Pyszna, delikatna beza z lekko słodkim, puszystym kremem i świeżymi sezonowymi owocami - chyba nie ma lepszego ciasta w okresie wiosenno-letnim. Ag.Zetka, użytkowniczka gotujmy.pl, poleca torcik bezowy, którego wykonanie, jak sama przyznała, "nie jest ani trudne, ani czasochłonne".
Przepis na bezę z kremem i owocami
Składniki na bezę
- 2 białka z jajek w rozmiarze L
- Pół szklanki drobnego cukru do wypieków
- Pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
- Pół łyżeczki soku z cytryny
Składniki na krem
- 100g serka mascarpone
- 100g śmietanki kremówki 30%
- 60g białej czekolady
Do dekoracji i przełożenia
- Borówki amerykańskie
- Ulubione sezonowe owoce: np. truskawki, maliny, borówki, winogrona, granat
Przygotowanie
- Rozgrzejcie piekarnik do 175 stopni.
- Białka jajek ubijcie na sztywno z odrobiną soli.
- Stopniowo dodawajcie do nich cukier i miksujcie na wysokich obrotach.
- Następnie dodajcie do ubitej piany mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny.
- Na papierze do pieczenia narysujcie 2 okręgi albo odrysujcie je np. od miseczki.
- Przełóżcie papier na blachę do pieczenia. Okręgi wypełnijcie ubitą pianą za pomocą rękawa cukierniczego.
- Wstawcie blachę do nagrzanego piekarnika i po minucie zmniejszcie temperaturę do 150 stopni. Pieczcie bezę przez 30 minut, a następnie wystudźcie ją w wyłączonym piekarniku.
- Czekoladę rozpuśćcie w kąpieli wodnej, lekko schłodźcie i zmiksujcie z serkiem mascarpone.
- W drugiej misce ubijcie na sztywno śmietankę kremówkę, a następnie połączcie z serkiem i czekoladą.
- Wszystkie owoce, których używacie, dokładnie umyjcie, a następnie osuszcie. Większe owoce możecie pokroić na mniejsze kawałki.
- Przełóżcie torcik bezowy: bezowy spód posmarujcie kremem śmietankowo-czekoladowym, ułóżcie na nim warstwę borówek amerykańskich, przykryjcie kolejnym blatem nałóżcie krem i ozdóbcie świeżymi owocami.
- Bezę wstawcie do lodówki na kilka godzin.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: