Jak sama nazwa wskazuje, kluski śląskie mają swoje korzenie na południu Polski. Różnica polega głównie na sposobie ich podawania. Ślązacy preferują kluski w towarzystwie rolad i modrej kapusty. O takim połączeniu niektórzy Polacy z pozostałych części kraju być może nawet nie słyszeli.

A szkoda, bo kluski śląskie rzeczywiście wspaniale pasują do smacznego kawałka mięsa i dodatku w postaci kapusty. Polecamy tego typu zestaw dla odmiany od podawania ich ze skwarkami, jak jada się je często w pozostałych częściach naszego państwa.

Przed podaniem przepisu winni jesteśmy wam jeszcze wyjaśnienie sprawy łyżki. O co chodzi?
Otóż trzonek drewnianej łyżki może posłużyć wam zamiast palca do wyciśnięcia równych dziurek w waszych kluskach! Kluski zyskają dzięki temu na wyglądzie - regularne odciski będą wyglądały prosto jak z maszyny!

Przepis na kluski śląskie

Składniki:

  • 1 kg osolonych, gotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę
  • 10-15 dag mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Ostudzone ziemniaki mieszajcie powoli z mąką, do wyrobienia gładkiej masy.
  2. Dobrze wyrobione ciasto formujcie w warkocz i wykrajajcie równe porcje na kluski.
  3. Spłaszczcie odrobinę wykrojone porcje i łyżką wyciśnijcie dziurki.
  4. Gotujcie kluski we wrzącej, osolonej wodzie.
  5. Kluski wkładajcie do garnka partiami.
  6. Kluski będą gotowe, gdy po wypłynięciu na zewnątrz pogotują się jeszcze przez ok. 2 min.
  7. Wykładajcie ugotowane kluski na półmiskach i podawajcie gorące.

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także: