Bigos to danie kultowe, którego nie może dziś zabraknąć podczas rodzinnych spotkań! Ale nie zawsze tak było. Trudno nazwać bigos szczególnie wykwintnym jedzeniem, ale w dawnych czasach nie wszyscy mogli sobie na niego pozwolić. Wynika to głównie z dużej zawartości mięsa, które dawniej było bardzo drogie.
Bigos był daniem myśliwych, którzy gotowali w dużym garnku mięso upolowanych zwierząt z dodatkiem kapusty, zebranych grzybów, owoców i przypraw. Dziś na szczęście mięso nie jest już takim rarytasem i jedyne co może zniechęcić do ugotowania bigosu, to długi czas przygotowania. Aby wyszedł idealny, czyli nie za kwaśny i nie za słodki, ważny jest umiar w doprawianiu i oczywiście użycie odpowiednich przypraw. Sprawdźcie, które z nich są najlepsze do bigosu!
Jakie przyprawy należy dodać do bigosu?
Cały smak bigosu tkwi w kapuście oraz odpowiednich przyprawach! To dzięki nim potrawa zyskuje tak głęboki smak i aromat. Gdy będziecie gotowali bigos na święta, dodajcie do niego poniższe przyprawy – gwarantujemy, że wyjdzie fenomenalny!
Przyprawy do bigosu:
- Majeranek
- Tymianek
- Ziele angielskie
- Liście laurowe
- Pieprz ziarnisty
- Suszone śliwki
- Rodzynki
- Goździki
- Papryka słodka czerwona
- Kminek
- Cukier
- Czerwone wino
- Owoce jałowca
- Jabłka
- Suszone grzyby
- Koncentrat pomidorowy
Jak doprawiać bigos?
Najważniejszy jest umiar. Jeżeli zdecydujecie się na wiele przypraw, to używajcie ich oszczędnie! W tym przypadku znacznie łatwiej jest dodać niż odjąć, więc lepiej doprawiać po trochu i próbować, niż zepsuć danie zbyt dużą ilością kminku albo pieprzu.
Zobacz także:
Uważajcie szczególnie na sól. Bigos przygotowuje się z dużą ilością wędlin, takich jak boczek czy kiełbasa. Są one bardzo słone, dlatego bigos należy solić dopiero pod koniec. Czasami w ogóle nie trzeba tego robić!
Zdecydujcie też, jaki smak bigosu preferujecie. Jeśli ma być bardziej kwaśny – użyjcie więcej śliwek. Jeśli słodki – dodajcie do niego świeżą kapustę oraz przecier pomidorowy.