Kluski śląskie
Gotujmy.pl/Agu88sia
Newsy

Nie macie pojęcia, do czego przydaje się łyżka, gdy robicie kluski śląskie. Nie chodzi o wyciąganie ich z garnka

Kluski śląskie je się nie tylko na Górnym Śląsku. Swoją popularność zawdzięczają delikatnemu smakowi i łatwości wykonania.

Jak sama nazwa wskazuje, kluski śląskie mają swoje korzenie na południu Polski. Różnica polega głównie na sposobie ich podawania. Ślązacy preferują kluski w towarzystwie rolad i modrej kapusty. O takim połączeniu niektórzy Polacy z pozostałych części kraju być może nawet nie słyszeli.

A szkoda, bo kluski śląskie rzeczywiście wspaniale pasują do smacznego kawałka mięsa i dodatku w postaci kapusty. Polecamy tego typu zestaw dla odmiany od podawania ich ze skwarkami, jak jada się je często w pozostałych częściach naszego państwa.

Przed podaniem przepisu winni jesteśmy wam jeszcze wyjaśnienie sprawy łyżki. O co chodzi?
Otóż trzonek drewnianej łyżki może posłużyć wam zamiast palca do wyciśnięcia równych dziurek w waszych kluskach! Kluski zyskają dzięki temu na wyglądzie - regularne odciski będą wyglądały prosto jak z maszyny!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kluski śląskie

Składniki:

  • 1 kg osolonych, gotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę
  • 10-15 dag mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Ostudzone ziemniaki mieszajcie powoli z mąką, do wyrobienia gładkiej masy.
  2. Dobrze wyrobione ciasto formujcie w warkocz i wykrajajcie równe porcje na kluski.
  3. Spłaszczcie odrobinę wykrojone porcje i łyżką wyciśnijcie dziurki.
  4. Gotujcie kluski we wrzącej, osolonej wodzie.
  5. Kluski wkładajcie do garnka partiami.
  6. Kluski będą gotowe, gdy po wypłynięciu na zewnątrz pogotują się jeszcze przez ok. 2 min.
  7. Wykładajcie ugotowane kluski na półmiskach i podawajcie gorące.

Źródło: gotujmy.pl

kluski śląskie
Ania321/gotujmy.pl
Newsy
Co zrobić, żeby kluski śląskie się nie sklejały? Jest na to 1 genialny trik 
Lista składników potrzebnych do przygotowania klusek śląskich jest krótka. Wiele osób potrafi jednak popełnić błędy w przygotowaniu. Oto nasze wskazówki.

1 kg gotowanych ziemniaków i nieco mąki ziemniaczanej – to wystarczy, by zagnieść sporo ciasta na kluski śląskie z charakterystyczną dziurką. Podaje je się zwykle w towarzystwie rolad wołowych i modrej kapusty. Poza Górnym Śląskiem popularne jest także podawanie tych klusków ziemniaczanych ze skwarkami lub z masłem albo w towarzystwie gęstych, mięsnych sosów i kiszonej kapusty. Niektóre gospodynie domowe do swoich klusków śląskich dodają także jajko. Dzięki temu kluski będą miały nieco inną konsystencję – staną się delikatnie bardziej zwarte i nie będą rozpadały się podczas gotowania. Inne panie domu stosują także jeszcze ciekawsze urozmaicenia. Mowa tu na przykład o dodaniu do masy ziemniaczanej nieco gazowanej wody (ok. łyżka stołowa). Wtedy kluski staną się jeszcze bardziej pulchne. Przepis na kluski śląskie Składniki: 1 kg gotowanych ziemniaków Mąka ziemniaczana – ok. 10-15 dag Przygotowanie: Gotowane ziemniaki przeciskamy przez prasę do ziemniaków. Do zimnych ziemniaków dodajemy powoli mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy miękkie ciasto. Opcjonalnie do ciasta możemy dodać nieco gazowanej wody i jajko. Dobrze wyrobione ciasto formujemy w warkocz i wykrajamy równe porcje na kluski. Spłaszczamy ciasto i wyciskamy palcem małe zagłębienie w klusku. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Wrzucamy kluski do garnka partiami, tak by nie skleiły się podczas gotowania. Po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy jeszcze ok. 2 minuty. Wyławiamy gotowe kluski łyżką cedzakową i odkładamy na talerze.  

kluski śląskie dziurka
Flickr
Newsy
Po co w kluskach śląskich robi się dziurki? Mają bardzo ważną funkcję, o której większość nie wie
Są tak mięciutkie i smaczne, że niektórzy połykają je niemal bez gryzienia. Część sekretu klusków śląskich tkwi w ich dziurce.

Kluski śląskie to eksportowe danie gospodyń z okolic Katowic, Zabrza i Chorzowa. Ślązaczki podają je zwykle w towarzystwie rolad wołowych i modrej kapusty. Trudno odpowiedzieć na pytanie, dlaczego czerwona kapusta z octem, a także mięsne roladki nie podbiły serca reszty Polski, a kluski wręcz przeciwnie. Palcem lub łyżeczką W pozostałych częściach naszego kraju podaje się je z gęstymi sosami, ze skwarkami, a także z roztopionym masłem. Każdy wariant podania jest godny pochwały, ale kluski najlepiej odnajdują się wraz z płynnymi sosami. Dzieje się tak oczywiście ze względu na ich kształtną dziurkę, którą panie domu wykonują zwykle palcem. Niektóre zagłębienia w cieście ziemniaczanym robią także łyżeczką. Pisaliśmy o tym w tym artykule:  Nie macie pojęcia, do czego przydaje się łyżka, gdy robicie kluski śląskie. Nie chodzi o wyciąganie ich z garnka Po co dziurka? Wyciśnięty w klusku dołek to jednak nie tylko miejsce na pyszny sos. Okazuje się, że rola niewinnej dziurki jest znacznie poważniejsza. Zagłębienia wykonywane palcem w kluskach mają za zadanie zmienić nieco kształt tych ziemniaczanych cudeniek. Dzięki temu ciasto ziemniaczane szybciej, dokładniej i po prostu lepiej dogotowuje się we wrzącej, osolonej wodzie. Koniec końców, dziurka w kluskach śląskich spełnia także inne zadanie. Dzięki niej kluski wyglądają znacznie apetyczniej! A teraz czas już na przepis na szybkie i smaczne kluski śląskie. Z obowiązkową dziurką, rzecz jasna! Przepis na kluski śląskie Składniki: 1 kg gotowanych ziemniaków Mąka ziemniaczana – ok. 10-15 dag Opcjonalnie: jajko, woda gazowana Opcjonalnie: łyżka mąki pszennej Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki przeciśnijcie przez praskę. Do ostudzonych ziemniaków dodajcie powoli mąkę...

Ewa Wachowicz dodaje do klusek śląskich... jabłko. Nie uwierzycie po co
ONS/AdobeStock
Newsy
Ewa Wachowicz dodaje do klusek śląskich... jabłko. Niesamowicie wpływa na smak dania
Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na kluski śląskie. Dodaje do nich pewien bardzo nietypowy składnik.

Kluski śląskie to prawdziwa klasyka polskiej kuchni. Polacy uwielbiają je na równi z ziemniakami i kopytkami. Kluski śląskie idealnie komponują się z mięsem w sosie i z różnego rodzaju gulaszami, ale też z powodzeniem odnajdą się w towarzystwie kotleta schabowego czy zrazów. Jak je przygotuje Ewa Wachowicz? Przepis na kluski śląskie Ewy Wachowicz Ewa Wachowicz to niekwestionowany autorytet w kwestii gotowania. Nie tylko prowadzi kulinarne programy, ale też ma swoim koncie wiele publikacji związanych z tym tematem. Ostatnio była Miss Polonia, podzieliła się przepisem właśnie na kluski śląskie. Być może trudno wam będzie w to uwierzyć, ale Wachowicz dodaje do nich... jabłko, które genialnie podkreśla ich smak i wcale nie sprawia, że danie od razu powinno być jedzone tylko na słodko. Odważycie się spróbować? Składniki: 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana sól do gotowania miękkie jabłko Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie i ugotujcie do miękkości w osolonym wrzątku. Następnie przeciśnijcie je przez praskę lub rozgniećcie tłuczkiem, aż uzyskacie gładką masę. Ciasto podzielcie na 4 części i jedną z nich odłóżcie na bok. Puste miejsce uzupełnijcie mąką ziemniaczaną. Cztery porcje ciasta zagniećcie razem z mąką, aż otrzymacie jednolitą masę. Odrywajcie po kawałku ciasta, po czym do każdego z nich wkładajcie po niewielkiej kosteczce jabłka. Formujcie kluski śląskie razem z dołeczkiem w środku. Jak uformować idealne kluski śląskie? Gotowe kluski powinny mieć następujące wymiary: ok. 4-5 cm szerokości i ok. 2-3 cm wysokości. Gdy będziecie lepić kluski nie zapomnijcie o obowiązkowej dziurce, którą wykonacie poprzez delikatne przyciśnięcie kawałka ciasta kciukiem. Poza walorami...

Schabowe inaczej. Przepis na schabowe w grzybowej marynacie
Gotujmy.pl/paulina57
Newsy
Grzybowa marynata do schabu. Przepis na inne schabowe o grzybowym aromacie
Marynata do schabu podkręca smak mięsa. Ta grzybowa jest przepyszna, dlatego na najbliższy obiad zróbcie schabowe inaczej niż zwykle. Poznajcie przepis na schabowe w grzybowej marynacie. Urzeknie was swoją prostotą. Schabowe z grzybami sprawdzą się świetnie na obiad.

Grzybowa marynata do schabu odmieni wasze kotlety schabowe i sprawi, że poprosicie o więcej! Wypróbujcie ten przepis na schabowe, które robi się równie szybko co tradycyjne, jednak w inny sposób. Jeden mały element podkręca ich smak i wydobywa z niego głębię aromatu. Schabowe podane inaczej niż zwykle urozmaicą wasze posiłki. Przepis na grzybową marynatę do schabu Do przygotowania grzybowej marynaty do schabowych będziecie potrzebować suszonych grzybów. Grzyby nadadzą mięsu głębokiego aromatu. Podajcie do grzybowych schabowych kopytka lub kluski śląskie i surówkę z kiszonej kapusty albo zasmażaną kapustę i otrzymacie wspaniały obiad. Składniki na kotlety schabowe w grzybowej marynacie 6 plastrów schabu Garść suszonych grzybów zalana wodą i odstawiona na pewien czas 2 jajka Bułka tarta do panierki Mąka do panierki Sól Pieprz Przygotowanie kotletów schabowych w grzybowej marynacie Mięso na kotlety schabowe opłuczcie w wodzie. Osuszcie mięso ręcznikiem papierowym i rozbijcie dokładnie. Każdy plaster mięsa zamarynujcie w stężonym bulionie grzybowym powstałym z zalania suszonych grzybów wodą. Możecie marynować mięso nawet przez całą noc, jeśli zależy wam na intensywnie grzybowym aromacie. Jajko roztrzepcie w misce ze szczyptą soli i pieprzu. Plastry schabu obtoczcie w mące. Zanurzcie plastry schabu w jajku, a potem w bułce tartej. Smażcie na rozgrzanej patelni z olejem na złoto. Przewróćcie kotlety i smażcie je jeszcze z drugiej strony. Grzybowa panierka do schabowych Mamy dla was jeszcze inną propozycję! By uzyskać jeszcze mocniejszy grzybowy aromat schabowych, zmielcie trochę grzybów suszonych i wymieszajcie je z bułką tartą do panierki. Takie schabowe będą miały prawdziwie grzybowy smak!...