Ból stawów to jedna z bardziej męczących dolegliwości. Skutecznie utrudnia codziennie czynności i dosłownie odbiera smak życia. Jeżeli wcześniej nie mieliście problemów ze stawami, to koniecznie powinniście udać się do lekarza, ponieważ może to być objaw poważniejszej choroby.

W przypadku, gdy przyczyna bólu jest już rozpoznana, możecie spróbować za pomocą domowych sposobów nieco złagodzić dyskomfort. Co powiecie na rosół kolagenowy?

Powody bólu stawów

Przyczyn bólu w stawach jest bardzo wiele. Są to m.in.:

Przepis na rosół kolagenowy

Gdy przyczyna bólu tkwi w zdegenerowaniu chrząstki stawowej, należy ją uzupełniać. A najlepszy będzie do tego naturalny kolagen zawarty w kościach! Oprócz tego taka zupa na kościach zawiera także potas, wapń, kwas hialuronowy i wiele innych cennych minerałów. Spróbujcie tego przepisu na naturalny i bardzo zdrowy rosół z dużą ilością kolagenu. Efekty jego spożycia będą wyraźniejsze, jeśli będziecie robili to regularnie!

Zobacz także:

Składniki:

  • 2 kilogramy cielęcych, wołowych lub wieprzowych kości szpikowych przeciętych na pół
  • 1 kilogram kurzych łapek, szyjek i skrzydełek drobiowych
  • 1 kilogram nóżek wieprzowych
  • Pół kilo drobiowych podrobów
  • 2 marchwie
  • 2 pietruszki
  • Pół selera
  • 1 por
  • 1 cytryna (opcjonalnie)
  • 2 cebule
  • 1 liść kapusty
  • Pieprz ziarnisty
  • Liście laurowe
  • Ziele angielskie
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Kości oraz mięso umyjcie i włóżcie do dużego garnka.
  2. Zalejcie wszystko wodą tak, by przykryła całe mięso i kości. Wlejcie sok z jednej cytryny.
  3. Gotujcie wywar przez minimum 3 godziny, a najlepiej od 6 do 8 godzin.
  4. Pod koniec gotowania (około godzinę przed zakończeniem) wrzućcie do garnka obrane i pokrojone w kostkę warzywa, przyprawy i opalone cebule.

Gotowe!