Jeśli nie przepadasz za gotowaniem albo nie masz dużo czasu, żeby stać w kuchni przygotuj danie jednogarnkowe. Zazwyczaj wymaga niewielkiego wysiłku i w dużej mierze robi się samo. Często w jego wnętrzu kryje się nie tylko mięso, ale i warzywa, ziemniaki, kasza czy makaron - dzięki temu nie trzeba myśleć o dodatkach.
Dania jednogarnkowe są doskonałym pomysłem na obiad, ale i na imprezę - oszczędzony w ten sposób czas możemy przeznaczyć na przygotowanie innych potraw. Polecamy klasyczne zapiekanki makaronowe, potrawki z kurczaka, warzyw i kaszy oraz bekonową babkę, w której wnętrzu kryje się wyjątkowy środek. Warstwowo poukładane warzywa i mięso po upieczeniu i rozkrojeniu prezentują się wykwintnie. Dlatego polecamy ten przepis również na imprezy okolicznościowe takie jak świąteczny czy np. komunijny obiad.
Mięsna babka z kurczakiem i bekonem
Składniki
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 14 plastrów wędzonego boczku
- 4 duże ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 czerwona papryka
- 1 brokuł
- 10 dag startego żółtego sera
- 1 kopiasta łyżka przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
- Sól
Przygotowanie
- Przygotuj okrągłą tortownicę.
- Ułóż plastry boczku obok siebie tak, aby szczelnie przykryć dno oraz boki formy.
- Pokrój kurczaka w plastry lub kawałki i delikatnie rozbij. Dopraw przyprawą do kurczaka, ziemniaków oraz solą.
- Przełóż mięso kurczaka na boczek i ułóż równo.
- Marchewki i ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Umyj paprykę, wykrój środek i potnij na kwadratowe kawałki.
- Warzywa przełóż na mięso, najpierw marchew z ziemniakami, a następnie paprykę. Wyrównaj.
- Boczne paski boczku, które wystają zawiń na środek, tak, żeby dokładnie przykryły warzywa.
- Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz pod przykrycie przez około 40 minut.
- W międzyczasie podziel brokuł na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
- Przełóż go na wierzch babki, a następnie posyp startym serem i włóż do piekarnika.
- Zapiekaj przez kolejne 5-8 minut, aż wierzch się zarumieni.
- Tak przygotowaną babkę wyjmij z formy i krój na trójkąty. Możesz ugotować do niej ziemniaki lub kaszę, ale świetnie smakuje podana samodzielnie.
Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl