Kluski śląskie
Gotujmy.pl/Agu88sia
Newsy

Nie macie pojęcia, do czego przydaje się łyżka, gdy robicie kluski śląskie. Nie chodzi o wyciąganie ich z garnka

Kluski śląskie je się nie tylko na Górnym Śląsku. Swoją popularność zawdzięczają delikatnemu smakowi i łatwości wykonania.

Jak sama nazwa wskazuje, kluski śląskie mają swoje korzenie na południu Polski. Różnica polega głównie na sposobie ich podawania. Ślązacy preferują kluski w towarzystwie rolad i modrej kapusty. O takim połączeniu niektórzy Polacy z pozostałych części kraju być może nawet nie słyszeli.

A szkoda, bo kluski śląskie rzeczywiście wspaniale pasują do smacznego kawałka mięsa i dodatku w postaci kapusty. Polecamy tego typu zestaw dla odmiany od podawania ich ze skwarkami, jak jada się je często w pozostałych częściach naszego państwa.

Przed podaniem przepisu winni jesteśmy wam jeszcze wyjaśnienie sprawy łyżki. O co chodzi?
Otóż trzonek drewnianej łyżki może posłużyć wam zamiast palca do wyciśnięcia równych dziurek w waszych kluskach! Kluski zyskają dzięki temu na wyglądzie - regularne odciski będą wyglądały prosto jak z maszyny!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kluski śląskie

Składniki:

  • 1 kg osolonych, gotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę
  • 10-15 dag mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Ostudzone ziemniaki mieszajcie powoli z mąką, do wyrobienia gładkiej masy.
  2. Dobrze wyrobione ciasto formujcie w warkocz i wykrajajcie równe porcje na kluski.
  3. Spłaszczcie odrobinę wykrojone porcje i łyżką wyciśnijcie dziurki.
  4. Gotujcie kluski we wrzącej, osolonej wodzie.
  5. Kluski wkładajcie do garnka partiami.
  6. Kluski będą gotowe, gdy po wypłynięciu na zewnątrz pogotują się jeszcze przez ok. 2 min.
  7. Wykładajcie ugotowane kluski na półmiskach i podawajcie gorące.

Źródło: gotujmy.pl

kluski śląskie
Ania321/gotujmy.pl
Newsy
Co zrobić, żeby kluski śląskie się nie sklejały? Jest na to 1 genialny trik 
Lista składników potrzebnych do przygotowania klusek śląskich jest krótka. Wiele osób potrafi jednak popełnić błędy w przygotowaniu. Oto nasze wskazówki.

1 kg gotowanych ziemniaków i nieco mąki ziemniaczanej – to wystarczy, by zagnieść sporo ciasta na kluski śląskie z charakterystyczną dziurką. Podaje je się zwykle w towarzystwie rolad wołowych i modrej kapusty. Poza Górnym Śląskiem popularne jest także podawanie tych klusków ziemniaczanych ze skwarkami lub z masłem albo w towarzystwie gęstych, mięsnych sosów i kiszonej kapusty. Niektóre gospodynie domowe do swoich klusków śląskich dodają także jajko. Dzięki temu kluski będą miały nieco inną konsystencję – staną się delikatnie bardziej zwarte i nie będą rozpadały się podczas gotowania. Inne panie domu stosują także jeszcze ciekawsze urozmaicenia. Mowa tu na przykład o dodaniu do masy ziemniaczanej nieco gazowanej wody (ok. łyżka stołowa). Wtedy kluski staną się jeszcze bardziej pulchne. Przepis na kluski śląskie Składniki: 1 kg gotowanych ziemniaków Mąka ziemniaczana – ok. 10-15 dag Przygotowanie: Gotowane ziemniaki przeciskamy przez prasę do ziemniaków. Do zimnych ziemniaków dodajemy powoli mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy miękkie ciasto. Opcjonalnie do ciasta możemy dodać nieco gazowanej wody i jajko. Dobrze wyrobione ciasto formujemy w warkocz i wykrajamy równe porcje na kluski. Spłaszczamy ciasto i wyciskamy palcem małe zagłębienie w klusku. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Wrzucamy kluski do garnka partiami, tak by nie skleiły się podczas gotowania. Po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy jeszcze ok. 2 minuty. Wyławiamy gotowe kluski łyżką cedzakową i odkładamy na talerze.  

kluski śląskie dziurka
Flickr
Newsy
Po co w kluskach śląskich robi się dziurki? Mają bardzo ważną funkcję, o której większość nie wie
Są tak mięciutkie i smaczne, że niektórzy połykają je niemal bez gryzienia. Część sekretu klusków śląskich tkwi w ich dziurce.

Kluski śląskie to eksportowe danie gospodyń z okolic Katowic, Zabrza i Chorzowa. Ślązaczki podają je zwykle w towarzystwie rolad wołowych i modrej kapusty. Trudno odpowiedzieć na pytanie, dlaczego czerwona kapusta z octem, a także mięsne roladki nie podbiły serca reszty Polski, a kluski wręcz przeciwnie. Palcem lub łyżeczką W pozostałych częściach naszego kraju podaje się je z gęstymi sosami, ze skwarkami, a także z roztopionym masłem. Każdy wariant podania jest godny pochwały, ale kluski najlepiej odnajdują się wraz z płynnymi sosami. Dzieje się tak oczywiście ze względu na ich kształtną dziurkę, którą panie domu wykonują zwykle palcem. Niektóre zagłębienia w cieście ziemniaczanym robią także łyżeczką. Pisaliśmy o tym w tym artykule:  Nie macie pojęcia, do czego przydaje się łyżka, gdy robicie kluski śląskie. Nie chodzi o wyciąganie ich z garnka Po co dziurka? Wyciśnięty w klusku dołek to jednak nie tylko miejsce na pyszny sos. Okazuje się, że rola niewinnej dziurki jest znacznie poważniejsza. Zagłębienia wykonywane palcem w kluskach mają za zadanie zmienić nieco kształt tych ziemniaczanych cudeniek. Dzięki temu ciasto ziemniaczane szybciej, dokładniej i po prostu lepiej dogotowuje się we wrzącej, osolonej wodzie. Koniec końców, dziurka w kluskach śląskich spełnia także inne zadanie. Dzięki niej kluski wyglądają znacznie apetyczniej! A teraz czas już na przepis na szybkie i smaczne kluski śląskie. Z obowiązkową dziurką, rzecz jasna! Przepis na kluski śląskie Składniki: 1 kg gotowanych ziemniaków Mąka ziemniaczana – ok. 10-15 dag Opcjonalnie: jajko, woda gazowana Opcjonalnie: łyżka mąki pszennej Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki przeciśnijcie przez praskę. Do ostudzonych ziemniaków dodajcie powoli mąkę...

Ewa Wachowicz dodaje do klusek śląskich... jabłko. Nie uwierzycie po co
ONS/AdobeStock
Newsy
Ewa Wachowicz dodaje do klusek śląskich... jabłko. Niesamowicie wpływa na smak dania
Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na kluski śląskie. Dodaje do nich pewien bardzo nietypowy składnik.

Kluski śląskie to prawdziwa klasyka polskiej kuchni. Polacy uwielbiają je na równi z ziemniakami i kopytkami. Kluski śląskie idealnie komponują się z mięsem w sosie i z różnego rodzaju gulaszami, ale też z powodzeniem odnajdą się w towarzystwie kotleta schabowego czy zrazów. Jak je przygotuje Ewa Wachowicz? Przepis na kluski śląskie Ewy Wachowicz Ewa Wachowicz to niekwestionowany autorytet w kwestii gotowania. Nie tylko prowadzi kulinarne programy, ale też ma swoim koncie wiele publikacji związanych z tym tematem. Ostatnio była Miss Polonia, podzieliła się przepisem właśnie na kluski śląskie. Być może trudno wam będzie w to uwierzyć, ale Wachowicz dodaje do nich... jabłko, które genialnie podkreśla ich smak i wcale nie sprawia, że danie od razu powinno być jedzone tylko na słodko. Odważycie się spróbować? Składniki: 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana sól do gotowania miękkie jabłko Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie i ugotujcie do miękkości w osolonym wrzątku. Następnie przeciśnijcie je przez praskę lub rozgniećcie tłuczkiem, aż uzyskacie gładką masę. Ciasto podzielcie na 4 części i jedną z nich odłóżcie na bok. Puste miejsce uzupełnijcie mąką ziemniaczaną. Cztery porcje ciasta zagniećcie razem z mąką, aż otrzymacie jednolitą masę. Odrywajcie po kawałku ciasta, po czym do każdego z nich wkładajcie po niewielkiej kosteczce jabłka. Formujcie kluski śląskie razem z dołeczkiem w środku. Jak uformować idealne kluski śląskie? Gotowe kluski powinny mieć następujące wymiary: ok. 4-5 cm szerokości i ok. 2-3 cm wysokości. Gdy będziecie lepić kluski nie zapomnijcie o obowiązkowej dziurce, którą wykonacie poprzez delikatne przyciśnięcie kawałka ciasta kciukiem. Poza walorami...

Zróbcie kluski śląskie z dodatkiem tego warzywa. Wyjdą tak pyszne, że w głowie się nie mieści
AdobeStock
Newsy
Zróbcie kluski śląskie z tego warzywa zamiast ziemniaków. Wyjdą tak pyszne, że w głowie się nie mieści
Chętni na eksperymenty w kuchni? Zamiast ziemniaków, dodajcie do ciasta na kluski śląskie to ciekawe warzywo. Tak smacznych dawno nie jedliście.

Znudziły się wam tradycyjne kluski śląskie i szukacie jakiejś odmiany? Ta potrawa w najczęstszym jej wydaniu może z czasem mocno się znudzić. Ciekawym urozmaiceniem jest dodanie do ciasta aromatycznych przypraw, na przykład ziół, które nadadzą kluskom charakteru. Jeżeli jednak jesteście naprawdę odważni i chcielibyście spróbować czegoś zupełnie innego, możecie wyrzucić ziemniaki z przepisu na kluski i zamiast tego zrobić je z innego warzywa.  W tym celu doskonale sprawdzą się bataty, czyli tak zwane słodkie ziemniaki. Po ugotowaniu, w konsystencji przypominają zwykłe ziemniaki, jednak przygotowane z nich kluski smakują inaczej, a do tego mają bardzo ciekawy, intensywnie pomarańczowy kolor. Poznajcie przepis na to niecodzienne danie.  Przepis na kluski śląskie z batatów Do przygotowania klusek śląskich ze słodkich ziemniaków potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: pół kilograma batatów (słodkich ziemniaków) 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 jajka szczypta gałki muszkatołowej sól Przygotowanie: Najpierw ugotujcie bataty. Nie musicie ich obierać ze skórki - zrobicie to później. Po ugotowaniu ostudźcie bataty, a następnie obierzcie je ze skórki i przeciśnijcie przez praskę tak, jak zwykłe ziemniaki. Rozdrobnione bataty włóżcie do miski, dodajcie do nich jajka, mąkę i skrobię ziemniaczaną, sól oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszajcie. Z przygotowanej masy uformujcie tradycyjne kluski z dziurką w środku (świetnie sprawdza się w tym celu trzonek drewnianej łyżki). W dużym garnku zagotujcie wodę, posólcie i wrzućcie kluski. Gotujcie przez kilka minut, do wypłynięcia.  Po ugotowaniu wyjmijcie je łyżką cedzakową na talerz....