Ogórki kiszone, ogórki małosolne, ogórki konserwowe, mizeria. Istnieje wiele ciekawych pomysłów na wykorzystanie tych wspaniałych letnich warzyw. A co powiecie na ogórki krokodylki w zalewie z octu z dodatkiem czosnku i chili?
Jak zrobić ogórki „krokodylki”?
Sezon ogórkowy w pełni. Jeśli przygotowujecie właśnie przetwory na zimę, koniecznie przetestujcie nasz przepis na ogórki krokodylki. Ogórki krokodylki to świetny dodatek do kanapek, mięsnych dań i jedzenia solo, prosto ze słoika. Do ich przygotowania najlepiej nadają się przerośnięte ogórki, z którymi zwykle nie za bardzo wiadomo, co zrobić. Przygotujcie ogórki w pysznej zalewie octowej z dodatkiem czosnku i chili a zakochacie się w ich niebanalnym smaku.
Składniki:
- 2 kg ogórków
- 1 kg cukru
- 1 szklanka octu
- 2-3 łyżeczki chili
- 2 główki czosnku
- 2 łyżki soli
Przygotowanie:
- Ogórki obierzcie i pokrójcie na połówki lub ćwiartki.
- Przełóżcie ogórki do dużej miski i zasypcie je 2 łyżkami soli.
- Wymieszajcie i odstawcie na 5 godzin.
- Po upływie tego czasu należy odlać sok.
- Przygotujcie zalewę - wsypcie do garnka cukier, dodajcie ocet i zagotujcie zalewę.
- Zalejcie gorącą zalewą ogórki i wymieszajcie.
- Dodajcie chili, pokrojone ząbki czosnku a następnie całość wymieszajcie.
- Ogórki odstawcie na 12 h.
- Po upływie tego czasu ogórki można przełożyć do słoików, zalać zalewą i mocno zakręcić.
- Nie trzeba ich pasteryzować.
Jak smakują ogórki krokodylki?
Ogórki krokodylki z chili to świetna alternatywa dla tradycyjnych ogórków kiszonych, konserwowych czy małosolnych. W smaku są troszkę słodkie, a troszkę pikantne i chrupiące. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do kanapki z wędliną, ale świetnie też smakują solo. Zróbcie je a na pewno znikną ze słoika w ekspresowym tempie.
Zobacz także:
Źródło: YouTube