Bigos to danie wymagające – przede wszystkim czasu. Jednak znany ekspert od gotowania Karol Okrasa udowodnił, że da się zrobić pyszny bigos w niespełna pół godziny!
Wydaje się niewiarygodne, ale naprawdę to zrobił. W dodatku tak przyrządzony bigos wygląda bardzo smacznie. Spróbujcie go zrobić sami z poniższego przepisu. Na pewno się przyda, gdy weźmie was ochota na bigos, a nie będziecie mieli czasu na jego długie gotowanie!
Przepis na ekspresowy bigos Karola Okrasy
Przygotowanie bigosu zajmie wam zaledwie 25 minut.
Składniki
- 30 dag schabu
- 10 dag wędzonego, surowego boczku
- 200 g białej kapusty
- 200 g kiszonej kapusty
- 2 łyżki smalcu
- 1 łyżka miodu
- 100 ml czerwonego wina
- 50 ml sosu worcestershire
- 1 cebula
- 5 suszonych śliwek
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka majeranku
- 4 liście laurowe
- Szczypta soli
Przygotowanie
- Pokrójcie boczek w kostkę i przełóżcie na suchą patelnię. Podgrzejcie bez użycia tłuszczu – za chwilę sam się wytopi z boczku! Podsmażajcie chwilę.
- Następnie wytnijcie tłuszcz ze schabu i pokrójcie w plasterki. Dodajcie na patelnię z boczkiem, doprawcie solą i pieprzem. Smażcie przez 5 minut z dodatkiem 2 łyżek smalcu.
- Gdy mięso będzie już usmażone, przełóżcie je do osobnego naczynia.
- Pokrójcie cebulę w kostkę i zeszklijcie ją na tłuszczu ze smażenia boczku i schabu. Następnie oddajcie do niej suszone śliwki pokrojone w paseczki, a na koniec poszatkowaną białą kapustę.
- Całość doprawcie łyżeczką kolendry i 4 liśćmi laurowymi. Wymieszajcie i smażcie, podlewając co jakiś czas odrobiną wody. Wsypcie łyżeczkę majeranku i duście do momentu, aż kapusta zmięknie.
- Nieodciśniętą kapustę kiszoną wrzućcie do bigosu i posypcie solą i pieprzem. Duście do odparowania wody.
- Na sam koniec wlejcie do bigosu 100 ml czerwonego wina, 50 ml sosu worcestershire oraz łyżkę miodu. Smażcie na dużym ogniu, by odparować wodę. Później dodajcie usmażony wcześniej schab i boczek. Wymieszajcie i gotowe!