka. Umyjcie białą kapustę, poszatkujcie i dodajcie do kiszonej. Obierzcie wszystkie cebule, pokrójcie w kostkę i zeszklijcie na oleju. Umyjcie i obierzcie pieczarki i usmażcie na patelni podobnie jak cebulę. Dodajcie cebule i pieczarki do kapusty. Obierzcie marchewki, zetrzyjcie na tarce i wrzućcie do garnka. Mięso wieprzowe umyjcie, osuszcie i pokrójcie w kostkę. Rozgrzejcie olej na patelni i podsmażcie mięso. Gdy się ozłoci, dodajcie je do garnka z kapustą. Następnie pokrójcie boczek i smażcie na patelni tak długo, aż wytopi się z niego tłuszcz i dodajcie...

Czy kapustę kiszoną należy wypłukać przed spożyciem? Wiele osób popełnia ogromny błąd
Flickr
Newsy
Czy kapustę kiszoną należy wypłukać przed spożyciem? Wiele osób popełnia ogromny błąd
Płukać kapustę kiszoną czy nie? Zanim zrobicie z niej bigos sprawdźcie, jak należy postępować z kiszoną kapustą.

Kiszona kapusta stanowi ważny składnik wielu polskich dań. Można z niej zrobić gołąbki lub dodać ją do białego barszczu . Oraz oczywiście zrobić z niej bigos! Wypróbujcie poniższy przepis. Kapusta kiszona: płukać, czy nie? Niektórzy dodając kapustę kiszoną do bigosu lub przyrządzając z niej surówkę, wcześniej płuczą ją w wodzie. A to błąd! Płukanie sprawi, że pozbędziecie się z kapusty większości witamin i składników odżywczych. Przepis na bigos z kiszonej kapusty Do przygotowania tradycyjnego bigosu z kiszonej kapusty potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kg kiszonej kapusty Pół kilograma mięsa wieprzowego 200 g kiełbasy 30 g suszonych grzybów 1 cebula 1 jabłko 3 szklanki bulionu 2 łyżki oleju 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki Kilka śliwek suszonych 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka kminku 2 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy Przygotowanie: Mięso umyjcie i pokrójcie w kostkę. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i zeszklijcie na rozgrzanym oleju. Po chwili dodajcie mięso i podsmażcie. Przełóżcie do garnka. Wlejcie do garnka 2 szklanki gorącego bulionu i zagotujcie. Gdy całość będzie się gotować, wsypcie pokruszone grzyby suszone i gotujcie na małym ogniu pod przykryciem przez około 45 minut. Następnie dodajcie przyprawy: majeranek, kminek, ziele angielskie, liście laurowe, śliwki oraz pokrojone i obrane wcześniej jabłko. Wymieszajcie. Kapustę kiszoną odciśnijcie z wody i dodajcie do garnka. Wlejcie szklankę wody, wymieszajcie i gotujcie pod przykryciem przez 15 minut. Obierzcie kiełbasę ze skóry, pokrójcie na kawałki i podsmażcie na patelni. Gdy będzie już zrumieniona, dodajcie do kapusty i gotujcie przez...

Przepis na kapuśniak z młodej kapusty. Tak dobra zupa, że palce lizać
margolata/Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kapuśniak z młodej kapusty. Tak dobra zupa, że palce lizać
Prosty przepis na kapuśniak z młodej kapusty przyda się każdemu, kto lubi jednogarnkowe dania. Wypróbujcie sami.

Lekki kapuśniak z młodej kapusty to świetna propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Jest pełen witamin dzięki znajdującej się w nim kapuście, a dodanie boczku i kiełbasy sprawia, że zupa jest bardzo sycąca i nawet nie trzeba do niej przygotowywać drugiego dania. Wypróbujcie pyszny przepis na kapuśniak od jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Smakuje fantastycznie, a do tego cudownie pachnie! Przepis na kapuśniak z młodej kapusty Do przygotowania smacznego kapuśniaku potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 główka kapusty 300 g boczku Wędzone żeberka 3 ziemniaki 2 marchewki 1 suszony grzyb 1 cebula 1 ząbek czosnku Kiełbasa 1 łyżka mąki 1 łyżka masła Kostka rosołowa Ziele angielskie Liść laurowy Majeranek Pieprz Przygotowanie: Obierzcie cebulę, przekrójcie na pół i jedną połówkę pokrójcie w kostkę. Włóżcie wędzone żeberka do garnka i zalejcie wodą. Po zagotowaniu gotujcie przez pół godziny i dodajcie pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, pokrojoną w kostkę cebulę, 1 obrany ząbek czosnku oraz 1 suszonego grzyba. Kapustę umyjcie, zdejmijcie wierzchnie liście i poszatkujcie ją drobno. Sparzcie gorącą wodą i dodajcie do garnka z żeberkami. Gotujcie przez kwadrans. Ziemniaki i marchewkę obierzcie i zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Dodajcie do kapusty i zagotujcie. Do smaku dodajcie kostkę rosołową i wymieszajcie. Pokrójcie boczek w kostkę i usmażcie na patelni. Gdy już się podsmaży, dodajcie do garnka z kapustą. Na tłuszczu, który wytopił się z boczku, usmażcie pokrojoną w kostkę kiełbasę i gdy będzie gotowa, wrzućcie do garnka. Do pozostałego tłuszczu wsypcie łyżkę mąki i wymieszajcie, by nie było grudek. W razie, gdyby tłuszczu było za mało,...