
Bigos ze słodkiej, młodej kapusty to bardzo ciekawa propozycja na rodzinny obiad. Do kapusty wystarczy dodać smaczne, popularne warzywa, takie jak marchew, paprykę i pomidora, oraz przyprawy typowe dla bigosu – kminek, liście laurowe i ziele angielskie. Do tego podsmażona kiełbasa, świeży koperek i bigos z młodej kapusty gotowy! Wypróbujcie przepis na to danie od użytkowniczki portalu Gotujmy.pl.
Przepis na bigos z młodej kapusty
Do przygotowania wyjątkowego bigosu z młodej kapusty potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 200 g cienkiej kiełbasy
- 1 pomidor
- 1 marchewka
- 1 pęczek koperku
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kminku
- 1 płaska łyżka przyprawy uniwersalnej
- Oliwa
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Umyjcie kapustę i zdejmijcie wierzchnie liście. Wytnijcie głąb i ostrym nożem drobno poszatkujcie kapustę.
- Przełóżcie ją do dużego garnka i zalejcie wodą. Posólcie i zaraz po tym, gdy kapusta się zagotuje, odcedźcie.
- Obierzcie cebulę i pokrójcie drobno.
- Do garnka z kapustą dodajcie łyżkę masła i cebulę. Gdy masło się rozpuści, całość podsmażajcie co chwilę mieszając.
- Podlejcie wodą, dodajcie liście laurowe, ziele angielskie, przyprawę uniwersalną, łyżeczkę kminku, posiekany koperek i obraną, pokrojoną w półplasterki marchewkę. Przykryjcie i gotujcie na małym ogniu przez 15 minut.
- Pokrójcie kiełbasę w plasterki i podsmażcie na patelni na niewielkiej ilości oliwy. Gotową kiełbasę dodajcie do garnka z bigosem.
- Umyjcie paprykę, przekrójcie na pół i wytnijcie gniazda nasienne. Pokrójcie w kostkę.
- Umytego pomidora pokrójcie w plasterki i dodajcie wraz z papryką do bigosu. Wymieszajcie i duście jeszcze 10 minut.
- Na małej patelni zróbcie zasmażkę z łyżki masła i łyżki mąki i dodajcie do garnka. Wymieszajcie i gotujcie jeszcze chwilę.
- Na koniec doprawcie do smaku solą i pieprzem. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: