Nie ma to jak swojskie, domowe schabowe. Czasem jednak nawet i najlepsze danie, może się łatwo znudzić. W takich wypadkach trzeba szukać nowych inspiracji, by nieco odświeżyć stare i ograne już dziesiątki razy przepisy.
Wiele osób próbuje poprawiać smak swoich „schaboszczaków” poprzez marynowanie ich w mleku z cebulą. My proponujemy pójście o krok dalej.
Jak łatwo można podkręcić smak swoich schabowych?
Nasz pomysł specjalnie dla was na odświeżone schabowe to... jogurtowa marynata. Zanim jednak utaplacie swoje wszystkie kotlety w gęstym jogurcie, zróbcie coś jeszcze. Chodzi tutaj mianowicie o dodanie do jogurtu czosnku. Wystarczy obrać czosnek ze skórki i przecisnąć go przez praskę.
Taka mieszanka sprawi, że kotlet nabierze nieco bałkańskiego, południowego charakteru. Grecja w domu bez wyjeżdżania na drogie wczasy!
Zobacz także:
Śródziemnomorski charakter waszej potrawy, dopełni mizeria przypominająca nieco greckie tzatziki i ziemniaczki podane z koperkiem. Palce lizać!
Przepis na kotlety schabowe marynowane w jogurcie
Składniki:
- Ok. 50 dag schabu
- Pół opakowania jogurtu naturalnego typu greckiego (ok. 10 dag)
- Bułka tarta
- 1 jajko
- Czosnek – 1-2 ząbki
- Sól
- Pieprz
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
- Schab pokrójcie na plastry.
- Pokrojone plastry rozbijcie na cienkie kotlety.
- Oprószcie kotlety odrobiną soli i pieprzu.
- Czosnek obierzcie ze skórki i przeciśnijcie przez praskę.
- Do miski przełóżcie jogurt, wymieszajcie go solidnie z czosnkiem i zamoczcie w nim wasze kotlety.
- Kotlety powinny marynować się w jogurcie od kilku godzin do nawet całej nocy. Po zamoczeniu kotletów należy włożyć je do lodówki.
- Po tym czasie zdejmijcie z kotletów nadmiar jogurtu.
- Panierujcie kotlety w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
- Rozgrzejcie na patelni olej, masło klarowane lub smalec.
- Smażcie kotlety z obu stron na złoty kolor.
- Podawajcie z ziemniakami z koperkiem i mizerią.
Źródło: gotujmy.pl