Ból stawów to jedna z bardziej męczących dolegliwości. Skutecznie utrudnia codziennie czynności i dosłownie odbiera smak życia. Jeżeli wcześniej nie mieliście problemów ze stawami, to koniecznie powinniście udać się do lekarza, ponieważ może to być objaw poważniejszej choroby.
W przypadku, gdy przyczyna bólu jest już rozpoznana, możecie spróbować za pomocą domowych sposobów nieco złagodzić dyskomfort. Co powiecie na rosół kolagenowy?
Powody bólu stawów
Przyczyn bólu w stawach jest bardzo wiele. Są to m.in.:
- Nadmiar aktywności fizycznej
- Nadwaga lub otyłość
- Choroby reumatyczne
- Choroby jelit
- Dna moczanowa
- Infekcje
- Choroba zwyrodnieniowa stawów
- Urazy mechaniczne
Przepis na rosół kolagenowy
Gdy przyczyna bólu tkwi w zdegenerowaniu chrząstki stawowej, należy ją uzupełniać. A najlepszy będzie do tego naturalny kolagen zawarty w kościach! Oprócz tego taka zupa na kościach zawiera także potas, wapń, kwas hialuronowy i wiele innych cennych minerałów. Spróbujcie tego przepisu na naturalny i bardzo zdrowy rosół z dużą ilością kolagenu. Efekty jego spożycia będą wyraźniejsze, jeśli będziecie robili to regularnie!
Zobacz także:
Składniki:
- 2 kilogramy cielęcych, wołowych lub wieprzowych kości szpikowych przeciętych na pół
- 1 kilogram kurzych łapek, szyjek i skrzydełek drobiowych
- 1 kilogram nóżek wieprzowych
- Pół kilo drobiowych podrobów
- 2 marchwie
- 2 pietruszki
- Pół selera
- 1 por
- 1 cytryna (opcjonalnie)
- 2 cebule
- 1 liść kapusty
- Pieprz ziarnisty
- Liście laurowe
- Ziele angielskie
- Sól
Przygotowanie:
- Kości oraz mięso umyjcie i włóżcie do dużego garnka.
- Zalejcie wszystko wodą tak, by przykryła całe mięso i kości. Wlejcie sok z jednej cytryny.
- Gotujcie wywar przez minimum 3 godziny, a najlepiej od 6 do 8 godzin.
- Pod koniec gotowania (około godzinę przed zakończeniem) wrzućcie do garnka obrane i pokrojone w kostkę warzywa, przyprawy i opalone cebule.
Gotowe!