Proste w przygotowaniu, tanie i bardzo smaczne. Placki ziemniaczane to świetny pomysł na obiad, gdy kończą wam się pomysły na sycący posiłek. Smakują doskonale w wersji klasycznej, czyli ze śmietaną, jak i z gulaszem czy sosem pieczarkowym. Czasami jednak smażenie placków potrafi sprawić trochę kłopotów – szczególnie dla początkujących kucharzy. Jak zrobić dobre placki i jak je usmażyć, by nie przywierały do patelni? Sprawdźcie.

Co zrobić, żeby placki nie przywierały do patelni?

Robicie wszystko według przepisu, a wasze placki przywierają do patelni, przypalają się i wcale nie wyglądają tak, jak powinny? Często powodem jest nieodpowiednia ilość oleju. Placki ziemniaczane niestety są tłustą potrawą, ponieważ do usmażenia potrzebują bardzo dużo tłuszczu. Jeżeli użyjecie go za mało, wówczas masa zacznie się przypalać  i przywierać do patelni. Odpowiednia ilość oleju do smażenia placków powinna być dwukrotnie większa, niż grubość smażonego placka.

Koniecznie zwróćcie też uwagę na patelnię, na której smażycie. Najlepsza będzie patelnia ceramiczna lub z powłoką teflonową. Warto zainwestować również w wygodną i dużą łopatkę do podważania i obracania placków, dzięki czemu smażenie będzie jeszcze łatwiejsze!

Przepis na placki ziemniaczane

Do przygotowania idealnych placków ziemniaczanych, potrzebne wam będą poniższe składniki:

Zobacz także:

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1-2 jajka
  • 1 cebula
  • 4 łyżki mąki
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Obierzcie ziemniaki i zetrzyjcie je na tarce na małych oczkach. Odciśnijcie z wody.
  2. Dodajcie do startych ziemniaków jajka, kilka łyżek mąki oraz startą na tarce cebulę i sól. Wszystko dokładnie wymieszajcie.
  3. Na patelnię wylejcie sporą ilość oleju – pamiętajcie, że musi go być odpowiednio dużo, by placki nie przywierały! Łyżką wylewajcie porcje ciasta na patelnię i smażcie na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron.
  4. Po usmażeniu wykładajcie placki na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Smacznego!

Czytaj także: